wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciasto dyniowe z rodzynkami
Autor Wiadomość
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2008-09-24, 10:20   Ciasto dyniowe z rodzynkami

3 szklanki mąki (piekłam na orkiszowej)
3 szklanki startej na duzych oczkach dyni
3/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki sody
1/3 szklanki słodu ryżowego
cynamon, kardamon, gałka muszkatałowa
3/4 szklanki rodzynek
100 g daktyli rozgotowanych w niewielkiej ilości wody
garść pestek słonecznika

Wszystko wymieszać i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i następne 20 minut do 180 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone (musi być suchy).
Pyszne, wilgotne ciasto. :-)
Ostatnio zmieniony przez puszczyk 2008-10-30, 21:18, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Dołączyła: 03 Cze 2008
Posty: 4625
Skąd: sielsko izersko
Wysłany: 2008-09-24, 10:24   

ooo, fajnie. Właśnie chodziło za mną ciasto dyniowe :mryellow: Nigdy nie robiłam, a coś mam ochotę pokombinować z dyni. Czy słód jest konieczny? Słodkość rodzynek i dyni nie wystarczy? Jakoś nie mam skąd zdobyć a nie chcę używać cukru.
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2008-09-24, 10:38   

maga, myślę że rodzynki wystarczą.

euridice, zupełnie nie mam doświadczenia z prodiżem. :roll:
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2008-09-24, 10:45   

euridice a ja bym winiła właśnie prodiż, mnie zawsze wychodzi z sodą.
W tym prodiżu to grzeje chyba tylko od góry?
Fajne to ciasto, właśnie kończymy dynię, może starczy. Jak nie, to zrobię babeczki.
Słód ryżowy muszę kupić, różni się od jęczmiennego w smaku?
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2008-09-24, 10:55   

Według mnie jęczmienny jest lekko gorzkawy, ale spokojnie możesz go dodać zamiast ryżowego.
 
 
Kamm 

Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 18 Paź 2007
Posty: 1737
Wysłany: 2008-09-24, 11:00   

Fajny przepis . Jesli uda mi się skladniki zdobyc dzis to będę piekla dzis , jesli nie to na dniach ! :-)
_________________
hxxp://picasaweb.google.com/acmme.bizuteria.autorska/ Moja biżuteria !
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2008-09-24, 11:07   

Mam nadzieję, że Wam się uda, bo ja się strasznie stresuję gdy podaję jakieś przepisy. :mrgreen: Ale serio było przepyszne, w tym tygodniu na pewno upiekę znowu.
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2008-09-24, 11:21   

puszczyk napisał/a:
Mam nadzieję, że Wam się uda, bo ja się strasznie stresuję gdy podaję jakieś przepisy. :mrgreen:

:lol:
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2008-09-24, 17:09   

fajny przepis jak przyjadą dynie będą próby :-)

ja mam prosty, gazowy piekarnik i trudno w nim ustawić temperaturę, ostatnio piekłam w prodiżu samosy i wg mnie wyszły fajniejsze niż z piekarnika

co do słodzenia wg mnie sprawdzą się namoczone zmiksowane daktyle lub miód (dla tych co używają)
 
 
Kamm 

Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 18 Paź 2007
Posty: 1737
Wysłany: 2008-09-25, 06:25   

euridice napisał/a:
To chyba nie wina prodiża (piekarnika nie posiadamy), raczej tego, że ciasto po prostu nie wyroslo, tzn. że soda nie zadziałała. Miał ktoś podobny problem?


euridice, mi tez przewaznie nie wyrasta nic ;-) Tez nie mam piekarnika takiego z prawdziwego zdarzenia , kuchnie mam tak malutką ze sie nie zmiesci .. mialam do wyboru prodiz albo taki maly przeosny piekarnik hxxp://allegro.pl/item440389789_34l_duzy_solidny_piekarnik_mpm_kth34_rozno.html no i wybralam ten piekarnik mpm , tylko niestety lipa z nim jest poniewaz w takim malym piekarniku jesli sie chce grzac za jednym razem gore i dol to grzalki są za blisko blaszki i zaraz po kilku minutkach pali sie i gora i dol .. Wiec musze tak kombinowac najpierw z dolem , potem z gora ( lub na odrot ) i przekladac wysokosci ;-) Ja winie wlasnie ten piekarnik przez to ze nic nie wyrasta ;-)

Wczoraj dyniowe tez nie wyroslo ;-) Jakiej wysokosci wsadzilam , takiej wyjelam , na dodatek sie troszke spalilo ;-) Ale pomio tych minusow bardzo nam smakuje ! :-) Smak idealny !

