Ciasto dyniowe z rodzynkami |
Autor |
Wiadomość |
puszczyk
Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2008-09-24, 10:20 Ciasto dyniowe z rodzynkami
|
|
|
3 szklanki mąki (piekłam na orkiszowej)
3 szklanki startej na duzych oczkach dyni
3/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki sody
1/3 szklanki słodu ryżowego
cynamon, kardamon, gałka muszkatałowa
3/4 szklanki rodzynek
100 g daktyli rozgotowanych w niewielkiej ilości wody
garść pestek słonecznika
Wszystko wymieszać i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i następne 20 minut do 180 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone (musi być suchy).
Pyszne, wilgotne ciasto. |
Ostatnio zmieniony przez puszczyk 2008-10-30, 21:18, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2008-09-24, 10:24
|
|
|
ooo, fajnie. Właśnie chodziło za mną ciasto dyniowe Nigdy nie robiłam, a coś mam ochotę pokombinować z dyni. Czy słód jest konieczny? Słodkość rodzynek i dyni nie wystarczy? Jakoś nie mam skąd zdobyć a nie chcę używać cukru. |
|
|
|
|
puszczyk
Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2008-09-24, 10:38
|
|
|
maga, myślę że rodzynki wystarczą.
euridice, zupełnie nie mam doświadczenia z prodiżem. |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2008-09-24, 10:45
|
|
|
euridice a ja bym winiła właśnie prodiż, mnie zawsze wychodzi z sodą.
W tym prodiżu to grzeje chyba tylko od góry?
Fajne to ciasto, właśnie kończymy dynię, może starczy. Jak nie, to zrobię babeczki.
Słód ryżowy muszę kupić, różni się od jęczmiennego w smaku? |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
puszczyk
Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2008-09-24, 10:55
|
|
|
Według mnie jęczmienny jest lekko gorzkawy, ale spokojnie możesz go dodać zamiast ryżowego. |
|
|
|
|
Kamm
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 18 Paź 2007 Posty: 1737
|
Wysłany: 2008-09-24, 11:00
|
|
|
Fajny przepis . Jesli uda mi się skladniki zdobyc dzis to będę piekla dzis , jesli nie to na dniach ! |
_________________ hxxp://picasaweb.google.com/acmme.bizuteria.autorska/ Moja biżuteria ! |
|
|
|
|
puszczyk
Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2008-09-24, 11:07
|
|
|
Mam nadzieję, że Wam się uda, bo ja się strasznie stresuję gdy podaję jakieś przepisy. Ale serio było przepyszne, w tym tygodniu na pewno upiekę znowu. |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2008-09-24, 11:21
|
|
|
puszczyk napisał/a: | Mam nadzieję, że Wam się uda, bo ja się strasznie stresuję gdy podaję jakieś przepisy. |
|
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2008-09-24, 17:09
|
|
|
fajny przepis jak przyjadą dynie będą próby
ja mam prosty, gazowy piekarnik i trudno w nim ustawić temperaturę, ostatnio piekłam w prodiżu samosy i wg mnie wyszły fajniejsze niż z piekarnika
co do słodzenia wg mnie sprawdzą się namoczone zmiksowane daktyle lub miód (dla tych co używają) |
|
|
|
|
Kamm
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 18 Paź 2007 Posty: 1737
|
Wysłany: 2008-09-25, 06:25
|
|
|
euridice napisał/a: | To chyba nie wina prodiża (piekarnika nie posiadamy), raczej tego, że ciasto po prostu nie wyroslo, tzn. że soda nie zadziałała. Miał ktoś podobny problem? |
euridice, mi tez przewaznie nie wyrasta nic Tez nie mam piekarnika takiego z prawdziwego zdarzenia , kuchnie mam tak malutką ze sie nie zmiesci .. mialam do wyboru prodiz albo taki maly przeosny piekarnik hxxp://allegro.pl/item440389789_34l_duzy_solidny_piekarnik_mpm_kth34_rozno.html no i wybralam ten piekarnik mpm , tylko niestety lipa z nim jest poniewaz w takim malym piekarniku jesli sie chce grzac za jednym razem gore i dol to grzalki są za blisko blaszki i zaraz po kilku minutkach pali sie i gora i dol .. Wiec musze tak kombinowac najpierw z dolem , potem z gora ( lub na odrot ) i przekladac wysokosci Ja winie wlasnie ten piekarnik przez to ze nic nie wyrasta
Wczoraj dyniowe tez nie wyroslo Jakiej wysokosci wsadzilam , takiej wyjelam , na dodatek sie troszke spalilo Ale pomio tych minusow bardzo nam smakuje ! Smak idealny !
