wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
kuchnia indyjska
Autor Wiadomość
gosia_w 


Dzieci: córcia '2005
Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5537
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-10-07, 13:27   

Mniam! Uwielbiam bakłażany z pomidorami!
 
 
kasienka 


Pomogła: 123 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 8362
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-10-07, 18:04   

Dziś zrobiłam taki obiadek, że jedząc sama byłam w szoku jak mi się to udało. A całość zajęła mi jakieś pół godziny, może 45 minut(z gotowaniem). Inspirowane moją ulubioną książką "Kuchnia Kryszny".

"curry"

1,5 szklanki żółtej fasolki szparagowej pokrojonej w kawałki o długości 2-3 cm.
2 szklanki kostek z dyni (miałam zamrożone)
1 ziemniak pokrojony w małą kostkę (ok. 1x1 cm)
kilka łyżek wiórków kokosowych
1 cebula pokrojona w kostkę

Przyprawy: łyżeczka gorczycy, łyżeczka kminku indyjskiego, dwie łyżeczki kurkumy, sól, pieprz, pół łyżeczki cynamonu, mieszanka garam masala(ok. półtorej łyżeczki)

Przyprawy podsmażyć na oleju, po chwili dodać warzywa (dynię zostawiam na koniec, bo szybko mięknie). Mieszać i smażyć kilka minut. Później podlewać wodą, żeby wszystko ładnie się udusiło. Poprzednio robiłam to jeszcze z soczewicą i pomidorami a na końcu dodałam jogurt.

Do tego mieliśmy pomidory z serem - na oleju kumin, sól, pieprz, kurkuma na to 2 pomidory pokrojone, smażone chwilkę później dodane pół kostki sera białego pokrojonego. Wymieszane, na koniec dodane kilka łyżek śmietany kwaśnej.

Do tego wszystkiego ryż.

Ale się obżarliśmy :mrgreen:
 
 
zoskasamoska 

Dołączyła: 03 Mar 2011
Posty: 2
Wysłany: 2011-03-03, 20:55   

ludki.... kuchnia indyjska ma to do siebie ze wiekszosc warzyw czy curry (masala) robi sie w ten sam sposob, zmieniasz tylko skladniki....... druga rzecz to zamiast pasty czosnkowo imbirowej lepiej jest uzyc swiezy czosnek, z niektorymi warzywami imbir nie idzie w parze, daje taki dziwny smak...... kuchnie indyjska uwielbiam i znam dobrze, bardzo duzo Hindusow jest wegetarianami wiec mozna zawsze cos ciekawego znalesc

dzisiaj na obiad byl baklazan w jogurcie

duzego baklazana kroje w na cwiartki a potem w plastry, smaze w glebokim oleju na zloty kolor, odsaczam nadmiar oleju na reczniku papierowym, miksuje 3 zabki czosnku i duza cebule na papke, podsmazam na oleju, dodaje sol, garam masale, chili powder i szczypte kurkumy, tylko do koloru, podsmazam to przez 2-3 min, w misce mieszam 200ml jogurtu naturalnego na gladka mase. wlewam do cebuli i czekam do zawrzenia, w zaleznosci od marki jogurtu czasem moze wygladac ze sie zwarzyl, mimo to zamieszaj dobrze i bedzie ok, jak tylko zawsze wylaczam gaz i wrzucam smazonego baklazana i posypuje natka pietruszki, znakomite z ryzem :)
 
 
helioza 

Dołączyła: 23 Maj 2011
Posty: 25
Wysłany: 2011-05-26, 10:22   

Mam taką starą broszurkę "Kuchnia wedyjska", była chyba kiedyś rozprowadzana przez Krisznowców. Jest w niej kilka fajnych przepisów, np. na halawę, pieczywo rozmaite, samosy itp. Gdyby ktoś był zainteresowany, mogę zeskanować :)
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5176
Wysłany: 2011-05-27, 17:49   

helioza: zatem czekamy, zawsze komuś może się przydac
 
 
helioza 

Dołączyła: 23 Maj 2011
Posty: 25
Wysłany: 2011-05-27, 20:45   

tylko jak to wrzucić ogólnie?
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5176
Wysłany: 2011-05-28, 11:59   

Dodac do tego tematu. Czy przepiszesz ulubione (dodając własne modyfikacje jeśli robiłaś coś i zmieniałaś), czy dodasz skany - jak wygodniej. Pamiętaj o podaniu źródła.
 
 
helioza 

Dołączyła: 23 Maj 2011
Posty: 25
Wysłany: 2011-05-30, 10:14   

ostatnia próba :)

taka ciekawostka z dawnych lat...

