wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wegańskie babeczki (muffinki)
Autor Wiadomość
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-04-22, 11:30   

Spróbowałam i rewelacja!! Trochę zmodyfikowałam przepis. Wyszły puszyste, lekkie, bardzo smaczne.
Moje wegańskie wypieki były zawsze zbite i gumowate. Te babeczki są cudowne.
Dałam:
- 2 szklanki mąki razowej orkiszowej
- troszkę więcej niż pół szklanki cukru brązowego
- łyżeczka sody
- szklanka mleka owsianego
- pół szklanki oleju
- szczypta soli
- łyżeczka octu jabłkowego
Zrobiłam wg. zaleceń Amanii , podzieliłam na dwie części. Do jednaj dałam łyżkę karobu i pół połamanej na malutkie kawałki gorzkiej czekolady. Do drugiej garść mrożonych porzeczek.
Miałam okazję poczęstować mamę i kazała koniecznie schować przepis do ulubionych :-D
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-04-22, 12:39   

thehoneypot, fajnie :-) Ja właśnie testuję "proporcje idealne" na muffinki wegańskie. Daję również 2 szklanki mąki orkiszowej razowej, szklankę mleka zbożowego, pół szklanki oleju. To jest dla mnie ok. Daję proszek do pieczenia eko zamiast sody - 1,5 łyżeczki, ale zamierzam dalej ograniczać. Tymczasowo daję 1 jajko, ale zamierzam z czasem zrezygnować, bo chcę wegańskie muffinki. Jeżeli chodzi o słodzenie, to ostatnio dałam 2 płaskie łyżki słodu i dużą garść drobno posiekanych daktyli. Było wystarczająco słodkie, nawet dla mojego męża, który lubi słodsze ode mnie. Zamierzam zrezygnować też ze słodu. Będę dalej eksperymentować :-)
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-04-22, 13:14   

gosia_w, zastanawiam się- czy gorsza jest soda, czy proszek i nie wiem :-/
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-04-22, 17:43   

ja wiem, że dla mnie w smaku gorsza jest soda. Co do wartości zdrowotnych - nie wiem. Proszek eko też ma sodę, ale jest jej mniej.

[ Dodano: 2010-04-23, 19:01 ]
sprawdziłam i - sprostowanie. Proszek eko nie zawiera sody. Skład: kamień winny, natron (minerał - hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Natron), skrobia kukurydziana eko. Wydaje mi się, że jest zdrowszy od sody, a przynajmniej naturalny.
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-05-01, 12:38   

Dzisiaj upiekłam znów :-P

- 2 szklanki mąki razowej orkiszowej
- pół szklanki cukru brązowego
- 2 łyżki syropu z agawy
- łyżeczka sody
- szklanka mleka owsianego
- pół szklanki oleju
- szczypta soli
- łyżeczka octu jabłkowego
- 3 duże łyżki kakao
- łyżka karobu
Po prostu wszystko wymieszałam i piekłam.
Wyszły obłędnie kakaowe. Wspaniałe, leciutkie, puszyste, słodkie. i och i ach...
 
 
zojka3

Pomógł: 30 razy
Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 1916
Wysłany: 2010-05-04, 06:02   

A dlaczego i cukier i syrop z agawy? Dlaczego nie sam cukier albo syrop?
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-05-04, 10:02   

zojka3 napisał/a:
A dlaczego i cukier i syrop z agawy? Dlaczego nie sam cukier albo syrop?

:lol: bo jak zsypałam resztę cukru, to okazało się, że jest go pół szklanki :-D Dodałam syrop z agawy co by słodziutko było :-P
 
 
zojka3

Pomógł: 30 razy
Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 1916
Wysłany: 2010-05-04, 10:49   

thehoneypot napisał/a:
bo jak zsypałam resztę cukru, to okazało się, że jest go pół szklanki Dodałam syrop z agawy co by słodziutko było
_________________

aaaaaaaaa..... ;-)
 
 
Irokezik91 


Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 05 Lip 2009
Posty: 403
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-16, 14:47   

Zrobiłam. Trochę są za słodkie i jak wyrosły wyszły czubate... oraz przykleiły się do papilotek mimo nasmarowania ich olejem..., ale i tak PYYYCHA! ;-)

[ Dodano: 2011-03-17, 17:23 ]
Dzisiaj znów zrobiłam (uwielbiam kakao :-> ). Dałam połowę mniej cukru, papilotki po za wysmarowaniem tłuszczem jeszcze wysypałam bułką tartą, papilotki napełniałam ciastem tylko do połowy. Wyszły PRZEPYSZNE, słodkie (a nie za słodkie ;-) ) i nie przywarły do papilotek!!!
Tylko wraz wyrosły trochę nierówne..., ale to chyba wina piekarnika. :-(
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 8