kofta |
Autor |
Wiadomość |
magdusia
Pomogła: 42 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 1992 Skąd: HRLM
|
Wysłany: 2008-10-08, 17:11
|
|
|
smażona na 100 nie jest kluchą
a dietetyczna wersja ma swoje plusy i minusy |
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
"Każdy jest geniuszem. Ale jeśli zaczniesz oceniać rybę pod względem jej zdolności wspinania się na drzewa, to przez całe życie będzie myślała, że jest głupia." A. Einstein |
|
|
|
|
kordonia
Dołączyła: 05 Lis 2007 Posty: 9
|
Wysłany: 2008-10-10, 19:55
|
|
|
Moje wyglądały ostatnio tak:
|
|
|
|
|
k.leee
Pomógł: 46 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 2701
|
Wysłany: 2008-10-12, 00:06
|
|
|
hezer napisał/a: | Zrobiłam dziś dietetyczną wersję k.leee - w smaku wyśmienita, ale konsystencja.... zakalcowata, taka klucha ciągnąca się.
Taka ma być czy jak zwykle coś mi nie wyszło? |
Chyba tak nie ma być. Warto jedną kulkę rozłupać i sprawdzić co w kofcie piszczy i w razie niedoskonałości np jeszcze na 10 minut do pieca.
Kordonia- gratki! |
_________________ hxxp://alterkino.org/]www.alterkino.org |
|
|
|
|
hezer
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lip 2007 Posty: 85
|
Wysłany: 2008-10-12, 08:40
|
|
|
Nie wiem czy to kwestia długości pieczenia, bo z wierzchu były b. chrupiące, myślę, że chodziło o samo ciasto-za dużo albo za mało mąki np..., ale na pewno zrobię drugie podejście, dam im dłużej się popiec i dam znać jak poszło. |
|
|
|
|
DagaM
Pomogła: 63 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3025 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-10-12, 09:10
|
|
|
hezer koniecznie spróbuj jeszcze raz, ja robiłam i wyszły przepyszne. Może to kwestia temperatury piekarnika.... |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2008-10-12, 09:25
|
|
|
Ja robiłam raz tę wegańską kapuścianą koftę (nie wiem czemu nic tu nie napisałam ) i wyszła pyszna, konsystencja też była ok. Myślę, że powtórki będą!
Robiłam kilkakrotnie niewegańską koftę z paneer'u wg "Kuchni Kryszny", pychozja..
Jeszcze mam chęć na te ziemniaczane kuleczki martiki |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
martika
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 09 Cze 2007 Posty: 717 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 2008-10-14, 21:19
|
|
|
Właśnie kilka dni temu robiłam wersję z ziemniakami puree. Takie kuleczki są delikatniejsze w smaku i rozpływają się w ustach |
_________________ hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
|
koniczynka_k
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Sie 2007 Posty: 276 Skąd: Orneta
|
Wysłany: 2009-01-30, 11:33
|
|
|
Malinetshka napisał/a: | Robiłam kilkakrotnie niewegańską koftę z paneer'u wg "Kuchni Kryszny", pychozja.. |
Malinetshka, mogłabyś podac ten przepis? z góry dzięki |
_________________ hxxp://wegedzieciak.pl]
hxxp://www.suwaczek.pl/]hxxp://www.suwaczek.pl/] |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2009-01-30, 14:17
|
|
|
OK, cytuję "Kuchnię Kryszny" Dla ułatwienia podkreśliłam składniki kofty, a wytłuściłam składniki sosu.
Cytat: | Malai kofta
Smażone kulki sera w sosie śmietankowym
450g sera domowej roboty
3 Ł białej mąki
1 posiekane świeże chili
1 Ł posiekanych liści kolendry
2 i 1/2 ł soli
ghee lub olej do smażenia
6 średniej wielkości pomidorów
2 Ł startego kokosu
1 ł mielonej kolendry
2 świeże chili, pozbawione nasion i posiekane
1 ł startego imbiru
1 ł kminku indyjskiego
1/4 ł asafetidy
2 Ł ghee lub oleju roślinnego
400ml kwaśnej śmietany
1 Ł posiekanych liści kolendry lub natki pietruszki
1 cytryna lub limonka
Energicznie wyrabiać ser*, aż będzie gładki i miękki. Dodać mąkę, chili, świeże liście kolendry i łyżeczkę soli. Wyrabiać ponownie, aby dobrze wymieszać składniki. Odrywać kawałki masy i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzać tłuszcz i smażyć kulki przez kilka minut, aż będą złotobrązowe i chrupiące. Odsączyć i odstawić.
Pomidory sparzyć, obrać i utrzeć na puree. Następnie zrobić masalę-pastę ucierając (lub mieląc) kokos razem ze wszystkimi przyprawami z wyjątkiem pozostałej soli i liści kolendry. W garnku średniej wielkości rozgrzać 2 łyżki ghee lub oleju i smażyć pastę przez 1 minutę. Teraz dodać puree z pomidorów**, śmietanę, liście kolendry i pozostałą sól. Gotować przez 10 minut na małym ogniu, często mieszając.