[ Dodano: 2011-05-30, 10:16 ]
i dalej...

P1030436.JPG
Plik ściągnięto 816 raz(y) 45,78 KB

P1030437.JPG
Plik ściągnięto 841 raz(y) 122,06 KB

P1030438.JPG
Plik ściągnięto 823 raz(y) 110 KB

P1030439.JPG
Plik ściągnięto 791 raz(y) 125,54 KB

P1030440.JPG
Plik ściągnięto 820 raz(y) 151,18 KB

P1030441.JPG
Plik ściągnięto 795 raz(y) 184,66 KB

P1030442.JPG
Plik ściągnięto 851 raz(y) 141,17 KB

P1030443.JPG
Plik ściągnięto 791 raz(y) 143,43 KB

P1030444.JPG
Plik ściągnięto 838 raz(y) 160,06 KB

P1030445.JPG
Plik ściągnięto 802 raz(y) 146,79 KB

P1030446.JPG
Plik ściągnięto 807 raz(y) 155,14 KB

P1030447.JPG
Plik ściągnięto 778 raz(y) 139,83 KB

P1030448.JPG
Plik ściągnięto 800 raz(y) 160,17 KB

P1030449.JPG
Plik ściągnięto 811 raz(y) 157,09 KB

P1030450.JPG
Plik ściągnięto 794 raz(y) 139,03 KB

P1030451.JPG
Plik ściągnięto 807 raz(y) 151,36 KB

P1030452.JPG
Plik ściągnięto 781 raz(y) 139,84 KB

P1030453.JPG
Plik ściągnięto 801 raz(y) 144,33 KB

P1030454.JPG
Plik ściągnięto 824 raz(y) 151,85 KB

P1030455.JPG
Plik ściągnięto 846 raz(y) 162,35 KB

 
 
ewakowal8

Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 5
Wysłany: 2012-12-21, 12:45   

http://www.kwestiasmaku.c...la/przepis.html

ja wczoraj ugotowalam to danie i bylo rzepyszne. Niby jest w kategorii kuchania brytyjska ale jak dla mnie to smak 100% Indii:)
_________________
Ranking lokat - zestawienie najwyżej oprocentowanych lokat
 
 
jagodzianka 


Dzieci: zbój
Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 03 Wrz 2011
Posty: 2731
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-12-21, 13:26   

ewakowal8, chyba pomyliłaś fora.
_________________
 
 
pałczi 


Dołączyła: 26 Gru 2012
Posty: 122
Skąd: Pzn
Wysłany: 2012-12-29, 23:36   

jagodzianka napisał/a:
ewakowal8, chyba pomyliłaś fora.
linki "tematyczne" nie wiedzą, czy wegetarianie jedzą drób 8-)
_________________
http://tosmutne.pl/
 
 
martusza

Dołączył: 22 Mar 2012
Posty: 40
Skąd: obywatelka świata
Wysłany: 2014-03-18, 20:20   Mallung z lisci dyni ze sri lanki

Maly off top krajoznawczy, zeby nie otwierac nowego watku dla jednego przepisu...

Banalnie łatwa sałatka na ciepło ze Sri Lanki, zwana Mallung:
wersja w ktorej sie zakochalam zrobiona jest z lisci dyni, ale w internecie znalazlam tez opcje z jarmużem czy szpinakiem:

potrzebne sa liscie dyni (podczas gotowania zachowuja sie jak szpinak), czerowna cebula i swieze wiorki kokosowe (koniecznie swieze, aby mogly wypuscic sok!)

