wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Bananowiec
Autor Wiadomość
sampa 

Dołączyła: 02 Cze 2009
Posty: 100
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-08, 20:18   Bananowiec

Odnośnie źródła to nie podam, bo jest to zmodyfikowana wersja różnych przepisów znalezionych na kilki amerykańskich blogach kulinarnych, których adresów nawet już nie pamiętam. Jest to wariacja popularnego w Stanach banana bread.

A więc:

4 dojrzałe banany
ok 80 ml rozpuszczonego masła lub innego tłuszczu (dałam raz olej ryżowy i było ok)
2 łyżki syropu z agawy/słodu daktylowego, etc.
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
ok 320 gr mąki (1i 1/3 cup) (ja daję różne rodzaje pełnoziarnistej)
1 roztrzepane jajko (może 'glut' z siemienia lnianego mógłby je zastąpić)
garść orzechów - nerkowców + włoskich

banany zblendować, dodać całą resztę (mąka na końcu) i zmiksować na gładką masę, na końcu dorzucić orzechy

piec ok 1godziny w temp 175 stopni.

moja wersja nie jest supersłodka, ale to zabieg celowy. można dać więcej syropu/słodu.
kolor ciasta będzie się różnił w zależności od użytej mąki i słodzika. piec w dowolnej formie, mi najbardziej pasują małe aluminiowe (jednorazowe) prostokątne foremki.

smacznego
_________________
Car Mikołaj - sierpień 06
Król Stanisław - kwiecień 08
Król Jan - maj 2011
 
 
strokotka 


Dołączyła: 08 Cze 2011
Posty: 24
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-09, 18:27   

Zaraz zrobię. Dziękuję za przepis, właśnie czegoś takiego szukałam.
_________________
Lubię truskaffki
 
 
moritura 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 18 Wrz 2011
Posty: 499
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-03-16, 10:37   

Zrobiłam dzisiaj według przepisu z puszki, czyli bez jajka (niczym nie "zastępowałam"). Skończył się olej, więc dałam kapkę (ale to dosłownie kapkę, może 2-3 łyzki) oliwy (nie chciałam, żeby było czuć w smaku). Nie dosłodziłam niczym, jest słodkie od 4 bananów, pół szklanki rodzynków i szkanki posiekanych orzechów włoskich. Dosypałam kardamonu, choć go raczej nie czuć. Z mąki graham (dwie szklanki). Wody dałam więcej, niż w przepisie, bo mi się wydawało za gęste ciągle. Aha, i po wierzchu posypałam płatkami migdałowymi.

Jest tak obłędnie pyszne, że od wczoraj zjadłam już pół blachy (a mój brat chyba 2 kawałki). W niedziele piekę następne :D
 
 
dundunkini 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 28 Kwi 2011
Posty: 720
Skąd: Londyn
Wysłany: 2012-03-16, 21:00   

moritura, czy to jest razowiec na bananach? robie czesto, z rodzynkami i orzechami wloskimi i przyprawami, uwielbiam - nie trzeba duzo by bylo slodkie:)
 
 
moritura 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 18 Wrz 2011
Posty: 499
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-03-16, 22:30   

Tak, tak, razowiec na bananach. Przepyszniutkie. Długo się zebrać nie mogłam do tego, bo mi się przepis podejrzany wydawał :P

Nie uznaję słodzików/słodów/fruktozy w ciastach, więc nie dosłodziłam dodatkowo, ale następnym razem spróbuję zblendować trochę daktyli. I jeszcze myślę o pomieszaniu różnych orzechów, choć z włoskimi było bdb. Migdałki na wierzchu polecam :)

W środku było wilgotne, choć ani trochę niezakalcowate.
 
 
sunflower_ren 


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 13 Lip 2010
Posty: 869
Skąd: Grudziądz
Wysłany: 2012-03-17, 13:16   

Też uwielbiam bananowca, jedno z najulubieńszych ciast :-D
_________________
"Nie wystarczy patrzeć, aby widzieć, ani wiedzieć, aby rozumieć"
---------------------------------
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 7