wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co jeść karmiąc piersią?
Autor Wiadomość
topcia

Wysłany: 2008-05-03, 12:32   

A jakiś porzeczkowy, borówka? Dodałam dzisiaj amarantusa do kaszki-zobaczymy.

malina 

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2008-05-03, 12:34   

topcia napisał/a:
A jakiś porzeczkowy, borówka?

Ja jadłam z porzeczki,jagód,wiśni i nie było problemu :-)

topcia

Wysłany: 2008-05-19, 23:51   

Ja teraz jem tak: na śnaidanie kasza jaglana z miodem i płatkami owsianymi, orkiszowymi, jęczmiennymi, otrębami i miodem (zupka). Do tego "kanapki" z jasnym pieczywem-bułki zwykłe, chleb biały posmarowane gotowanymi jabłkami albo dżemem z bobofruta czy gerrbera (domowy się skonczył :-( ).
Na obaid ziemniaki, marchewka, pietruszka i ryż gotowane i kompot z jabłek.
KOlacja: patrz śnaidanie. :mryellow:
Żeby nie ta kasza z miodem -dla mnie to nektar bogów w obecnej sytuacji dietetycznej. No i ten kompocik z jabłek, mniam...... Teraz dopiero odkrywam jak słodka jest pietruszka :shock: :lol:
Wczoraj pozwoliłam sobie na pół paczki flipsów-w rezultacie o drugiej Weronika poszła spać. :oops:

renka 
mama sama

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2008-05-20, 00:36   

Topcia, a dlaczego jadasz jasne pieczywo tylko?
Z tego co pamietam, to polozna mi odradzala pieczywo zytnie na poczatku, ale jakies wieloziarniste czy inne razowe moglo byc jak najbardziej.

Mysle, ze powoli mozesz urozmaicac sobie np. menu obiadowe. Sprobuj np. dodac odrobine brokula, cukinie.

Ja sie ciesze, ze przy moich dzieciach nie musialam zbytnio stosowac restrykcyjnej diety podczas pierwszych tyg. po urodzeniu (z Ronka troche przesadzalam na poczatku z ostroznoscia, ale przy Fionce to sie wyluzowalam bardziej - podobnie zreszta jezeli chodzi o rozszerzanie menu dzieciaczkow). U obu zaledwie kilkakrotnie zdarzyly sie placzliwe wieczory (byc moze to byly kolki), co moglo byc spowodowane tym, co zjadlam.

hxxp://alterna-tickers.com]

Ostatnio czytane:
1) HAWKINS P., Dziewczyna z pociągu
hxxp://bonito.pl/k-1098909-dziewczyna-z-pociagu
2) KRAJEWSKI M., Władca liczb
hxxp://bonito.pl/k-1318363-wladca-liczb
3) KRAJEWSKI M., Arena szczurów
hxxp://bonito.pl/k-1301314-arena-szczurow

topcia

Wysłany: 2008-05-20, 12:06   

renka napisał/a:
dlaczego jadasz jasne pieczywo tylko?

co wieczór ostatnio maleńka płacze-właśnie dodałam olej lniany. Zobaczymy. myślisz, że mogę inne? trzeba spróbować ;-)

PiPpi 
:)

Pomogła: 51 razy
Wysłany: 2008-05-21, 06:54   

jejku topcia, z tymi flipsami to niporozumienie jakieś...rozumiem ciągoty wszelkie ale tu chodzi o spokój i zdrówko maleństwa...z razowym pieczywem nie będzie problemu, oprócz togo co jesz polecam Ci: kaszka kukurydziana ugototwana na wodzie oczywiscie plus masło sos sojowy natka pietruszki, tak samo przygotowuję ryż brązowy, ziemniaki gotowane w mundurkach plus masło, jajko na miękko, barszcz czerwony ale bez czosnku, cebuli, pieprzu i innych ostrości i kwaśności, marchewka z wody, wywary z warzyw możesz śmiłało pić, brokuły jak najbardziej, kawa zbożowa, krupnik, swieży szpinak też jest OK, nowości wprowadzaj stopniowo i niezbyt szybko...

