wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
weganizm
Autor Wiadomość
an 
spec od łudzenia się

Pomogła: 26 razy
Wysłany: 2010-03-31, 18:43   

Lily napisał/a:
madalenka napisał/a:
Bo przecież jak mi zrobią takie standardowe, to tam tego nie ma.
Nie ma, ale po MCV można po części poznać. Zrób na poziom B12 po prostu ;)

Czytalam na innym forum wypowiedzi 2 osób w tym Sylwii ze jednak MCV nie wskazywalo na niedobów B12, u mnie tez bylo w normie a b12 fatalne

madalenka 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2010-03-31, 21:12   

Robiłam we wrześniu i żelazo miałam ok. Nie wiem jak teraz. I jestem ciekawa tego B12. Chyba się wybiorę na badania w najbliższym czasie. ;) )

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2010-03-31, 21:21   

Cytat:
Czytalam na innym forum wypowiedzi 2 osób w tym Sylwii ze jednak MCV nie wskazywalo na niedobów B12, u mnie tez bylo w normie a b12 fatalne
Ale sam dobry wynik B12 też o niczym nie świadczy, zwłaszcza jeśli ktoś spożywa dużo analogów B12 - wtedy wynik może być fałszywie wysoki.

patel 

Wysłany: 2010-04-04, 19:17   

Amanii napisał/a:
zawsze można brać 2 tabletki, czyli równowartość 1 naturell (np. rano i wieczorem, to nawet zwiększa procent wchłanialności).

A po co aż tyle? :shock: mam vegevita i jest na nim napisane że w jednej tabletce jest 500% ZDS... czyli wynikałoby, że jedna tabletka co 5 dni wystarczy... ale może mi się źle wydaję, nie wiem ;p

madalenka 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2010-04-04, 19:28   

Właśnie też wychodzę z tego założenia, ale rozumiem, że się trudno wchłania, itd. Więc w efekcie końcowym nie przejmuję się regularnością i codziennym braniem, ale mimo wszystko staram się o nim nie zapominać.

Amanii 

Pomogła: 24 razy
Wysłany: 2010-04-04, 19:42   

patel napisał/a:
A po co aż tyle? :shock: mam vegevita i jest na nim napisane że w jednej tabletce jest 500% ZDS

po pierwsze to się podobno ciężko wchłania z tabletek, a po drugie, przy niedoborach zaleca się 1000% przyjmować, żeby niedobory wyrównać. Potem już pewnie wystarczy mniej, ja na raze biorę 1000% póki nie powtórzę badania i nie będzie ok.

an 
spec od łudzenia się

Wysłany: 2010-04-04, 20:50   

Lily napisał/a:
Cytat:

Ale sam dobry wynik B12 też o niczym nie świadczy, zwłaszcza jeśli ktoś spożywa dużo analogów B12 - wtedy wynik może być fałszywie wysoki.

Dokladnie, dobry wynik moze nie byc prawdziwy

ale sugerowanie ze wynik MCV wskaze niedobór to juz w ogole pomylka, nie wiem kto w ogole wymyslil

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2010-04-04, 22:40   

an napisał/a:
ale sugerowanie ze wynik MCV wskaze niedobór to juz w ogole pomylka, nie wiem kto w ogole wymyslil
wielkość krwinki sugeruje, czy niedokrwistość jest spowodowana niedoborem żelaza czy np. B12 - duże MCV wskazuje na B12 - ale oczywiście to nie to samo, co badanie B12 - po prostu jest to wskaźnik pomocniczy

an 
spec od łudzenia się

Wysłany: 2010-04-05, 18:15   

Lily napisał/a:
an napisał/a:
wielkość krwinki sugeruje, czy niedokrwistość jest spowodowana niedoborem żelaza czy np. B12 - duże MCV wskazuje na B12 - ale oczywiście to nie to samo, co badanie B12 - po prostu jest to wskaźnik pomocniczy

Ja wiem o tych teoretycznych zalozeniach, ale to sie ma nijak do rzeczywistosci, bo u mnie MCV w dolnej granicy, a B12 ponizej normy
Cos w tych zalozeniach jest nie tak

Ikona
Go Vegan!

Wysłany: 2010-04-06, 09:04   

Mnie nieustannie wkurza obecność żelatyny w prawie każdej tabletce :-(

Odpowiedz do tematu