wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Szkoła rodzenia?
Autor Wiadomość
koko 

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2013-07-19, 19:16   

Sylv, u nas kosztowało to 400 zł, nie pamiętam, czy 10 czy 8 spotkań...? Jeśli mam ci coś doradzić to kieruj się programem szkoły, dla mnie mega ważne były zajęcia z fizjoterapeutką z obsługi noworodka i rozwoju ruchowego niemowlaka.
Jovana, jesteś z okolic Brodnicy? Ja mieszkam 30km od Bro, ale już w warm-maz. Macie tam dobrą porodówę? Jakieś fajne położne? Sorry za OT ;-)

sylv 
niedowiarek

Wysłany: 2013-07-19, 19:23   

koko, a co myślisz o tym programie:
hxxp://szkola-rodzenia.szczecin.pl/program-zaj

moje aukcje
hxxp://allegro.pl/Shop.php/Show?id=19996001

koko 

Wysłany: 2013-07-20, 07:04   

Sylv, mnie nie pytaj, to wszystko zależy od tego, czego sama oczekujesz :-) Czy bardziej psychicznego wsparcia, rozkminek o rodzicielstwie, czy sucharów technicznych o kroczach i rivanolu.
Ja byłam w tej szkole rodzenia i miałam taki program:
hxxp://www.bajtus.com.pl/index.php?/page/index/3
Wielkim plusem było też zwiedzanie porodówki (nie, spokojnie, akurat nikt nie rodził ;-) ).

RudySiwyRydz 

Wysłany: 2013-07-20, 09:13   

Ja jestem w trakcie szkoły rodzenia i bardzo się cieszę, że poszłam. Prowadzą położne z "mojego" szpitala. Ja nie mam mamy, babci etc, które by mi pokazały co i jak (może i lepiej, nikt nie będzie się wtrącał i komentował :) ), a w szkole dowiedziałam się jak myć dziecko (czarna magia dla mnie :) ). No i uczą oddychania, dowiadujesz się o fazach porodu, jak je najlepiej przejść, do tego jak są jakieś pytania można uzyskać pewniejszych odpowiedzi niż z internetu :) Ja polecam bardzo.
A tu bezpłatna szkoła, jak ktoś jest z okolic. Miałam też możliwość, ale już do innej chodzę.
hxxp://www.juliamed.pl/
sylv nie wiem co bym na Twoim miejscu wybrała. Faktycznie w grupie mogą paść ważne pytania, o których Ty byś nie pomyślała, no i jest więcej zajęć. Natomiast indywidualnie, to zawsze indywidualnie. Ale te położne u mnie mają tyle informacji do przekazania, że nie wyobrażam sobie, jakby miały to skracać o połowę.

Jovana 
mamo - wege - ornito

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2013-07-20, 10:18   

koko napisał/a:
Sylv, u nas kosztowało to 400 zł, nie pamiętam, czy 10 czy 8 spotkań...? Jeśli mam ci coś doradzić to kieruj się programem szkoły, dla mnie mega ważne były zajęcia z fizjoterapeutką z obsługi noworodka i rozwoju ruchowego niemowlaka.
Jovana, jesteś z okolic Brodnicy? Ja mieszkam 30km od Bro, ale już w warm-maz. Macie tam dobrą porodówę? Jakieś fajne położne? Sorry za OT ;-)

z okolic Ryp ale rodziłam w Bro, jakiś czas mieszkałam w Górznie - sentyment pozostał do tych okolic i gina miałam z Bro :) w Ryp nie chciałam rodzic, piękny, cudny oddział, ale z ludźmi się rodzi nie z płytkami :) z Brodnicy jestem super zadowolona, szkolę rodzenia prowadzi położna z tegoż szpital Iwona Strugarek, jeśli jest potrzeba można się z nią dogadać i jest też przy porodzie. Jeśli chodzi o położne w szpitalu Brodnickim złego słowa powiedzieć nie mogę, sympatyczne, pomocne, zachęcają do rodzinnych porodów. Mąż może być na oddziale 11-19, a nie jak w niektórych szpitalach na godzinę czy dwie, ja jestem cybogr, ale wtedy nie odklejałam się od niego, no lubię gościa :D mnie skroili po 10 godzinach, postępu nie było, po uroczystym wydobyciu :) małżon poszedł za pielęgniarką, sam ubrał młodego, po zbadaniu przez lekarza zabrał do mnie na pooperacyjną i cały dzień byliśmy razem, nikt problemu nie robił :)