[ Dodano: 2008-05-21, 07:56 ]
czerwona soczewica i fasolka mung jak zatęsknisz za strączkami, u Karolci cieciorka też przeszłą ale juz miął ponad 2 m-ca jak spróbowałam

topcia

Wysłany: 2008-05-21, 18:24   

Magda Stępień napisał/a:
ozumiem ciągoty wszelkie ale tu chodzi o spokój i zdrówko maleństwa...
Magda Stępień, spokojnie, która matka chce skrzywdzić swoje dziecko?
A jak z kaszami? :-)

PiPpi 
:)

Pomogła: 51 razy
Wysłany: 2008-05-21, 18:33   

no właśnie, kukurydziana, jaglana, jęczmienna do oporu jadłąm, gryczną nieco później ale bez problemu:0) czasem krzywdka wychodzi niechcący, u mnie np. przez kotleta sojowego, zapomniałam się i tyle :oops:

Karolina 

Pomogła: 114 razy
Wysłany: 2008-05-23, 11:03   

Topcia - cukinia, seler naciowy, bakłażan, por.

topcia

Wysłany: 2008-05-23, 15:55   

Karolina napisał/a:
por.
Karolina,
:shock: przecież on ma intensywny zapach :roll:

martka 

Pomogła: 88 razy
Wysłany: 2008-05-23, 15:58   

topcia, pora jadłam od początku i uwierz, że problemow żadnych na tym tle nie było.

Karolina 

Pomogła: 114 razy
Wysłany: 2008-05-23, 18:02   

Ale o co chodzi z zapachem? Myślałam, że unikasz wzdymaczy. Por w przeciwieństwie do czosnku i cebuli nie jest wzdymający.
Poza tym dzieci bardzo lubią smak czosnku w mleku, też gdzieś naczytałam się głupot, żeby nie jesć czosnku bo dziecku mleczko będzie śmierdziało i odstawi się od piersi:shock:
Co powiesz np o indyjskim jedzeniu? Czosnku co prawda nie jedzą ale pikantnie owszem, a kobiety po porodzie żują ziarna kozieradki.
martka napisał/a:
pora jadłam od początku i uwierz, że problemow żadnych na tym tle nie było.

to samo, nie mogłam tylko nabiału, bo były kolki. Stopniowo możesz próbować nowych rzeczy.
Spokojnie możesz też jeść brokuły, niewzdymają tak jak kalafior i sa bezpieczne.

Warto wogóle zrozumieć, ze sa dwie kategorie pokarmów potencjalnie "niebezpiecznych" dla maluszków na piersi
1. WZDYMAJĄCE
2. ALERGICZNE
Tych pierwszych na pewno na poczatku warto unikać, ale drugich nie. Jedynie wtedy gdy dziecko ma obciążenia alergiczne po rodzicach lub żle zareaguje po spożyciu przez mamę. Ale to najpierw trzeba wprowadzić, żeby się dowiedzieć ;-)

[ Dodano: 2008-05-23, 19:04 ]
Ale o co chodzi z zapachem? Myślałam, że unikasz wzdymaczy. Por w przeciwieństwie do czosnku i cebuli nie jest wzdymający.
Poza tym dzieci bardzo lubią smak czosnku w mleku, też gdzieś naczytałam się głupot, żeby nie jesć czosnku bo dziecku mleczko będzie śmierdziało i odstawi się od piersi:shock:
Co powiesz np o indyjskim jedzeniu? Czosnku co prawda nie jedzą ale pikantnie owszem, a kobiety po porodzie żują ziarna kozieradki.
martka napisał/a:
pora jadłam od początku i uwierz, że problemow żadnych na tym tle nie było.

to samo, nie mogłam tylko nabiału, bo były kolki. Stopniowo możesz próbować nowych rzeczy.
Spokojnie możesz też jeść brokuły, niewzdymają tak jak kalafior i sa bezpieczne.

