wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kofta
Autor Wiadomość
magdusia 

Pomogła: 42 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 1992
Skąd: HRLM
Wysłany: 2008-10-08, 17:11   

smażona na 100 nie jest kluchą
a dietetyczna wersja ma swoje plusy i minusy ;)
_________________

hxxp://alterna-tickers.com]
"Każdy jest geniuszem. Ale jeśli zaczniesz oceniać rybę pod względem jej zdolności wspinania się na drzewa, to przez całe życie będzie myślała, że jest głupia." A. Einstein
 
 
kordonia 


Dołączyła: 05 Lis 2007
Posty: 9
Wysłany: 2008-10-10, 19:55   

Moje wyglądały ostatnio tak:

 
 
k.leee 


Pomógł: 46 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 2701
Wysłany: 2008-10-12, 00:06   

hezer napisał/a:
Zrobiłam dziś dietetyczną wersję k.leee - w smaku wyśmienita, ale konsystencja.... zakalcowata, taka klucha ciągnąca się.
Taka ma być czy jak zwykle coś mi nie wyszło?

Chyba tak nie ma być. Warto jedną kulkę rozłupać i sprawdzić co w kofcie piszczy i w razie niedoskonałości np jeszcze na 10 minut do pieca.

Kordonia- gratki! :-D
_________________
hxxp://alterkino.org/]www.alterkino.org
 
 
hezer

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Lip 2007
Posty: 85
Wysłany: 2008-10-12, 08:40   

Nie wiem czy to kwestia długości pieczenia, bo z wierzchu były b. chrupiące, myślę, że chodziło o samo ciasto-za dużo albo za mało mąki np..., ale na pewno zrobię drugie podejście, dam im dłużej się popiec i dam znać jak poszło.
 
 
DagaM 

Pomogła: 63 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 3025
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-10-12, 09:10   

hezer koniecznie spróbuj jeszcze raz, ja robiłam i wyszły przepyszne. Może to kwestia temperatury piekarnika....
 
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-10-12, 09:25   

Ja robiłam raz tę wegańską kapuścianą koftę (nie wiem czemu nic tu nie napisałam :P ) i wyszła pyszna, konsystencja też była ok. :) Myślę, że powtórki będą!
Robiłam kilkakrotnie niewegańską koftę z paneer'u wg "Kuchni Kryszny", pychozja..
Jeszcze mam chęć na te ziemniaczane kuleczki martiki :D
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
martika 


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 09 Cze 2007
Posty: 717
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 2008-10-14, 21:19   

Właśnie kilka dni temu robiłam wersję z ziemniakami puree. Takie kuleczki są delikatniejsze w smaku i rozpływają się w ustach :)
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
koniczynka_k 


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 06 Sie 2007
Posty: 276
Skąd: Orneta
Wysłany: 2009-01-30, 11:33   

Malinetshka napisał/a:
Robiłam kilkakrotnie niewegańską koftę z paneer'u wg "Kuchni Kryszny", pychozja..

Malinetshka, mogłabyś podac ten przepis? z góry dzięki :)
_________________
hxxp://wegedzieciak.pl]

hxxp://www.suwaczek.pl/]hxxp://www.suwaczek.pl/]
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-01-30, 14:17   

OK, cytuję "Kuchnię Kryszny" :) Dla ułatwienia podkreśliłam składniki kofty, a wytłuściłam składniki sosu.

Cytat:
Malai kofta
Smażone kulki sera w sosie śmietankowym

450g sera domowej roboty
3 Ł białej mąki
1 posiekane świeże chili
1 Ł posiekanych liści kolendry
2 i 1/2 ł soli
ghee lub olej do smażenia


6 średniej wielkości pomidorów
2 Ł startego kokosu
1 ł mielonej kolendry
2 świeże chili, pozbawione nasion i posiekane
1 ł startego imbiru
1 ł kminku indyjskiego
1/4 ł asafetidy
2 Ł ghee lub oleju roślinnego
400ml kwaśnej śmietany
1 Ł posiekanych liści kolendry lub natki pietruszki

1 cytryna lub limonka


Energicznie wyrabiać ser*, aż będzie gładki i miękki. Dodać mąkę, chili, świeże liście kolendry i łyżeczkę soli. Wyrabiać ponownie, aby dobrze wymieszać składniki. Odrywać kawałki masy i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzać tłuszcz i smażyć kulki przez kilka minut, aż będą złotobrązowe i chrupiące. Odsączyć i odstawić.
Pomidory sparzyć, obrać i utrzeć na puree. Następnie zrobić masalę-pastę ucierając (lub mieląc) kokos razem ze wszystkimi przyprawami z wyjątkiem pozostałej soli i liści kolendry. W garnku średniej wielkości rozgrzać 2 łyżki ghee lub oleju i smażyć pastę przez 1 minutę. Teraz dodać puree z pomidorów**, śmietanę, liście kolendry i pozostałą sól. Gotować przez 10 minut na małym ogniu, często mieszając.
Kofty włożyć do sosu na 10 minut przed podaniem***. Przystroić każdą porcję 1/8 cytryny lub limonki.


