wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zielony Bazar w Poznaniu
Autor Wiadomość
slaw_mir 
młody tata

Wysłany: 2011-09-01, 14:11   Zielony Bazar w Poznaniu

Dostałem taką wiadomość:
Cytat:
Już 10 września 2011 roku (sobota) w Poznaniu rusza I prawdziwy kiermasz produktów ekologicznych - Zielony Bazar. Żadnej tradycyjnej żywności!! Tylko prawdziwe, najlepszej jakości produkty eko z certyfikatem. Impreza organizowana jest pod patronatem Marszałka Województwa Wielkopolskiego. Na kilkuset metrach kwadratowych w samym centrum Poznania - na Rynku Bernardyńskim swoje wyroby TYLKO BIO LUB EKOLOGICZNE zaprezentuje kilkudziesięciu producentów z całej Polski.

Zielony Bazar to będzie jedna z największych plenerowych imprez kulinarnych tego typu w Polsce. Kiermasz będzie cykliczny, będzie się odbywał co tydzień w tym samym miejscu- zawsze w sobotę w godzinach 9.00-16.00. W jednym miejscu smakosze znajdą zarówno warzywa i owoce, miody, nabiał, mięso, ryby, wina, oliwy, odzież, środki czystości itd a wszystko ekologiczne lub bio potwierdzone certyfikatem. To nasz jedyny wymóg. Wszystkie produkty muszą mieć certyfikat eko. Ale Zielony Bazar to nie tylko kiermasz to także wiele atrakcji. Począwszy od pokazów kulinarnych przygotowanych przez najlepszych kucharzy, wykłady o zdrowym odżywianiu i dietach, plecenie wianków z wikliny przez najmłodszych, jogę po eko-szkołę smaku dla dzieci.

Cieszy kolejna inicjatywa w/w temacie :-)

kasienka 

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2011-09-01, 17:05   

Super :) może uda nam się wybrać.

pomarańczka
[Usunięty]

Wysłany: 2011-09-01, 18:21   

szkoda ,że to nie bazar czysto wegetariański :-/

sunny 
don't worry

Pomogła: 12 razy
Wysłany: 2011-09-02, 09:19   

Dzięki za info! Wielka szkoda, że tak mało można znaleźć o nim szczegółów w necie. Miała ruszyć strona ze szczegółowym programem, ale ciągle jest nieaktywna :-/ Może namówię mamę na wspólny wypad, to zdam potem relację.

squamish 

Pomogła: 18 razy
Wysłany: 2011-09-02, 10:30   

Bardzo fajna sprawa ,moze uda nam sie wybrać !

pomarańczka
[Usunięty]

Wysłany: 2011-09-02, 11:21   

Byłam w Warszawce na podobnym Eco bazarku ,ale nie wszystko mi się podobało :-> no cóż jestem dość ortodoksyjna :-?

slaw_mir 
młody tata

Wysłany: 2011-09-04, 09:13   

pomarańczka napisała
Cytat:
szkoda ,że to nie bazar czysto wegetariański

no cóż ja też żałuję, że tyle mięsa pojawia się na takich kiermaszach. Jednak takie są realia, że wielu eko rolników zajmuje się hodowlą.
Ciekawe jak rozwinie się bazar.

biechna 

Pomogła: 65 razy
Wysłany: 2011-09-04, 09:34   

slaw_mir, a nie wybierasz się aby?

pomarańczka
[Usunięty]

Wysłany: 2011-09-04, 18:30   

slaw_mir napisał/a:
no cóż ja też żałuję, że tyle mięsa pojawia się na takich kiermaszach.

cieszę się ,że ktoś to rozumie ;-) dzięki Sławku :-)

slaw_mir 
młody tata

Wysłany: 2011-09-04, 19:06   

george, dla mnie to jednak za daleko :-/
pomarańczka, właśnie na takich imprezach nie powinny królowac kanapki ze smalcem :-/

puszczyk 

Pomogła: 102 razy
Wysłany: 2011-09-04, 22:52   

slaw_mir, dzięki za cynk. :-D

pomarańczka
[Usunięty]

Wysłany: 2011-09-05, 10:34   

slaw_mir napisał/a:
właśnie na takich imprezach nie powinny królowac kanapki ze smalcem :-/

właśnie !!! ;-)

tomek 

Wysłany: 2011-09-06, 16:53   

Żal żalem, ale na dziś trudno sobie wyobrazić taki ekologiczny bazar czysto wegetariański.
W sumie to ciekawe jak to się rozwinie, bo gdzieś kiedyś widziałem mapę rolników i producentów ekologicznych w Polsce i Wielkopolska prezentowała się tam raczej marnie, a nie sądzę by przyjeżdżali tu goście z innych województw, tym bardziej, że zdarzenie ma mieć charakter cykliczny.

pomarańczka
[Usunięty]

Wysłany: 2011-09-07, 08:04   

oj daj spokój z żalem tomek to są kpiny i profanacja mój Drogi :-/ :-?