Warto wogóle zrozumieć, ze sa dwie kategorie pokarmów potencjalnie "niebezpiecznych" dla maluszków na piersi
1. WZDYMAJĄCE
2. ALERGICZNE
Tych pierwszych na pewno na poczatku warto unikać, ale drugich nie. Jedynie wtedy gdy dziecko ma obciążenia alergiczne po rodzicach lub żle zareaguje po spożyciu przez mamę. Ale to najpierw trzeba wprowadzić, żeby się dowiedzieć ;-)

topcia

Wysłany: 2008-05-23, 19:58   

Karolina napisał/a:
Ale o co chodzi z zapachem?

No właśnie, ze przenika do mleka zapach, skoro jest intensywny. Ale może masz rację, jestem początkującą mamą..

Karolina napisał/a:
Poza tym dzieci bardzo lubią smak czosnku w mleku, też gdzieś naczytałam się głupot, żeby nie jesć czosnku bo dziecku mleczko będzie śmierdziało i odstawi się od piersi:shock

No to jestem zaskoczona. Wszędzie mówią, że przenika i dziecko może nie chcieć ssać. Uwielbiam czosnek. Karolina, jadłaś czosnek jak karmiłaś? to by była bardzo dobra wiadomość.

magcha 
A to Futro właśnie

Pomogła: 14 razy
Wysłany: 2008-05-23, 20:07   

Nie zauważyłam, żeby Mieszkowi przeszkadzał zapach czosnku. Jem go w nieco mniejszej ilości niz zwykle, ale jem. Na pora i brokuły tez nie reagował.

Martuś 

Pomogła: 73 razy
Wysłany: 2008-05-23, 20:09   

Ja jem czosnek, ostatnio nawet jadłam antyprzeziębnieniowe kanapki z plasterkami czosnku, Jaś nie miał nic przeciwko :P Dziecko poznało już częściowo smak pokarmów przez wody płodowe, chyba bardziej zmienia się smak wód w zależności od diety mamy, niż smak mleka. Z czosnkiem chodzi raczej o to, że człowiek cały przesiąka jego zapachem, ale myślę, że tylko nadwrażliwym dzieciom to może przeszkadzać.

zina 

Pomogła: 93 razy
Wysłany: 2008-05-23, 20:42   

U nas czosnek, cebulka ;-) Teraz wszystko "przechodzi" ale co sie dzialo 1,5 miesiaca temu to az strach pomyslec :->
Kazde dziecko jest inne i trzeba probowac po trochu co zaakceptuje ;-)
Nawet na zapach chloru po basenie Klara nie reaguje a jest niestety wyjatkowo silny :-/

topcia

Wysłany: 2008-05-23, 20:49   

No proszę. :-D
W ciąży czosnek jadłam codziennie. Nawet już będąc w szpitalu przed porodem.
Martuś napisał/a:
Dziecko poznało już częściowo smak pokarmów przez wody płodowe

też tak myślałam, że skoro całą ciążę się jadło..... Ale stwierdziłam, że są mądrzejsi ode mnie :roll:

Dziewczyny, a od którego miesiąca zaczęłyście wcinać czosnek? :-D

zina 

Pomogła: 93 razy
Wysłany: 2008-05-23, 21:04   

topcia napisał/a:
Dziewczyny, a od którego miesiąca zaczęłyście wcinać czosnek? :-D

Stosunkowo niedawno bo jakos niecaly miesiac temu. Wczesniej, pomimo jadania czosnku z ciazy (uwielbiam!) nie mialam odwagi eksperymentowac (kolki!)

magcha 
A to Futro właśnie

Wysłany: 2008-05-23, 21:35   

Od drugiego.

