|
Aktywny tryb życia, naturalna suplementacja sportowców |
| Autor |
Wiadomość |
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2008-07-03, 22:29
|
|
|
heh i wróciłam do tego wątku....
proszę o info o kreatynie i l-karnitynie - help o co tu chodzi? |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2008-07-03, 22:38
|
|
|
| Cytat: | | Dzienne zapotrzebowanie zdrowej, dorosłej osoby na karnitynę wynosi średnio 15 mg. Synteza wynosi 11–34 mg karnityny dziennie, a z dietą dostarczane jest codziennie średnio 20–200 mg. U wegetarian ilość karnityny w pożywieniu jest dużo mniejsza i wynosi ok. 1 mg/dzień. |
| Cytat: | | Kreatyna kwas β-metyloguanidynooctowy - organiczny związek chemiczny, tworzy się w trakcie przemiany materii, występuje głównie w mięśniach. |
generalnie widzę, że kulturyści i inni sportowcy to wcinają w postaci odżywek |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
Nimrodel
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Maj 2008 Posty: 353 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 2008-07-04, 07:27
|
|
|
| Po co osoby które mają w diecie warzywa suplementują kwas foliowy??? |
_________________ hxxp://zdrowazywnosc.abc24.pl/
hxxp://www.maluchy.pl]
 |
|
|
|
 |
zojka3
Pomógł: 30 razy Dołączył: 21 Cze 2007 Posty: 1916
|
Wysłany: 2008-07-04, 07:46
|
|
|
| Nimrodel napisał/a: | | Po co osoby które mają w diecie warzywa suplementują kwas foliowy??? |
Bo jest bardzo nietrwały. Z tego co się orientuję to wrażliwy wysoką temp. i generalnie sobie szybko ucieka z warzyw. |
|
|
|
 |
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2008-07-05, 18:44
|
|
|
| Witaminę C i kwas foliowy tylko witarianie mają wystarczającą ilość. Nie łudżmy się, że gotowane jedzenie jest pod tym względem wartościowe. |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Ania D.
Pomogła: 115 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2196
|
Wysłany: 2008-07-05, 19:12
|
|
|
Karolina, ale kwas foliowy to nie tylko warzywa. Mają go tez owoce, które teraz jada się na surowo, b. duzo mają np. ciecierzyca, jeszcze więcej fasolka mung. O wit C nie martwiłabym sie, bo dostarczenie jej w odpowiedniej ilości nie sprawia problemów w letnim czasie. Nawet osoby, które nie jedzą surowych warzyw czy owoców (a w lecie nie ma ich chyba zbyt wiele) jedzą ziemniaki i np. paprykę (która bardzo dobrze zachowuje wit C przy wszelkich obróbkach termicznych). W okresie zimowym sa kiszonki, jabłka, kapusta. Trzeba chyba jadać tylko ser, mięso, dżemy i buły, by mieć problemy z wit C, tym bardziej, że z tego co pamiętam, nie trzeba dużej ilości pokarmów, by dostarczyć jej tyle, ile organizmowi potrzeba.
O kwasie foliowym pisałam trochę hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=84234&highlight=#84234]tu , można sobie zabaczyć, że nie ma takiego problemu z jego dostarczeniem, a już na pewno nie w okresie letnim. |
|
|
|
 |
Brzydal
sa sa sa

Dołączyła: 16 Kwi 2010 Posty: 1
|
Wysłany: 2010-04-17, 04:23
|
|
|
Hej,a znacie może jakieś książki na temat prawidłowego komponowania posiłków wegetariańskich? w których podane są przykładowe jadłospisy, także dla osób aktywnych.
A tak w ogóle to możecie napisać jeszcze coś dokładniej o tej suplementacji lub wysłać mnie do jakiegoś tematu związanego z tym? |
_________________ Życie jest walką.
 |
|
|
|
 |
|
|