Robilam z mąki razowej 2 szkl i 1 szkl orkiszowej
Slod mialam jęczmienny
Do ciasta dodalam pulpy bakaliowej ( namoczone ; rodzynki , daktyle , morele , pokrojone w drobne kawaleczki ) razem ok. 2,5 kubka
Z przypraw dalam tylko cynamon
To chyba tyle zmnian Ciasto w smaku pyszne ! |
_________________ hxxp://picasaweb.google.com/acmme.bizuteria.autorska/ Moja biżuteria ! |
|
|
|
|
zojka3
Pomógł: 30 razy Dołączył: 21 Cze 2007 Posty: 1916
|
Wysłany: 2008-09-25, 07:14
|
|
|
Z sodą miałam wręcz odwrotne doświadczenia Ciasta dziko wyrastały a mi pasują niższe Z proszkiem, owszem, wiele zakalców wyszło ale z sodą zawsze było ok.
A ciasto zrobię napewno, tego mi było trzeba! |
|
|
|
|
puszczyk
Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2008-09-25, 07:42
|
|
|
Kamm napisał/a: | To chyba tyle zmnian |
I tak trzymać, niech żyje improwizacja.
Kamm napisał/a: | Ciasto w smaku pyszne ! |
|
|
|
|
|
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2008-09-26, 08:12
|
|
|
Dynia kupiona, mąż nawet dał sie namówić i to on będzie dziś ciacho piekł Już sie doczekać nie mogę!
[ Dodano: 2008-09-27, 17:54 ]
Coś mi nie wyszło Ładnie wyrosło , potem jak zostawiłam w piekarniku do ostygnięcia opadło. Poza tym wyszło mi coś w rodzaju puddingu, nie ciasta Nie wiem, gdzie tkwił mój błąd... Zrobiłam z mąk - owsianej, żytniej i pszennej (razowe), zamiast słodu dałam więcej rodzynek i pół szklanki pulpy z namoczonych rodzynek. w piekarniku siedziało chyba z godzinę... W smaku jest fajne, ale chyba mojej rodzinie nie zabradzo odpowiada konsystencja. Wsadziłam jeszcze na jakiś czas do piekarnika, może treochę podeschnie....
Czy istotne jest jak drobno dynia była starta? Ja starłam na grubych oczkach, ale to chyba nie jest powód...
[ Dodano: 2008-09-28, 11:59 ]
Poprawiam się - wyszło, wyszło! Jest przepyszne! A raczej było, bo rodzinka jak się dorwała, to został maleńki kawałeczek na dziś. Siedziało w piecu chyba 2 razy tyle ile powinno i konsystencją zaczęło przypominać ciasto. Do następnego dodam troche mąki jaglanej i orzechy
Oj chyba szybciutko będzie ten następny raz |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2008-10-01, 08:29
|
|
|
U nas wyszło wspaniałe, puszyste, wilgotne, szybko znikło.
Moja modyfikacja polegała tylko na uzupełnieniu niedoboru dyni marchewką, (gdzieś z pół szklanki) i dodaniu świeżych daktyli (10 szt.). Mąkę dałam orkiszoą i trochę grahamki. I zrobiłam polewę z oleju kokosowego, ksylitolu i kakao, wszystko nią ostatnio oblewam.