Martuś 

Wysłany: 2008-05-23, 21:42   

Ja chyba pod koniec pierwszego zaczęłam jeść prawie wszystko, bo nie widziałam i tak żadnego przełożenia. A ostatnio nawet jadłam kapustę z grzybami :P Zresztą nie wiem, w jaki sposób 'ciężkostrawność grzybów' miałaby 'przenikać' do mleka ;)

topcia

Wysłany: 2008-05-23, 21:53   

No dobrze, a czekolada? Jeśli tak to kiedy? :lol:

magcha 
A to Futro właśnie

Wysłany: 2008-05-23, 21:57   

Martuś napisał/a:
Ja chyba pod koniec pierwszego zaczęłam jeść prawie wszystko, bo nie widziałam i tak żadnego przełożenia. A ostatnio nawet jadłam kapustę z grzybami :P Zresztą nie wiem, w jaki sposób 'ciężkostrawność grzybów' miałaby 'przenikać' do mleka ;)

To tak jak ja. Od 2 miesiąca zaczełam jeść wszystko no prawie wszystko bo czekolady nie jadłam - dieta cukrzycowa.

Malati 

Pomogła: 71 razy
Wysłany: 2008-05-23, 22:01   

Martuś napisał/a:
Zresztą nie wiem, w jaki sposób 'ciężkostrawność grzybów' miałaby 'przenikać' do mleka ;)

ciężkostrawność jakieś potrawy wynika z obecności w danym produkcie np w grzybach związĸów które są przyczyną gazów .A związki te bez problemu przenikają do mleka matki.Nie twierdze że problemy brzuszkowe maluchów to tylko kwestia naszej diety ale unikanie napawðe cięzkostrawnych potraw według mnie jest wskazane ale skoro twój maluch Martuś nie miał rzadnych dolegliwości po tym co zjadłaś to tylko się cieszyć i życzyc smacznego ;-)

ajanna 

Pomogła: 75 razy
Wysłany: 2008-05-23, 22:01   

Topcia: z czekoladą, oczywiście bezmleczną, chodzi o to, że kakao to silny alergen - ja zaczęłam chyba w 4. msc-u karmienia i było ok :-)

Karolina: a z tą kozieradką, to jest jak najbardziej zrozumiałe, bo ona jak mało które zioło stymuluje gruczoły mleczne, zresztą wg mnie ma super apetyczny zapach :-P

Martuś 

Wysłany: 2008-05-23, 22:02   

Ja tam wcinam codziennie, bo jestem uzależniona :P pierwszy raz zjadam jak Jaś miał chyba 10 dni. Jeśli chodzi o czekoladę, to można by chyba uważać tylko ze względu na ryzyko potencjalnej alergii przy obciążonym wywiadzie ( no i ze względu na własne zdrowie :P ). Nie ma żadnego 'czy można' i 'kiedy'. To indywidualna sprawa i mama musi sprawdzać, żeby się przekonać, jak w rodzinie nie ma alergii pokarmowych to bez sensu się na zapas ograniczać (chociaż jeśli chodzi o czekoladę to byłoby wskazane ;) )

[ Dodano: 2008-05-23, 23:07 ]
czarna96 napisał/a:
ciężkostrawność jakieś potrawy wynika z obecności w danym produkcie np w grzybach związĸów które są przyczyną gazów .A związki te bez problemu przenikają do mleka matki.

No wiem, że tak teoretycznie wyglądałby ten mechanizm, ale mi się wydaje, że do mleka przenika to samo, co do krwi, a tam chyba takie związki nie przenikają, wpływają jedynie na pracę naszego przewodu pokarmowego. Tak samo jak np zatrucie pokarmowe jest umiejscowione w przewodzie pokarmowym matki i nie ma wpływu na dziecko. Chyba natura tak to wymyśliła, żeby mleko było maksymalnie bezpieczne, ale sama nie znam aż takich szczegółów dotyczących laktacji i chętnie bym je poznała.

Odpowiedz do tematu