|
Amarantus i proso |
| Autor |
Wiadomość |
echobike
Dołączył: 27 Paź 2010 Posty: 6
|
Wysłany: 2010-11-28, 15:43 Amarantus i proso
|
|
|
Witam.
Nie wiem czy to odpowiedni dział, w każdym razie zapytam tutaj.
Czy ktoś wie w jaki sposób można przygotować amarantus i proso?
Jakiś czas temu zakupiłem coś takiego i nie wiem co z tym teraz zrobić. W Internecie jak dotąd nie udało mi się znaleźć żadnego sposobu przygotowania.
Dodam jeszcze, że zarówno proso jak i amarantus są niezmielone.
Jak to przygotować? Czy można np. zmielić w młynku jak siemię lniane i dodawać np. do jogurtu? Czy może lepiej gotować jak kaszę?
Czekam na pomoc. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2010-11-28, 16:56
|
|
|
echobike: poszperaj w kulinariach masa tam przepisów z użyciem jaglanej (prosa) choćby pasztet z pestek dyni wg Ani D
co do amarantusa zerknij np.: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=675
i oczywiście zawsze można zmielić na mąkę (z mąki jaglanej nawet jest na forum przepis na zakwas do domowego chleba) |
|
|
|
 |
echobike
Dołączył: 27 Paź 2010 Posty: 6
|
Wysłany: 2010-11-28, 19:05
|
|
|
Dzięki wielkie. Co do prosa to mi nie chodzi o kaszę jaglaną, tylko o proso nieprzetworzone w żaden sposób. Po prostu normalne ziarenka.
Przeczytałem cały temat o amarantusie, ale nikt nie napisał ile powinno się go gotować? Lepiej gotować czy zmielić (chodzi mi o zachowanie wartości odżywczych)? |
|
|
|
 |
lilias [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-11-28, 20:35
|
|
|
ja gotuję wg przepisu z opakowania (z pominięciem mleka |
|
|
|
 |
agaB
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 20 Gru 2008 Posty: 767 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2011-06-08, 17:57
|
|
|
Amarantus jak zmielisz, to będziesz miał mąkę, którą można dodać do np. naleśników, ale zmieszaj ją z jakąś inną mąką glutenową. Ja amarantus dodaje do zup tak jedną łyżkę jako dodatek. Oczywiście pisze tu o ziarnach, a nie o popingu, który mozna dodawać do jogurtu.
Proso można też zmielić albo ugotować i zrobić przeróżne dania, podobne jak się robi z jaglanką, tylko ja nie robiłabym na słodko. |
|
|
|
 |
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2011-06-09, 11:18
|
|
|
echobike, naturalne proso ( nie w postaci kaszy jaglanej) jest jak dla mnie niejadalne łuski staja w gardle. Bądź ostrożny
Amarantus ugotuj sobie do owsianki/ jaglanki/ płatków innych albo sam. |
|
|
|
 |
Didier
Dołączyła: 24 Sty 2011 Posty: 146 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2011-06-09, 11:28
|
|
|
hej, co do prosa nie wypowiem się, ja mam na opakowaniu amarantusa przepis: amarantus mleko rodzynki zagotowac smacznego |
|
|
|
 |
krzysztof
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2008 Posty: 259
|
Wysłany: 2011-06-21, 09:37 Re: Amarantus i proso
|
|
|
WITAJ
| echobike napisał/a: | Witam.
...
Czy ktoś wie w jaki sposób można przygotować amarantus i proso?
...
|
Proso możesz wykorzystać do kiełkowania.
Zerknij na :
KIEŁKOWANIE: PRZEGLĄD WSTĘPNY
hxxp://www.surawka.republika.pl/K3.htm
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY |
|
|
|
 |
|
|