Kofty włożyć do sosu na 10 minut przed podaniem***. Przystroić każdą porcję 1/8 cytryny lub limonki.
|
*ser paneer robi się ze słodkiego mleka - należy je zagotować i zakwasić sokiem z cytryny, następnie odlać przez sitko i gazę. Odcisnąć serwatkę. Gdy chcemy mieć twardszy ser, ciśniemy mocniej i dłużej Takiego sera wychodzi niestety bardzo mało... Na jedno malai kofta trzeba zużyć ok. 3 litrów mleka Otrzymujemy wówczas garść sera.
**uwaga! pryska!
***kulki chłoną sos i lekko puchną
Oczywiście można przerabiać po swojemu, ale to jest oryginalny przepis z książki. Ja np. nigdy nie daję tyle pikanterii, bo by mi wypaliło pysk Wystarczy mi jak jedzenie jest aromatyczne.. |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
koniczynka_k
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Sie 2007 Posty: 276 Skąd: Orneta
|
Wysłany: 2009-01-30, 21:46
|
|
|
dzięĸi |
_________________ hxxp://wegedzieciak.pl]
hxxp://www.suwaczek.pl/]hxxp://www.suwaczek.pl/] |
|
|
|
|
maryczary
kocham życie
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 25 Sie 2008 Posty: 2167
|
Wysłany: 2009-01-31, 00:19
|
|
|
szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę i widzę słowo kofta! Ale kapuściano-mączne kuleczki z piekarnika brzmią nieźle, iskuszę sie na przepis k.leee
tylko jedno pytanko k.leee: w jakiej temperaturze się piecze i w jakiej opcji- termoobieg? góra dół? |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2009-01-31, 14:00
|
|
|
miałam okazję jeść buraczane (tarte surowe buraki + jakieś jeszcze warzywa, maka, przyprawy) smażone były i b smaczne |
|
|
|
|
siddhartha-i
Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 1 Skąd: w-w
|
Wysłany: 2009-02-08, 23:02 sosik do kofty z greenway'a. ORYGINALNY!
|
|
|
Witam!
Poniżej oryginalny przepis na sosik do kofty jaki podaje się w Green Way'u.
50 ml oleju rozgrzać, a następnie dorzucać poniższe:
50 ml wiórków kokosowych
200 ml koncentratu pomidorowego (ostrożnie, bo zaręczam, że pryskać będzie tragicznie!!!)
2 łyżeczki soku z cytryny
Wymieszać.
Odstawić do wystudzenia; dosypać płaskie(!!!!) łyżeczki:
1 pieprzu
3 imbiru
3 kminku mielonego
1,5 chilli
3 czosnku
3 kolendry mielonej
Wymieszać. Postawić na mały gaz, dolać
1 litr śmietanki 18%
Wymieszać i gotować do zgęstnienia. Ponownie uwaga!
Śmietanka nabierając temperatury "produkuje" strzelające bomble,
więc aby uniknąć pochlapanej kuchni proponuję użyć wysokiego garnka.
Na koniec dodać 1 łyżkę soli
Smacznego:))))
www.SiDDHARTHA.glt.pl
www.se-BUS-io.blogspot.com
www.wegekuchnia.blogspot.com |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-04-01, 13:22
|
|
|
k.leee napisał/a: | -1/2 kg mąki (najlepiej gryczanej) |
tylko mąka gryczana? A czy ktoś dodawał mąkę z ciecierzycy?
[ Dodano: 2009-04-01, 14:24 ]
k.leee napisał/a: | -na blachę olej |
Czy chodzi o cienkie posmarowanie blachy olejem, czy ma być go jakoś więcej? Czy można tez upiec na papierze do pieczenia?
Zrobiłam z mąki pszennej razowej (2 szklanki) i mąki gryczanej (1,5 szklanki).
A blachę wg mnie trzeba cienko posmarować olejem - ja piekłam na papierze i w trakcie pieczenia smarowałam naoliwionym pędzlem , bo kotlety wyglądały strasznie sucho.
Wyszły smaczne, dziękuję za przepis. |
|
|
|
|
koko
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 6187
|
Wysłany: 2011-03-11, 08:48 Re: sosik do kofty z greenway'a. ORYGINALNY!
|
|
|
siddhartha-i napisał/a: | Witam!
Poniżej oryginalny przepis na sosik do kofty jaki podaje się w Green Way'u.
50 ml oleju rozgrzać, a następnie dorzucać poniższe:
50 ml wiórków kokosowych
200 ml koncentratu pomidorowego (ostrożnie, bo zaręczam, że pryskać będzie tragicznie!!!)
2 łyżeczki soku z cytryny
Wymieszać.
Odstawić do wystudzenia; dosypać płaskie(!!!!) łyżeczki:
1 pieprzu
3 imbiru
3 kminku mielonego
1,5 chilli
3 czosnku
3 kolendry mielonej
Wymieszać. Postawić na mały gaz, dolać
1 litr śmietanki 18%
Wymieszać i gotować do zgęstnienia. Ponownie uwaga!