cebule oraz liscie dyni (nie musza byc te najmlodsze i najmniejsze) drobno pokroic i wrzucic na delikatnie rozgrzana patelnie (bez tluszczu lub z jego minimalna iloscia) i zostawic ok 1-2 min az liscie zaczna puszczac sok, nastepnie przykryc zawartosc patelni swiezymi wiorkami kokosowymi i lekko posolic, mozna dorzucic 1-2 papryczki chilli. Przykryc i odczekac 4-5 minut ... et voila, gotowe, wystarczy tylko wymieszac!

tu na sri lance mallung podawany jest zazwyczaj jako jeden z dodatkow do warzywnego curry
[img][url=http://postimg.org/image/vfcbw8vgp/]
[/url][/img]
[img][/img]
 
 
SKOLMAN_MWS 

Dołączył: 27 Gru 2009
Posty: 38
Wysłany: 2014-04-21, 05:36   

pałczi napisał/a:
jagodzianka napisał/a:
ewakowal8, chyba pomyliłaś fora.
linki "tematyczne" nie wiedzą, czy wegetarianie jedzą drób 8-)


Kurczak z SOI
_________________
http://www.youtube.com/user/skolman78
http://www.youtube.com/user/skolmanXL
http://www.stagevu.com/user/skolman_mws
 
 
ymarcin 

Dołączył: 18 Lis 2013
Posty: 20
Wysłany: 2014-10-13, 14:22   

Znacie jakieś fajne blogi lub książki albo to i to?
 
 
karolina2379 

Dołączyła: 11 Wrz 2014
Posty: 12
Wysłany: 2015-07-02, 14:33   Re: kuchnia indyjska

ina napisał/a:
Znalazłam fajną stronkę na temat kuchni indyjskiej, bo coś ostatnio mam ochotę na jedzonko z tego regionu. Fajnie opisane przyprawy i apetyczne zdjęcia potraw. :-)

http://www.indianfoodsite.com/kuchniaindyjska.htm

Macie może jakieś swoje sprawdzone przepisy na jedzonko indyjskie? Bo ja nie mam doświadczenia żadnego w gotowaniu takich dań :roll: . Jakie przyprawy używacie? Sami robicie masale czy kupujecie gotowe mieszanki?


a ja polecam świetną nową książkę która wyszła w czerwcu 2015 "Gotuj z Ajurwedą dla zdrowia"- prócz 1000 przepisów dużo o zdrowiu.

gotuj_z_ajurweda_ii.jpg
Plik ściągnięto 129 raz(y) 49 KB

  
 
 
Veganbanda

Dołączył: 07 Wrz 2015
Posty: 15
Wysłany: 2015-09-07, 13:35   

Coś indyjskiego dla niemowlaka:) http://veganbanda.pl/inde...wy-dla-malucha/
_________________
Veganbanda.pl
 
 
Mirelka

Dołączył: 02 Lip 2015
Posty: 18
Wysłany: 2015-12-03, 14:59   

Wczoraj smażyłam cukinie w przyprawie Garam Masala, mniam pyszne plasterki i tym posypane. nie mogłam się najeść.
 
 
majczi 

Dołączyła: 05 Sty 2015
Posty: 292
Skąd: Opole
Wysłany: 2016-02-12, 22:53   

ja ostatnio trochę kombinuję z indyjską kuchnią. do tej pory wszelkie dale i curry podawałam z ryżem (lub bez w wersji leniwej), ale ostatnio pokusiłam się o zrobienie chlebków naan... robiłam dwa dni z rzędu, są genialne! przepis od jadłonomii, nie wiem czy to oryginalna indyjska receptura, w necie znalazłam jeszcze przepisy zawierające jogurt, mleko, jajka albo proszek do pieczenia :roll:
przepis: http://www.jadlonomia.com...ki-pani-preeti/

z moich uwag: wg. przepisu smażymy na suchej patelni, ale ja surowe placki smarowałam roztopionym masłem i tą posmarowaną stroną wrzucałam na patelnię. w czasie gdy się smażyły smarowałam górę i posypywałam kuminem. kiedy smażyły się na drugiej stronie, pierwszą jeszcze raz kropiłam masłem i posypywałam granulowanym czosnkiem.
pyszne na ciepło, na zimno trochę gorsze, ale myślę że podgrzane mogłyby być spoko.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,26 sekundy. Zapytań do SQL: 13