Przepis wydrukowałam 2 koleżankom, bo były mocno zainteresowane, więc też pewnie wypróbują. Także Puszczyku nie stresuj się bo hit zapodałaś. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
puszczyk
Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2008-10-01, 09:59
|
|
|
Uffff. Super.
Myślę, że dopiszę te daktyle do przepisu, bo ja też dodałam i jest lepsze. |
|
|
|
|
maryczary
kocham życie
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 25 Sie 2008 Posty: 2167
|
Wysłany: 2008-10-13, 11:25 Re: Ciasto dyniowe z rodzynkami
|
|
|
puszczyk napisał/a: | Pyszne, wilgotne ciasto. | A mi nie wyszło. Jest wilgotne ale bardzo czuć mąkę (niestety tylko zwykłą białą miałam) i jakoś tak surowo smakuje. Nie dodałam słodu bo nie mam ale resztę zgodnie z przepisem. Nie wiem dlaczego nie wyszło.
A pieczesz to ciasto na termoobiegu czy góra-dół? |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
puszczyk
Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2008-10-13, 11:42
|
|
|
Mam piec elektryczny z funkcją pieczenia tylko od góry.
maryczary, może powinno być gęstsze, albo dłużej pieczone?
Zauważyłam, że są różne odmiany dyni, jedne bardziej wilgotne, inne mniej. Konsystencja ciasta przed upieczeniem jest jak tzw. gęsta śmietana. |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2008-10-14, 07:40
|
|
|
Moja koleżanka zrobiła to ciasto juz 2 razy i była zachwycona - nawet jej synek - "słynny olsztyński niejadek" - jak go nazywamy, wcinał aż miło.
Zrobiła dokładnie wg przepisu, ze słodem ryżowym i mąką orkiszową. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2008-10-14, 08:55
|
|
|
No moje po wyjęciu z piekarnika też nie wyglądało jak ciasto, raczej jak pudding, ale dopiekłam go jeszcze (praktycznie piekło się 2 razy dłużej niż w przepisie) i było super! Zniknęło w mgnieniu oka nawet w ustach bardzo słodyczolubnej 13-latki
Aha, jak pisałam wcześniej, nie dałam słodu tylko pół szklanki namoczonych i zmiksowanych rodzynek.
Muszę się znów w dynię zaopatrzyć |
_________________
|
|
|
|
|
magcha
A to Futro właśnie
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 06 Mar 2008 Posty: 1007 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-10-17, 12:38
|
|
|
Pyszne! Piekłam tak jak podano w przepisie i ciasto było zwarte. Bardzo dobre, dzięki z przepis! |
_________________ hxxp://www.baby-gaga.com/]
hxxp://www.suwaczek.pl/]
To jest nasze, przez nas zrobione i to nie jest nasze ostatnie słowo. |
|
|
|
|
YolaW
Pomogła: 39 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5462 Skąd: Południe :)
|
Wysłany: 2008-10-26, 23:32
|
|
|
Oj mam smaka Chyba jutro wybiorę się do sklepu po składniki |
_________________ hxxp://www.slub-wesele.pl]
hxxp://slub-wesele.pl/]
hxxps://achtedzieciaki.pl/artykul/17] |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2008-10-27, 11:49
|
|
|
Weszłam, żeby skopiować przepis dla kolejnej koleżanki.
Puszczyku zarobiłabyś, gdybyś pobierała opłatę licencyjną |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
puszczyk
Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2008-10-27, 11:59
|
|
|
|
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2008-10-29, 16:29
|
|
|
Właśnie upiekłam i.... pożeeeram pyszne ciacho, puszczyku! Dzięki :* |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2008-10-29, 17:52
|
|
|
A ja dziś buraczano - marchewkowe adrianne. Super! Zmodyfikowałam tylko troszkę - zamiast cukru dałam pół szklanki zmiksowanych rodzynek i garść suchych rodzynek. Rodzinka już się z ciachem uporała |
_________________
|
|
|
|
|
|