nemain 
happy ever after

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2013-07-20, 10:41   

sylv to zależy co jest lepsze :) w grupie poznasz podejście innych, ktoś może zadać pytanie o którym Ty nie pomyślałaś etc. Za to w osobistej i kameralnej atmosferze masz pewność, że zadasz swoje wszystkie pytania, że przygotujesz plan porodu z położną, że tata pozna techniki których potem może używać na porodówce żeby Ci pomóc (masaż, akupresura). Ale pamiętaj, że do bezpłatnego spotkania z położną masz prawo normalnie na nfz również przed porodem - właśnie po to żeby zapytać i dopytać czy po prostu poznać. W przychodni powinni dać Ci numer do położnej.
myślę też, że na te spotkania czy szkołę warto iść już trochę obeznanym z tematem, po lekturze jakiejś książki (nie żebym polecała w tym miejscu podręcznik do nagrań "cud narodzin" ]:-> ) wtedy takie konkretniejsze rzeczy do dopytania będą a nie ogólniki :)

hxxp://cud-narodzin.pl - hipnoza, relaksacja i autohipnoza na czas ciąży i do porodu
hxxp://doulaszczecin.pl - wsparcie w okresie ciąży, w porodzie i połogu

koko 

Wysłany: 2013-07-20, 14:21   

Jovana, o, widzisz, dzięki za info! Zwłaszcza opieka nad noworodkiem mnie interesuje (skoro mąż mógł młodego sam ubrać - to naprawdę WOW, jeszcze nie spotkałam się z takim personelem). Muszę przemyśleć sprawę, u nas wszystkie laski rodzą w NML, też piękny nowy oddział, tyle że położne bardzo pomocne, każdemu od razu służą oksytocynką ]:->
Sorry za OT!!

Jovana 
mamo - wege - ornito

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2013-07-20, 17:41   

koko, wiesz...mój chłop się nawet nie pytał czy może tylko im oświadczył, że tak zrobi :D nie robiły problemów :-) był przy wszelkich zabiegach, pytał itp. jakbyś miała jakieś pytania wal śmiało, a jak będziesz w okolicach Ryp wpadnij na herbatkę :) albo w Bro, też często bywamy :)

RudySiwyRydz 

Wysłany: 2013-07-21, 09:31   

dushka napisał/a:
a w Częstochowie działa ta szkoła

no w Częstochowie, Myszkowie i Brudzowicach. A jesteś z okolic :) ? Wydaje mi się, że w ogóle w większości miast są szkoły finansowane z NFZ, tylko trzeba poszukać. Ale do mnie przemawiają takie, gdzie prowadzą położne ze szpitala, w którym planuje się rodzić, bo kto jak kto, ale one najwięcej potrafią powiedzieć o placówce. No i dobrze znać te położne :)

sylv 
niedowiarek

Wysłany: 2013-07-21, 09:41   

RudySiwyRydz napisał/a:
Wydaje mi się, że w ogóle w większości miast są szkoły finansowane z NFZ,

W Szczecinie nie ma takiej szkoły. Podobno tylko prowadzi coś Civitas Christiana, ale prędzej mi noga uschnie, niż tam postanie :evil:
Wydaje mi się z tego co widzę na naszym rynku, że w tej chwili bezpłatne szkoły rodzenia w ramach NFZ to rzadkość. Nawet jeżeli są dofinansowane, to są po prostu tańsze, ale nie bezpłatne.
RudySiwyRydz napisał/a:
o mnie przemawiają takie, gdzie prowadzą położne ze szpitala, w którym planuje się rodzić, bo kto jak kto, ale one najwięcej potrafią powiedzieć o placówce. No i dobrze znać te położne

to też jest moje pierwsze kryterium wyboru.

