wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
kuchnia indyjska
Autor Wiadomość
ina 


Pomogła: 51 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2924
Skąd: południe
Wysłany: 2007-07-03, 14:31   kuchnia indyjska

Znalazłam fajną stronkę na temat kuchni indyjskiej, bo coś ostatnio mam ochotę na jedzonko z tego regionu. Fajnie opisane przyprawy i apetyczne zdjęcia potraw. :-)

http://www.indianfoodsite.com/kuchniaindyjska.htm

Macie może jakieś swoje sprawdzone przepisy na jedzonko indyjskie? Bo ja nie mam doświadczenia żadnego w gotowaniu takich dań :roll: . Jakie przyprawy używacie? Sami robicie masale czy kupujecie gotowe mieszanki?
 
 
 
Izzi 


Pomogła: 55 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2588
Wysłany: 2007-07-03, 14:53   

Znalazłam kiedyś taką stronę e-sklepu i taką do czerpania pomysłów ;-)

[ Dodano: 2007-07-03, 14:56 ]
To mi przypomniało, że muszę wreszcie odebrać moją Kuchnię Kryszny :-P
_________________
Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers Lilypie Pregnancy tickers

PustaMiska - akcja charytatywna KLIK;)
 
 
sylv 
niedowiarek


Dzieci: syn :)
Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 3138
Skąd: Sz-n
Wysłany: 2007-07-03, 18:04   

no ja tez polecam Kuchnię Kryszny, doskonały wstęp do indyjskiego gotowania.

Poza tym: Shehzad Husain - Kuchnia Indyjska.

no i net, no i ksiazki i przepisy przywiezione z Indii.
 
 
 
bodi 
lucky lucky me :)


Dzieci: dwie panny
Pomogła: 91 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 4234
Skąd: UK
Wysłany: 2007-07-04, 02:53   

syl, dawaj te przepisy przywiezione z Indii :D
_________________

 
 
sylv 
niedowiarek


Dzieci: syn :)
Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 3138
Skąd: Sz-n
Wysłany: 2007-07-04, 07:48   

mam cala ksiazke, wiec moze byc problem.. :D

Moze 1 na poczatek

Veg Makhanwala

100gr fasolki szparagowej
100g kalafiora i marchwi
1 filizanka zielonego groszku
3 ziemniaki
3 cebule
1 filizanka smietany
2 lyzki maki
1/2 filizanki keczupu
2 lyzki masla
1/2 lyzki chilli/curry
oliwa/ghee
sol

Warzywa pokroic na paski/w kostke. Ziemniaki usmazyc w glebokim oleju. Ugotwac fasolk, marchew, kalafiora i groszek. Wymieszac smietane, make i keczup. Przysmazyc cebule na masle. Dodac warzywa, zalac sosem przyprawionym chilli/curry i dusic na wolnym ogniu 10 min.

Mhhhmmmmm......

Z tym, ze to jest tak nA 4 osoby.

A ksiazka, ktora z Delhi przywiozlam, zostala napisana przez ta pania: http://nitamehta.com. Duzo fajnych przepisow jest na tej stronie.
 
 
 
ina 


Pomogła: 51 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2924
Skąd: południe
Wysłany: 2007-07-04, 07:54   

sylv napisał/a:
A ksiazka, ktora z Delhi przywiozlam, zostala napisana przez ta pania: http://nitamehta.com.


dzięki za przepis, niestety nie działa ta stronka :-?

sylv
a co z przyprawami indyjskimi jakie używasz w swojej kuchni? :-D
_________________

KOSMETYKI MINERALNE
 
 
 
sylv 
niedowiarek


Dzieci: syn :)
Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 3138
Skąd: Sz-n
Wysłany: 2007-07-04, 08:03   

wszystkie przywiozlam z Indii i Paku, ewentualnie z Londynu sciagam ze sklepow indyjskch.