*ser paneer robi się ze słodkiego mleka - należy je zagotować i zakwasić sokiem z cytryny, następnie odlać przez sitko i gazę. Odcisnąć serwatkę. Gdy chcemy mieć twardszy ser, ciśniemy mocniej i dłużej ;) Takiego sera wychodzi niestety bardzo mało... Na jedno malai kofta trzeba zużyć ok. 3 litrów mleka :roll: Otrzymujemy wówczas garść sera.
**uwaga! pryska! ;)
***kulki chłoną sos i lekko puchną :)

Oczywiście można przerabiać po swojemu, ale to jest oryginalny przepis z książki. Ja np. nigdy nie daję tyle pikanterii, bo by mi wypaliło pysk ;) Wystarczy mi jak jedzenie jest aromatyczne..
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
koniczynka_k 


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 06 Sie 2007
Posty: 276
Skąd: Orneta
Wysłany: 2009-01-30, 21:46   

dzięĸi :-D
_________________
hxxp://wegedzieciak.pl]

hxxp://www.suwaczek.pl/]hxxp://www.suwaczek.pl/]
 
 
maryczary 
kocham życie


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 25 Sie 2008
Posty: 2167
Wysłany: 2009-01-31, 00:19   

szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę i widzę słowo kofta! Ale kapuściano-mączne kuleczki z piekarnika brzmią nieźle, iskuszę sie na przepis k.leee

tylko jedno pytanko k.leee: w jakiej temperaturze się piecze i w jakiej opcji- termoobieg? góra dół?
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2009-01-31, 14:00   

miałam okazję jeść buraczane (tarte surowe buraki + jakieś jeszcze warzywa, maka, przyprawy) smażone były i b smaczne
 
 
siddhartha-i

Dołączył: 08 Lut 2009
Posty: 1
Skąd: w-w
  Wysłany: 2009-02-08, 23:02   sosik do kofty z greenway'a. ORYGINALNY!

Witam!
Poniżej oryginalny przepis na sosik do kofty jaki podaje się w Green Way'u.

50 ml oleju rozgrzać, a następnie dorzucać poniższe:
50 ml wiórków kokosowych
200 ml koncentratu pomidorowego (ostrożnie, bo zaręczam, że pryskać będzie tragicznie!!!)
2 łyżeczki soku z cytryny
Wymieszać.
Odstawić do wystudzenia; dosypać płaskie(!!!!) łyżeczki:
1 pieprzu
3 imbiru
3 kminku mielonego
1,5 chilli
3 czosnku
3 kolendry mielonej

Wymieszać. Postawić na mały gaz, dolać
1 litr śmietanki 18%
Wymieszać i gotować do zgęstnienia. Ponownie uwaga!
Śmietanka nabierając temperatury "produkuje" strzelające bomble,
więc aby uniknąć pochlapanej kuchni proponuję użyć wysokiego garnka.
Na koniec dodać 1 łyżkę soli
Smacznego:))))
www.SiDDHARTHA.glt.pl
www.se-BUS-io.blogspot.com
www.wegekuchnia.blogspot.com
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-01, 13:22   

k.leee napisał/a:
-1/2 kg mąki (najlepiej gryczanej)

tylko mąka gryczana? A czy ktoś dodawał mąkę z ciecierzycy?

[ Dodano: 2009-04-01, 14:24 ]
k.leee napisał/a:
-na blachę olej

Czy chodzi o cienkie posmarowanie blachy olejem, czy ma być go jakoś więcej? Czy można tez upiec na papierze do pieczenia?

Zrobiłam z mąki pszennej razowej (2 szklanki) i mąki gryczanej (1,5 szklanki).
A blachę wg mnie trzeba cienko posmarować olejem - ja piekłam na papierze i w trakcie pieczenia smarowałam naoliwionym pędzlem :lol: , bo kotlety wyglądały strasznie sucho.
Wyszły smaczne, dziękuję za przepis.
 
 
koko 


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 08 Maj 2009
Posty: 6187
Wysłany: 2011-03-11, 08:48   Re: sosik do kofty z greenway'a. ORYGINALNY!

siddhartha-i napisał/a:
Witam!
Poniżej oryginalny przepis na sosik do kofty jaki podaje się w Green Way'u.