Usłyszałam wczoraj o panu położnym, do którego chcę iść, że jest podobno niepopularny wśród personelu medycznego ze względu na swoje bardzo "naturalne i niekonwencjonalne" podejście, profilaktykę nacięcia, porody w wodzie, etc. Nie wiem, czy rzeczywiście tak jest, ale bardzo mi się to spodobało :-D

moje aukcje

RudySiwyRydz 

Wysłany: 2013-07-22, 08:56   

dushka, to niech szybko lepiej tam się zgłasza, bo mnie już teraz proponowali, a też mam termin październik, tylko podziękowałam, bo już do innej uczęszczam.
sylv a to przepraszam, bo myślałam, że są w innych miastach, nie powinnam wydawać takiej opinii nie znając realiów :)

Pani Panda
[Usunięty]

Wysłany: 2013-10-04, 12:33   

sylv napisał/a:
W Szczecinie nie ma takiej szkoły. Podobno tylko prowadzi coś Civitas Christiana

A ja znalazłam i nie ma nic wspólnego z Civitas Christiana :-) Oczywiście jest też całkowicie za free na NFZ, wizyty patronażowe po porodzie także :-) Właściwie przez przypadek dowiedziałam się o tej szkole, od koleżanki z pracy, której bratowa chodziła tam na zajęcia i była bardzo zadowolona.Zachęcona opinią, dzisiaj wybrałam się na zwiady,żeby zobaczyć "co i jak", porozmawiać z panią prowadzącą i jestem bardzo pozytywnie nastawiona i ogólnie zadowolona. Pani prowadząca, Katarzyna Zamiela bardzo w porządku, otwarta, serdeczna, równa babka :-) Zapisałam się i startujemy z Małą Pandą od listopada :-) Jeżeli którąś z Was ta szkoła zaciekawi, to odsyłam po więcej informacji:
hxxp://www.favore.pl/302913_szkolarodzeniaszczecin-noworodek-polozna-zachodniopomorskie.html
i oczywiście zapraszam, może się spotkamy :mryellow:

sylv 
niedowiarek

Wysłany: 2013-10-04, 12:41   

Pani Panda napisał/a:
A ja znalazłam

o kurde, ale fajnie!
Pani Panda napisał/a:
Zapisałam się i startujemy z Małą Pandą od listopada

a mają wcześniejsze terminy też? Bo się zapisałam do Lawendowej za 2 tygodnie, listopad to chyba trochę późno już dla mnie, lekko przyciężko ;)

moje aukcje

frotka 

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2013-10-04, 13:15   

Dziewczyny ze Szczecina, przyjaciółka też uczęszcza do darmowej szkoły rodzenia - chyba na Kadłubka. Jest bardzo zadowolona. A siostra cioteczna z kolei nawiązała kontakt z jakąś położną i ona przychodzi na wizyty do niej do domu. Czyli kuzynka ma tak jakby indywidualny tok nauczania. Nie mam za wiele informacji na ten temat, ale jeśli byłybyście zainteresowane, to dopytam dokładnie, kim jest ta pani. Ja do żadnej szkoły nie chodziłam (nie lubię takich zajęć, warsztatów, szkół i innych zorganizowanych zabaw, poza tym miałam cesarkę, więc i tak pewnie na niewiele by mi się przydała), ale oglądałam przed porodem wirtualną szkołę rodzenia :-D

Pani Panda
[Usunięty]

Wysłany: 2013-10-04, 13:47   

sylv napisał/a:
a mają wcześniejsze terminy też?

Kurcze, nie mam pojęcia :-| jak ta pani mnie zapisywała, to brała po prostu pod uwagę mój tydzień ciąży i na listopad póki co są 2 osoby ze mną włącznie. Nie wiem jak jest z innymi terminami.Zawsze możesz zadzwonić i się dowiedzieć. Z tego co widzę, spoko mają program zajęć w Lawendowej. U mnie program wygląda tak:

Prawa pacjenta w szpitalu, przychodni itd.,
I trymestr ciąży,
II trymestr ciąży,
III trymestr ciąży,
Nauka oddychania, relaksu.
Poród-fakty i mity,
Noworodek-stany przejściowe,
Kąpiel, przewijanie i zdrowy sen noworodka,
Połóg, baby blues, depresja poporodowa i inne dolegliwości,
Karmienie piersią,
Szczepienia ochronne,
Wyprawka dla noworodka,