wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
zęby
Autor Wiadomość
Silverka 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2008-04-16, 18:52   zęby

Witam, mam takie zapytania, dzisiaj zobaczylam, ze mam dziwne uksztaltowania na zebach jakby sie wykruszaly. Na zebach jest nierowna powierzchnia. Czy moze to byc spowodowane niedoborem wapnia lub witamiiny D? z tego co wiem witamina D musi byc by wapn dobrze przyswajal. Czytam o tym po sieci i znalazlam info tylko o tym, ze to moze byc niedobor wapnia. Zastnawiam sie nad wizyta u densysty, jednak jesli mozna by to zalatwić w ten sposb, że jadlabym okreslone warzywa, to wolalabym ten sposob. :mrgreen: aha dodam jeszcze że do tej pory wydawalo mi sie ze jem sporo warzyw i roznych orzechow (migdaly, czasem sie zdarzy ze sezam, orzechy laskowe, figi) podobno zawieraja one wapn, wiec nie wiem czy problem akurat lezy w tym :) pozdrowka. Jesli ktos mialby podobne doswiadczenia albo rady to prosilabym, z gory dziekuje!

Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Wysłany: 2008-04-16, 21:35   

Moja dawna, doskonała dentystka mówiła, że trzeba uważać z fluorem (którego jest teraz b. dużo i w powietrzu, wodzie, jedzeniu). Jego nadmiar powoduje, że zęby mogą się kruszyć, bo sa słabe. Zęby mogą mieć białe plamki (pojawiają się one również przy niedoborze fluoru).

Silverka 

Wysłany: 2008-04-17, 07:06   

Aha dziekuje. czyli uwazac na fluor hmm chyba w takim razie zmieie paste do zebow bo uzywam z fluorem... :P

PiPpi 
:)

Pomogła: 51 razy
Wysłany: 2008-04-17, 07:47   

też mam takie nierówności na zębach, dentysta mówił, że to geny, tak najłatwiej, ale nie wiem ile w tym prawdy, używam pasty bez fluoru od jakiegoś czasu i jest OKi. przestał sie osad osadzać w jednym takim miejscu, dobra pasta- z minerałami z morza martwego, Apis

Silverka 

Wysłany: 2008-04-17, 09:54   

o Apis, a czy kupujesz paste w zwyklym sklepie chemicznym, zdrowa zywnoscia czy przez internet prosto? bo zobaczylam z ecena Apisu jest 9.80 czy to prawda?:)

Karolina 

Pomogła: 114 razy
Wysłany: 2008-04-17, 14:44   

Zdrowe zęby to także fosfor i inne minerały.

PiPpi 
:)

Pomogła: 51 razy
Wysłany: 2008-04-17, 20:33   

apis kupuję w sklepie zielarskim za 10zł. na tubce jest napisane super mocna mięta ale nic z tego, dość łagodna i polubiłam ją :-)

Jadzia 

Pomogła: 29 razy
Wysłany: 2008-04-18, 06:59   

Ziaja również produkuje pastę bez fluoru cena ok 4,70 w moim sklepiku
hxxp://www.ziaja-kosmetyki.pl/sklep/higiena_jamy_ustnej-17-szalwiowa_pasta_do_zebow_bez_fluoru-101.html

malina 

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2008-04-18, 08:25   

Mi zaczeło pękać szkliwo ze stresu.Jak sie denerwowałam to nieswiadomie zaciskałam szczeke i szkliwo po prostu tego nie wytrzymało :roll:

Silverka 

Wysłany: 2008-04-18, 09:04   

10 zl to duzo, chociaz w green wayu wczorja bylam i podali 15.50 za paste podziekowalam na wstepie :shock: hmm u mnie na bank nie ze stresu, a jelsi codzi o fosfor to jem wszystkie rzeczy ktore sa wymienione... wiec nie sadze by to byl problem w wzywieniu staram sie jesc naprawde roznorodnie, nie robie sobie takich samych dań chyba ze wyjatkowo jakies lubie.

Karolina 

Pomogła: 114 razy
Wysłany: 2008-04-18, 09:10   

Malina popękane szkliwo to też pozostałość po obgryzaniu paznokci w dzieciństwie...niestety mnie dotyczy. Jak na razie nic się nie dzieje, zęby mam wszystkie zdrowe, ale rysy są widoczne pod światło. Raz nawet pękła mi jedynka od twardego sezamka.

Odpowiedz do tematu