wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
roczniak- odstawiam sztuczne mleko
Autor Wiadomość
Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2008-01-19, 16:40   

Sinlac:
Skład: enzymatycznie hydrolizowana mąka ryżowa, mączka chleba świętojańskiego, mąka ryżowa, sacharoza, olej palmowy, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, witaminy, regulator kwasowości, stabilizator.

ajanna 

Pomogła: 75 razy
Wysłany: 2008-01-19, 17:00   

Lily: dzięki - jesteś niezawodna :-) ja wczoraj właśnie tego składu bezskutecznie szukałam

nigellla 
nigellla

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-10-27, 10:00   

eenia napisał/a:
Mia lubi przed spaniem wypić ciepłe mleko i stąd pomysł na to ryżowe.Jak myślicie,jest jakiś powód dla którego nie powinnam tego robić?
Byliśmy ostatnio u lekarza TMC który mnie przekonywał, żebym się nie bała niedoborów ( namawiał też do odstawienia Nutry) bo właściwie to, że ona je pije/piła może tylko zaburzać u niej wchłanianie potrzebnych składników z pokarmu.

a mi lekarz prywatny (ponoc dobry) kazał zamienic mleko roslinne (zwykle piła owsiane lub ryzowe) i dać nutramigen (i sinlac) bo mała z racji niskiej wagi i alergii na mleko ma podejrzenie "zaburzongo wchłaniania " wiec trzeba jeje dostarczyc wapnia i innych.mała ma rok. a ja zgłupiałam :-/ po zakończeniu cycowania i złej reakcji na bebilon pepti nie dawalam jej mleka w przekonaiu ze juz nie musi. a lekarz straszy mnie krzywicą i łamliwościa kości. :-/

elenka 

Pomogła: 34 razy
Wysłany: 2009-10-27, 11:38   

nigella a córcia je poza mlekiem?
Sinlac, to niby ma dać to co w zbożach więc jeżeli regularnie je brązowy ryż/ kasze jaglaną/orkiszową, to chyba nie ma potrzeby go podawać.

Mój Krzyś też już nie pije mleka modyfikowanego, odstawił je sam gdy zabrałam mu butelkę ze smokiem, bo chciałam aby pił z kubka i wtedy poranne mleko modyfikowane zbojkotował :mrgreen:
Zamiast tego je normalne śniadanie z nami.
Robię mu sezamowe i migdałowe tak 2 razy w tygodniu, tylko on ich nie chce pić z kubka, ja dodaję je do kasz po prostu.
Jakoś nie boję się niedoborów, poza tym też ma prawdopodobnie alergię na nabiał niestety więc ograniczenie mleka jest na plus w tym momencie.

[ Dodano: 2009-10-27, 11:38 ]
A jeśli tak się lekarz starszy, to może suplementować witaminy dla Twojego spokoju.

nigellla 
nigellla

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-10-28, 10:14   

elenka - sinlac jest nie tylko zbozowy ale chyba przedewszystkim"wzbogacany" o wit i pierwiastki i ten Ca cały dla niejadków i po ciezkich chorobach itd. w sumie olałabym go bo oliwka ładnie je ale ... walczymy z jej niedowaga. po sinlacu weszła na 3 centyl (jest kaloryczny). wlaczymy o każy gram na plus :-(

anielka174 
ewelka

Wysłany: 2010-03-15, 09:34   

A hipp bio,myślę żeby wieczorem podawać Julce, :?: :roll:

Odpowiedz do tematu