Śmietanka nabierając temperatury "produkuje" strzelające bomble,
więc aby uniknąć pochlapanej kuchni proponuję użyć wysokiego garnka.
Na koniec dodać 1 łyżkę soli
Smacznego:))))
|
Ja za to mam przepis na samą koftę jak w Green Way'u (smakuje prawie tak samo, choć nie będzie pewnie identyczna, bo do efektu po prostu doszłam metodą prób i błędów).
Potrzebne są:
-ugotowane ziemniaki
-biały ser
-curry, sól, papryka, pieprz ziołowy - co tam chcecie
-mąka
-opcjonalnie - jajko
-panierka
Ziemniaki ugniatamy razem z serem, proporcje jak kto lubi, ja robię mniej więcej 1:1. Masę wrzucamy na suchą patelnię i na małym ogniu podgrzewamy mieszając, aż biały ser zacznie się ciągnąć.
Zdejmujemy masę z patelni, dodajemy mąkę (wiadomo, tyle, żeby ciasto się trzymało), jeśli ktoś ma stracha przed rozpadaniem kulek, można dodać jajko, poza tym curry i sól. Formujemy kulki, obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy w głębokim tłuszczu. Tłuszcz musi być bardzo gorący, bo inaczej kulki się rozpadną. Nie jest to pewnie zbyt zdrowe danie, ale akurat nie o zdrowie w nim chodzi |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2012-12-22, 14:55
|
|
|
Po ubiegłorocznej porażce z serowymi koftami,w tym roku usmażyłam (tak ) kapuściane, spróbowałam jedną, pyszna! Wiwat pan Mikser, że wymyślił taki sprzęt z tarkami. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
kasienka
Pomogła: 123 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 8362 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2012-12-22, 15:38
|
|
|
kofi, przepis? (mam kapustę i nie wiem, co z nią zrobić). |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2012-12-22, 16:58
|
|
|
kasienka napisał/a: | kofi, przepis? (mam kapustę i nie wiem, co z nią zrobić). |
Robiłam z tego przepisu k.leee, który jest na 1 stronie. Nawet dość dokładnie się go trzymałam, jak na mnie. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
kasienka
Pomogła: 123 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 8362 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2012-12-22, 17:03
|
|
|
Dzięki, może jutro spróbuję. Albo zostawię na po świętach |
|
|
|
|
dort
Pomogła: 56 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 2569 Skąd: okolice
|
Wysłany: 2012-12-23, 00:35
|
|
|
jak dawno nie robiłam tej kofty z przepisu k.leee, a pamiętam, że takie pyszne wychodzą - narobiłyście mi smaka |
_________________ syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r. |
|
|
|
|
kasienka
Pomogła: 123 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 8362 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2012-12-27, 22:10
|
|
|
Zrobiłam tą koftę, właściwie bardziej z przelisu martiki niz k.leee i nie wiem, co zrobiłam nie tak ale wyszła blee. Nigdy nie jadłam takiej niedobrej kofty może dałam za dużo mąki, ale w sumie było jej tyle, żeby dało się lepić kulki - nie jakieś kamyki...po usmażeniu wyszła bardzo twarda, zbita i jakaś bezsmakowa teraz zostałam z 40 kulkami z którymi nie mam co zrobić (może długie moczenie w sosie im pomoże...) |
|
|
|
|
dort
Pomogła: 56 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 2569 Skąd: okolice
|
Wysłany: 2012-12-29, 18:50
|
|
|
właśnie kończę piec na jutrzejszy obiad, tym razem zrobiłam z dodatkiem ziemniaków, ale nie gotowałam ich wcześniej, tylko starłam z kapustą - jutro napiszę jak wyszło, ale wyglądają pysznie jak zawsze
kasieńka napisz czy sos uratował twoje kofty |
_________________ syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r. |
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2014-05-25, 12:59
|
|
|
Odświeżam przepis
Zrobiłam dzisiaj koftę z przepisu z puszki, było napisane tylko mąka, dodałam pszenną. Wyszły ohydne, chociaż pachniały super. Jeszcze czuję mąkę w żołądku. Są glutowate i ciągnące.
Zastanawiałam się nad mąką z ciecierzycy ale nie było napisane jaka więc zrobiłam jak zrobiłam.
Jaką najczęściej mąkę dodajecie, bo widziałam że gryczaną lub z ciecierzycy. Czy z pszennej ktoś robił? |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
priya
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 12 Lis 2008 Posty: 5315 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2014-05-25, 15:02
|
|
|
edysqa, większość oryginalnych przepisów indyjskich poleca mąkę z cieciorki. |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2014-05-25, 15:30
|
|
|
priya napisał/a: | edysqa, większość oryginalnych przepisów indyjskich poleca mąkę z cieciorki. |
dokładnie a jeśli już zmieszaj ale cieciorkowej przewaga
Miałam okazję jeść taką: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=5208&highlight=kofta i fajna była |
|
|
|
|
|