wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
faszerowane pory
Autor Wiadomość
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5193
Wysłany: 2015-11-09, 18:31   faszerowane pory

Potrzebujemy:
por 2 albo więcej (por im grubszy tym lepszy)
marchewka (2 średnie)
cebula
pietruszka
kawałek selera
koncentrat lub passata
ulubione przyprawy/zioła np natka pietruszki
kasza ugotowana polecam jaglaną

Pory białe części, odkrajamy i dzlemy na odcinki (u mnie +/- 5 cm). Kroimy na pół, wzdłuż aby uzyskac element do napełniania takie łódeczki.
Cebulę drobno kroję, korzeniowe traktuję grubą tarką i duszę. Dodaję ugotowaną jaglaną, passatę lub koncentrat, przyprawy np. sól. pieprz ziołowy, czerwoną słodką paprykę lub co tam mamy/lubimy, zioła np. posiekana natka. Z pora zostają nam środki można je dodac do duszonych warzyw albo wykorzystac do zupy, sałatki itp. Masę można zmiksowac i wypełnic kawałki/łódeczki pora. Przed końcem pieczenia opcjonalnie można dodac ser zwykły lub wegański. Piekę w prodiżu (10 min się nagrzewa staruszek), jedna warstwa ok 35 min, w piekarniku pewnie krócej. Jadamy z sałatkami/surówkami a czasem ziemniaki w cienkich plasterkach wrzucę do pieczenia obok.
Kasze czasem się zmieniają: jęczmienna, gryczana (w tym daniu moja córka lubi jaglaną) a generalnie jej nie lubi). Por jest surowy, nie: blanszuję, obgotowywuję go. Farsz też ulga zmianie i ma np. pieczarki, oliwki, paprykę co tam na stanie ale ta opcja z opisu najczęściej i zazwyczaj z jaglaną.
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2015-11-10, 09:30   

Pysznie brzmi. Robiłam kiedyś canneloni z pora, coś podobnego tylko z granulatem sojowym, muszę spróbować takiej kombinacji.
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
Niwki 

Dołączył: 04 Sty 2016
Posty: 1
Wysłany: 2016-01-04, 14:35   

Polecam podsmażyć je na oleju rzepakowym - wtedy są jeszcze lepsze :)
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5193
Wysłany: 2016-01-04, 18:17   

Niwki napisał/a:
Polecam podsmażyć je na oleju rzepakowym - wtedy są jeszcze lepsze :)


ale pieczone zdrowsze
a dobrym olejem warto okrasic np. sałatkę lub surówkę, która zgości obok :-)
 
 
Vegeania

Dołączył: 30 Wrz 2016
Posty: 1
Wysłany: 2016-09-30, 20:54   

musze koniecznie spróbowac :) mam piekne pory w domu:)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 11