Uzywam nastepujacych:

imbir
kumin (to jest chyba kmin rzymski)
jeera
chilli w postaci suszonych papryczek i sproszkowane tez
kurkuma
ohaniya (sproszkowana kolendra)
kardamon
cynamon
anyż
curry (tak ze 3 rodzaje)
czarnuszka
gorczyca
marynowana mieta

Masale:

chana masala
garam masala
tikka masala
i taka jedna z Paku, typowa do warzyw, nie pamietam nazwy :) chyba zinaah.. doskonala do dhalu.

Wszystkie masale kupuje, nie dowierzam swoim umiejestnosciom ich mieszania..
 
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2007-07-04, 08:08   

sylv napisał/a:
kumin (to jest chyba kmin rzymski)
...no właśnie to usiłuję kupić od jakiegoś czasu.
 
 
ina 


Pomogła: 51 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2924
Skąd: południe
Wysłany: 2007-07-04, 08:12   

puszczyk napisał/a:
sylv napisał/a:
kumin (to jest chyba kmin rzymski)
...no właśnie to usiłuję kupić od jakiegoś czasu.


ja też zamierzam skompletować trochę przypraw, na allegro jest duży wybór np. kumin jest tu: http://www.allegro.pl/ite...sprzedawcy.html

[ Dodano: 2007-07-04, 08:13 ]
sylv, dzięki za długą listę. Do czego stosujesz poszczególne masale?
_________________

KOSMETYKI MINERALNE
 
 
 
sylv 
niedowiarek


Dzieci: syn :)
Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 3138
Skąd: Sz-n
Wysłany: 2007-07-04, 08:20   

zazwyczaj przepis podaje rodzaj masali, ale oglnie to tikke do lagodnych potraw, z gestym sosem i orzechami/suszonymi owocami, garam masale do ostrych, albo do smazenia (przede wszystkim ziemniakow), chane do cieciorki i soczewicy.
 
 
 
hans 
jestem słowianinem


Dzieci: Iza
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1018
Skąd: śmiesznogród
Wysłany: 2007-07-04, 10:27   

sylv napisał/a:
kumin (to jest chyba kmin rzymski)
jeera


To jeden i ten sam pies jest :lol:
Polska nazwa - kmin rzymski, czasami bywa nazywany kminek indyjski
angielska nazwa - cumin seed
indyjska - jira (hindi, bengali, pendżabski) zapis anglosaski nazwy indyjskiej - jeera
w kuchni chińskiej znany jako - ziran
_________________


 
 
 
kasienka 


Pomogła: 123 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 8362
Skąd: Poznań
Wysłany: 2007-07-04, 11:23   

puszczyk, ja kupiłam jakiś czas temu na zeylanda ;)
powinien też być w P&P lub Almie. A w browarze, w nowej części, jest chyba taki sklep "kuchnie świata" czy coś takiego, tam chyba też powinien być...
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2007-07-04, 12:24   

No widzisz, szukałam nie tam gdzie trzeba. :lol:
 
 
pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-04, 12:52   

ja ze słodyczy indyjskich uwielbiam laddu

niestety wszelkie przepisy opierają sie na cukrze pudrze

(cukier, mąka grochowa + coś [czyli sezam, orzechy, cokolwiek] )

próbowałam robić laddu na zdrowszym "słodziku" ale nie wychodzi. macie jakieś opcje?
 
 
hans 
jestem słowianinem


Dzieci: Iza
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1018
Skąd: śmiesznogród
Wysłany: 2007-07-04, 13:01   

Może fruktozę zmiel w młynku do kawy i zamiast pudru zastosuj :?:
_________________


 
 
 
pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-04, 13:14   

tylko jakoś nie widziałam nigdzie porządnej fruktozy, a to co najczęściej sprzedają nie kwalifikuje sie dla mnie jako produkt spożywczy, podobnie jak sacharoza... ciekawi mnie czego naturalnie używali w Indiach, bo przecież laddu to dawna rzecz a kiedyś cukru nie było...
 
 
hans 
jestem słowianinem


Dzieci: Iza
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1018
Skąd: śmiesznogród
Wysłany: 2007-07-04, 13:21   

pao napisał/a:
iekawi mnie czego naturalnie używali w Indiach, bo przecież laddu to dawna rzecz a kiedyś cukru nie było...