Robilam z mąki razowej 2 szkl i 1 szkl orkiszowej
Slod mialam jęczmienny
Do ciasta dodalam pulpy bakaliowej ( namoczone ; rodzynki , daktyle , morele , pokrojone w drobne kawaleczki ) razem ok. 2,5 kubka
Z przypraw dalam tylko cynamon

To chyba tyle zmnian ;-) Ciasto w smaku pyszne !
_________________
hxxp://picasaweb.google.com/acmme.bizuteria.autorska/ Moja biżuteria !
 
 
zojka3

Pomógł: 30 razy
Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 1916
Wysłany: 2008-09-25, 07:14   

Z sodą miałam wręcz odwrotne doświadczenia :shock: Ciasta dziko wyrastały a mi pasują niższe 8-) Z proszkiem, owszem, wiele zakalców wyszło ale z sodą zawsze było ok.

A ciasto zrobię napewno, tego mi było trzeba!
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2008-09-25, 07:42   

Kamm napisał/a:
To chyba tyle zmnian

I tak trzymać, niech żyje improwizacja. :lol:
Kamm napisał/a:
Ciasto w smaku pyszne !

:-D
 
 
maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Dołączyła: 03 Cze 2008
Posty: 4625
Skąd: sielsko izersko
Wysłany: 2008-09-26, 08:12   

Dynia kupiona, mąż nawet dał sie namówić i to on będzie dziś ciacho piekł :-P Już sie doczekać nie mogę!

[ Dodano: 2008-09-27, 17:54 ]
Coś mi nie wyszło :-/ Ładnie wyrosło , potem jak zostawiłam w piekarniku do ostygnięcia opadło. Poza tym wyszło mi coś w rodzaju puddingu, nie ciasta :-( Nie wiem, gdzie tkwił mój błąd... Zrobiłam z mąk - owsianej, żytniej i pszennej (razowe), zamiast słodu dałam więcej rodzynek i pół szklanki pulpy z namoczonych rodzynek. w piekarniku siedziało chyba z godzinę... W smaku jest fajne, ale chyba mojej rodzinie nie zabradzo odpowiada konsystencja. Wsadziłam jeszcze na jakiś czas do piekarnika, może treochę podeschnie....

Czy istotne jest jak drobno dynia była starta? Ja starłam na grubych oczkach, ale to chyba nie jest powód...

[ Dodano: 2008-09-28, 11:59 ]
Poprawiam się - wyszło, wyszło! :mryellow: Jest przepyszne! A raczej było, bo rodzinka jak się dorwała, to został maleńki kawałeczek na dziś. Siedziało w piecu chyba 2 razy tyle ile powinno i konsystencją zaczęło przypominać ciasto. Do następnego dodam troche mąki jaglanej i orzechy
Oj chyba szybciutko będzie ten następny raz :mryellow:
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2008-10-01, 08:29   

U nas wyszło wspaniałe, puszyste, wilgotne, szybko znikło. :mrgreen:
Moja modyfikacja polegała tylko na uzupełnieniu niedoboru dyni marchewką, (gdzieś z pół szklanki) i dodaniu świeżych daktyli (10 szt.). Mąkę dałam orkiszoą i trochę grahamki. I zrobiłam polewę z oleju kokosowego, ksylitolu i kakao, wszystko nią ostatnio oblewam. :->
Przepis wydrukowałam 2 koleżankom, bo były mocno zainteresowane, więc też pewnie wypróbują. Także Puszczyku nie stresuj się bo hit zapodałaś. ;-)
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2008-10-01, 09:59   

