|
prozaiczne placki ziemniaczane |
| Autor |
Wiadomość |
Amanii

Pomogła: 24 razy Dołączyła: 23 Mar 2008 Posty: 1485
|
Wysłany: 2009-01-22, 16:17
|
|
|
dałam mąki kukurydzianej do ciasta wyszły fajne, nie gumowe, ziemniaczane jak te z jajem |
_________________ "Czy to ja nic nie rozumiem, czy oni zwariowali? Czy ja jestem dziecko, a oni tak dojrzali?
Oni mają paragrafy, a my mamy granaty w gębie, które mogą nam wypalić..."
 |
|
|
|
 |
kłapouchy [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-04-15, 22:05
|
|
|
U nas wersja podstawowa taka jak u Capri i też poznaniaków mamy wśród przodków. To jedno z nielicznych dań, którymi objada się Tomek, więc powstało u nas sporo wariacji, co by mu przemycić co nieco. Tak więc dodajemy tofu wędzone (pomysł ściągnięty od kogoś z forum), ciecierzycę, groch (wtedy nie trzeba mąki, bo groch taki mączysty jest), różne warzywka czy zboża - wszystko w proporcji na oko. Robert też zawsze je z cukrem - nawet jeśli są to placki z dodatkiem czosnku czy wędzonego tofu |
|
|
|
 |
mandy_bu

Pomogła: 23 razy Dołączyła: 30 Gru 2008 Posty: 1260
|
Wysłany: 2009-04-16, 09:36
|
|
|
| ja robię bez cebuli i dodaję bardzo mało mąki. Fajnie smakują kiedy ciasto nie jest pulpą, tylko ziemniaki starte są na grubych oczkach (tarka ręczna bądź w robocie kuchennym), wtedy nawet nie potrzeba jajka. Można dodać zamiast zlepiacza trochę mąki żytniej. Po zmieszaniu jej z odrobiną wody powstaje fajna kleista maź. |
|
|
|
 |
Ewa [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-04-22, 18:48
|
|
|
| Amanii napisał/a: | | dałam mąki kukurydzianej do ciasta | Ja wprawdzie daję jajka, ale mąkę daję zawsze kukurydzianą, tyle że niewielką ilość, tak ze 2-3 łyżki na michę ziemniaków. |
|
|
|
 |
|
|