50 ml oleju rozgrzać, a następnie dorzucać poniższe:
50 ml wiórków kokosowych
200 ml koncentratu pomidorowego (ostrożnie, bo zaręczam, że pryskać będzie tragicznie!!!)
2 łyżeczki soku z cytryny
Wymieszać.
Odstawić do wystudzenia; dosypać płaskie(!!!!) łyżeczki:
1 pieprzu
3 imbiru
3 kminku mielonego
1,5 chilli
3 czosnku
3 kolendry mielonej

Wymieszać. Postawić na mały gaz, dolać
1 litr śmietanki 18%
Wymieszać i gotować do zgęstnienia. Ponownie uwaga!
Śmietanka nabierając temperatury "produkuje" strzelające bomble,
więc aby uniknąć pochlapanej kuchni proponuję użyć wysokiego garnka.
Na koniec dodać 1 łyżkę soli
Smacznego:))))

Ja za to mam przepis na samą koftę jak w Green Way'u (smakuje prawie tak samo, choć nie będzie pewnie identyczna, bo do efektu po prostu doszłam metodą prób i błędów).
Potrzebne są:
-ugotowane ziemniaki
-biały ser
-curry, sól, papryka, pieprz ziołowy - co tam chcecie
-mąka
-opcjonalnie - jajko
-panierka
Ziemniaki ugniatamy razem z serem, proporcje jak kto lubi, ja robię mniej więcej 1:1. Masę wrzucamy na suchą patelnię i na małym ogniu podgrzewamy mieszając, aż biały ser zacznie się ciągnąć.
Zdejmujemy masę z patelni, dodajemy mąkę (wiadomo, tyle, żeby ciasto się trzymało), jeśli ktoś ma stracha przed rozpadaniem kulek, można dodać jajko, poza tym curry i sól. Formujemy kulki, obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy w głębokim tłuszczu. Tłuszcz musi być bardzo gorący, bo inaczej kulki się rozpadną. Nie jest to pewnie zbyt zdrowe danie, ale akurat nie o zdrowie w nim chodzi ;-)
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2012-12-22, 14:55   

Po ubiegłorocznej porażce z serowymi koftami,w tym roku usmażyłam (tak ]:-> ) kapuściane, spróbowałam jedną, pyszna! Wiwat pan Mikser, że wymyślił taki sprzęt z tarkami.
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
kasienka 


Pomogła: 123 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 8362
Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-12-22, 15:38   

kofi, przepis? :mrgreen: (mam kapustę i nie wiem, co z nią zrobić).
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2012-12-22, 16:58   

kasienka napisał/a:
kofi, przepis? :mrgreen: (mam kapustę i nie wiem, co z nią zrobić).

Robiłam z tego przepisu k.leee, który jest na 1 stronie. Nawet dość dokładnie się go trzymałam, jak na mnie.
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
kasienka 


Pomogła: 123 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 8362
Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-12-22, 17:03   

Dzięki, może jutro spróbuję. Albo zostawię na po świętach ;)
 
 
dort 


Pomogła: 56 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 2569
Skąd: okolice
Wysłany: 2012-12-23, 00:35   

jak dawno nie robiłam tej kofty z przepisu k.leee, a pamiętam, że takie pyszne wychodzą - narobiłyście mi smaka ;-)
_________________
syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r.
 
 
kasienka 


Pomogła: 123 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 8362
Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-12-27, 22:10   

Zrobiłam tą koftę, właściwie bardziej z przelisu martiki niz k.leee i nie wiem, co zrobiłam nie tak ale wyszła blee. Nigdy nie jadłam takiej niedobrej kofty :/ może dałam za dużo mąki, ale w sumie było jej tyle, żeby dało się lepić kulki - nie jakieś kamyki...po usmażeniu wyszła bardzo twarda, zbita i jakaś bezsmakowa :( teraz zostałam z 40 kulkami z którymi nie mam co zrobić (może długie moczenie w sosie im pomoże...)
 
 
dort 


Pomogła: 56 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 2569
Skąd: okolice
Wysłany: 2012-12-29, 18:50   

właśnie kończę piec na jutrzejszy obiad, tym razem zrobiłam z dodatkiem ziemniaków, ale nie gotowałam ich wcześniej, tylko starłam z kapustą - jutro napiszę jak wyszło, ale wyglądają pysznie jak zawsze

kasieńka napisz czy sos uratował twoje kofty
_________________
syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r.
 
 
edysqa 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 02 Sie 2009
Posty: 1093
Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
Wysłany: 2014-05-25, 12:59   

Odświeżam przepis :)
Zrobiłam dzisiaj koftę z przepisu z puszki, było napisane tylko mąka, dodałam pszenną. Wyszły ohydne, chociaż pachniały super. Jeszcze czuję mąkę w żołądku. Są glutowate i ciągnące.
Zastanawiałam się nad mąką z ciecierzycy ale nie było napisane jaka więc zrobiłam jak zrobiłam.
Jaką najczęściej mąkę dodajecie, bo widziałam że gryczaną lub z ciecierzycy. Czy z pszennej ktoś robił?
_________________
Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2014-05-25, 15:02   

edysqa, większość oryginalnych przepisów indyjskich poleca mąkę z cieciorki.
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2014-05-25, 15:30   

priya napisał/a:
edysqa, większość oryginalnych przepisów indyjskich poleca mąkę z cieciorki.


dokładnie a jeśli już zmieszaj ale cieciorkowej przewaga
Miałam okazję jeść taką: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=5208&highlight=kofta i fajna była
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,3 sekundy. Zapytań do SQL: 12