Gour - nierafinowany cukier z trzciny cukrowej, ale nie jest to, to co w Europie sprzedają, to po prostu sok z trzciny suszony na słońcu.
_________________


 
 
 
pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-04, 13:31   

mam w domu, ale nie sprawdza się przy robieniu laddu... chyba ze inne proporcje wtedy trzeba, ale tego nie dopracowałam. robi sie zbyt wilgotny i ukształtować trudno.
 
 
hans 
jestem słowianinem


Dzieci: Iza
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1018
Skąd: śmiesznogród
Wysłany: 2007-07-04, 13:59   

pao napisał/a:
chyba ze inne proporcje wtedy trzeba, ale tego nie dopracowałam.

No pewnie tak...diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach, musieli to laddu jakoś na tym suszonym soczku robić, bo cukier w znanej u nas formie to dopiero Anglicy im przywieźli...
No chyba że w czasach przed kolonialnych nie robili laddu, co nie jest wcale wykluczone, gdyż niektóre inne produkty i rośliny trafiły do Indii wraz z kolonistami i tak się przyjęły, że nawet hindusi nie wyobrażają sobie swej kuchni bez nich…
_________________


 
 
 
pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-04, 14:14   

cóż, specem od indyjskiej kuchni nie jestem ;)

w każdym razie będe kombinować dalej, bo laddu uwielbiam.

a co do hipotezy o niehinduskim pochodzeniu laddu: są opowieści jak to bogowie uwielbiali laddu i było ono przysmakiem któregoś z bóstw hinduskich (którego t trzeba by mi było sprawdzić) zatem można przypuszczać, ze to jednak ich rodzima tradycja ;) choć z drugiej strony hindusi wszędzie bogów dodają, niemal jak przyprawę ;)
 
 
hans 
jestem słowianinem


Dzieci: Iza
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1018
Skąd: śmiesznogród
Wysłany: 2007-07-04, 15:22   

pao napisał/a:
a co do hipotezy o niehinduskim pochodzeniu laddu

tak se tylko kombinuję, zważywszy że pomidory, ogórki czy papryka dla wielu ludzi zachodu typowe składniki kuchni indyjskiej dotarły tam całkiem nie dawno...
Trochę wegańskich przepisów indyjskich, znajdziecie tutaj przepisy po angielsku ;-)
_________________


 
 
 
C-Finch69

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Cze 2007
Posty: 71
Wysłany: 2007-07-04, 16:32   

Trochę wegetariańskich przepisów mniej lub bardziej indyjskich jest tu: http://uczta.vege.pl/
_________________
Nie wpraszam się, gdzie mnie nie chcą.
 
 
pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-04, 16:38   

Cytat:
tak se tylko kombinuję, zważywszy że pomidory, ogórki czy papryka dla wielu ludzi zachodu typowe składniki kuchni indyjskiej dotarły tam całkiem nie dawno...


takich "typowych" nietypowych w każdej kuchni jest dużo :) ot urok mieszania kultur ;)
 
 
margot
Gość
Wysłany: 2007-07-04, 16:44   

http://ucztavege.most.org.pl/index.html
tu jest dobry link
 
 
C-Finch69

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Cze 2007
Posty: 71
Wysłany: 2007-07-04, 16:53   

margot napisał/a:
http://ucztavege.most.org.pl/index.html
tu jest dobry link

Faktycznie, też działa. :-)
_________________
Nie wpraszam się, gdzie mnie nie chcą.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,28 sekundy. Zapytań do SQL: 10