Uffff. 8-) Super. :-D
Myślę, że dopiszę te daktyle do przepisu, bo ja też dodałam i jest lepsze.
 
 
maryczary 
kocham życie


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 25 Sie 2008
Posty: 2167
Wysłany: 2008-10-13, 11:25   Re: Ciasto dyniowe z rodzynkami

puszczyk napisał/a:
Pyszne, wilgotne ciasto. :-)
A mi nie wyszło. Jest wilgotne ale bardzo czuć mąkę (niestety tylko zwykłą białą miałam) i jakoś tak surowo smakuje. Nie dodałam słodu bo nie mam ale resztę zgodnie z przepisem. Nie wiem dlaczego nie wyszło.
A pieczesz to ciasto na termoobiegu czy góra-dół?
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2008-10-13, 11:42   

Mam piec elektryczny z funkcją pieczenia tylko od góry.

maryczary, może powinno być gęstsze, albo dłużej pieczone?
Zauważyłam, że są różne odmiany dyni, jedne bardziej wilgotne, inne mniej. Konsystencja ciasta przed upieczeniem jest jak tzw. gęsta śmietana.
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2008-10-14, 07:40   

Moja koleżanka zrobiła to ciasto juz 2 razy i była zachwycona - nawet jej synek - "słynny olsztyński niejadek" - jak go nazywamy, wcinał aż miło.
Zrobiła dokładnie wg przepisu, ze słodem ryżowym i mąką orkiszową. :-)
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Dołączyła: 03 Cze 2008
Posty: 4625
Skąd: sielsko izersko
Wysłany: 2008-10-14, 08:55   

No moje po wyjęciu z piekarnika też nie wyglądało jak ciasto, raczej jak pudding, ale dopiekłam go jeszcze (praktycznie piekło się 2 razy dłużej niż w przepisie) i było super! Zniknęło w mgnieniu oka nawet w ustach bardzo słodyczolubnej 13-latki :-)
Aha, jak pisałam wcześniej, nie dałam słodu tylko pół szklanki namoczonych i zmiksowanych rodzynek.
Muszę się znów w dynię zaopatrzyć :mryellow:
_________________
 
 
magcha 
A to Futro właśnie


Pomogła: 14 razy
Dołączyła: 06 Mar 2008
Posty: 1007
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-10-17, 12:38   

Pyszne! Piekłam tak jak podano w przepisie i ciasto było zwarte. Bardzo dobre, dzięki z przepis! :-D
_________________
hxxp://www.baby-gaga.com/]
hxxp://www.suwaczek.pl/]
To jest nasze, przez nas zrobione i to nie jest nasze ostatnie słowo.
 
 
YolaW 


Pomogła: 39 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5462
Skąd: Południe :)
Wysłany: 2008-10-26, 23:32   

Oj mam smaka :) Chyba jutro wybiorę się do sklepu po składniki :)
_________________
hxxp://www.slub-wesele.pl]
hxxp://slub-wesele.pl/]
hxxps://achtedzieciaki.pl/artykul/17]
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2008-10-27, 11:49   

Weszłam, żeby skopiować przepis dla kolejnej koleżanki.
Puszczyku zarobiłabyś, gdybyś pobierała opłatę licencyjną :-)
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2008-10-27, 11:59   

:lol:
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-10-29, 16:29   

Właśnie upiekłam i.... pożeeeram :mrgreen: pyszne ciacho, puszczyku! :) Dzięki :*
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Dołączyła: 03 Cze 2008
Posty: 4625
Skąd: sielsko izersko
Wysłany: 2008-10-29, 17:52   

A ja dziś buraczano - marchewkowe adrianne. Super! Zmodyfikowałam tylko troszkę - zamiast cukru dałam pół szklanki zmiksowanych rodzynek i garść suchych rodzynek. Rodzinka już się z ciachem uporała :-)
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,3 sekundy. Zapytań do SQL: 13