sunny 
don't worry

Wysłany: 2011-09-07, 10:31   

Tutaj jest ich profil na Facebooku hxxp://www.facebook.com/pages/Zielony-Bazar-rynek-produkt%C3%B3w-ekologicznych/212893708764921?ref=ts
Mają niby być warzywa, owoce oraz miody; interesowałyby mnie jeszcze jakieś lokalne sery... no zobaczy się. Moja prababcia robiła genialny ser smażony z kminkiem (taki wielkopolski, wysmażany z twarogu), te sklepowe nie mają jednak tej mocy i aromaciku ;-)

Mimmi90 

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2011-09-07, 19:58   

Mój tatko nadal robi taki ser. Kupuje prosto od rolnika, domowy twaróg i potem rozgniata go z solą i zostawia w cieple na tydzień, aż zacznie "płynąć". A potem wystarczy usmażyć, dodać kminku i jest po prostu genialny. Tylko że z sera ze sklepu nie wyjdzie - kiedyś próbowaliśmy. Twaróg zgorzkniał i skwaśniał, a się nie "uleżał".

puszczyk 

Wysłany: 2011-09-08, 09:24   

sunny, sery też mają być.

Cytat:
Pierwszy w Wielkopolsce prawdziwy bazar produktów ekologicznych.
Opis
W każdą sobotę, co tydzień, Rynek Bernardyński
Informacje ogólne
Pierwszy w 100% ekologiczny Rynek w Poznaniu. Na Zielonym Bazarze znajdziecie ogromny wybór świeżych warzyw i owoców ekologicznych; pyszne sery; prawdziwe masło, mleko i jogurty; kasze; mąki; ekologiczne mięso i najlepszej jakości świeże i wędzone ryby (:-|) ; przetwory; miody; jajka; kawy i herbaty, cukier; ekologiczne wina a nawet kosmetyki.
Wszystko w 100% naturalne, potwierdzone certyfikatem eko lub bio.
Organizatorzy: sklep ze zdrową żywnością- Zielona Spiżarnia, Urząd Marszałkowski oraz spółka Targowiska.

sunny 
don't worry

Wysłany: 2011-09-08, 11:01   

puszczyk właśnie widziałam, ciekawe tylko, czy faktycznie się ktoś pojawi z fajną ofertą.

puszczyk 

Wysłany: 2011-09-10, 22:06   

Byłam. Jestem mile zaskoczona i frekwencją i towarem, chociaż przyszłam zbyt późno i już nie było owoców. Nie było polskich olejów. Sery były na dwóch stoiskach, mięso na szczęście tylko na jednym...

Wróciłam z dwiema siatami zakupów. :-P I ilu fajnych ludzi poznałam (bo oczywiście zbierałam podpisy w sprawie GMO, a to świetna okazja to ciekawych rozmów).

A za tydzień inna impreza, która podobno ma się odbywać cyklicznie hxxp://biokurier.pl/aktualnosci/1117-poznan17-wrzesnia-rusza-eko-targ]Eko Targ.

sunny 
don't worry

Wysłany: 2011-09-11, 14:27   

Ja byłam, ale późno, bo około 14 i już nic ciekawego nie znalazłam - były stoiska z bio produktami, ale to było wszystko to, co sobie mogę kupić w większym markecie - Bio Planet, Bio Babalscy, etc. Nie wiem, czy wcześniej było lepiej. Faktycznie trafiłam jeszcze na sery z jakieś firmy znad morza.

pomarańczka
[Usunięty]

Wysłany: 2011-09-12, 12:39   

My nie byliśmy ,ale nie żałuję :->

kasienka 

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2011-09-12, 13:47   

nam się nie udało, bo przygotowywałam się na przybycie gości ;) Ale może next time. Fajnie, że takie rzeczy się dzieją, szkoda, że niektórzy umieją tylko narzekać, że coś jest zbyt mało ortodoksyjne :roll: Ale rozumiem, że czasem trudno docenić małe kroczki w robieniu czegoś dobrego i zmienianiu świadomości nieortodoksyjnych konsumentów...

biechna 

Pomogła: 65 razy
Wysłany: 2011-09-12, 14:36   

A ja zapomniałam, szkoda, mogłam rodziców wziąć. Jak dla mnie brzmi świetnie i mam nadzieję, że następnym razem nie zapomnę :-D

slaw_mir 
młody tata

Wysłany: 2011-09-12, 19:00   

puszczyk napisała
Cytat:
A za tydzień inna impreza, która podobno ma się odbywać cyklicznie Eko Targ.

No to Poznań nieźle daje. Nawet jesli będą produkty, które są dostępne w marketach to i tak ja preferuję targowisko i sprzedaż bezpośrednią :-)

Vivi 

Wysłany: 2011-09-13, 08:16   

Ja byłam zaraz po 9.00, mam blisko i zwykle tam rano w sobotę jestem. Warzywa dostałam troszkę taniej niż w sklepach w których zwykle kupuję. Udało mi się kukurydzę upolować, która jak się okazało była dekoracją, więc pani musiała mi jako gratis dorzucić. Odkryłam też morwy suszone. Ogólnie jak dla mnie fajnie, mam blisko także dla mnie bomba. Myślę, że warto się wybrać.

Odpowiedz do tematu