wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomoc biedniejszym z Afryki.
Autor Wiadomość
wegedyniak

Wysłany: 2011-09-19, 08:46   Pomoc biedniejszym z Afryki.

Bezpośrednio biedniejszych można wspomóc wysyłając dary żywności i potrzebnych przedmiotów na adres:

SOEURS DES ANGES
(Maria Piątkowska)
B.P. 174 RUHENGERI
RWANDA
AFRIQUE

Dary można przekazywać również na adres w Polsce:
Stowarzyszenie Wymiany i Pojednania
ul. Bema 73/75
01-244 Warszawa

Można dopisać, że na wegańską/wegetariańską pomoc.

Vegano

Wysłany: 2011-09-19, 21:49   

Obecnie Somalia, Etiopia i Sudan ogarnięte są klęską głodu.
W Sudanie dodatkową trudność stanowi wstrzymanie dostaw żywności w związku z podziałem tego państwa.
Artykuły, które docierają do Sudanu Południowego z Kenii i Ugandy, są bardzo drogie.
Dramatyczna jest też sytuacja ludności, która została w Sudanie Północnym i bezskutecznie czeka na obiecany transport na południe.
Ofiary na dożywianie w Sudanie można przesyłać na powyższe adresy lub na konto
Ruch Maitri
ul. Sudecka 90,
53-129 Wrocław
PKO BP I o/Wrocław:
05 1020 5226 0000 6402 0025 8103
Dla ofiarodawców z zagranicy:
PL 05 1020 5226 0000 6402 0025 8103, BIC/SWIFT: BPKOBPPW. ...

Tytułem na przykład: Dla spragnionych i głodnych Afrykańczyków.
lub
Dla spragnionych i głodnych Afrykańczyków na pomoc wegańską.

hxxp://maitri.pl/index.php/611-pomoc-dla-glodujacych]... c.d. informacji (jeżeli chcesz przeczytać ciąg dalszy to kliknij na tę linijkę wyrazów)

wegedyniak

Wysłany: 2011-10-25, 18:28   

W tytule wpłaty proponuję wpisywać np. "na wodę i żywność dla spragnionych i głodujących".

Według powszechnych informacji co 5 - 6 sekund na świecie z głodu umiera jedno Dziecko.

Stowarzyszenie "maitri" zajmowało się pomocą edukacyjną z zakresu biologii (do Afryki wysłano 34 pakiety plansz edukacyjnych za ... 18000 zł)
hxxp://www.maitri.waw.pl/index.php/oczekujace-na-sfinansowanie/133-p17-doume-pomoce-szkolne.html]hxxp:// plansze zamiast żywności

Pomimo tego nie zrażajcie się. Najważniejsze aby pisać odpowiedni i konkretny tytuł we wpłacie.

...
no i dylemat
pomagać czy nie pomagać?

A może założyć wegańskie stowarzyszenie lub fundację do pomagania głodującym Afrykańczykom? szczególnie Dzieciom

Mirka

Wysłany: 2011-10-25, 21:19   

wegedyniak napisał/a:
no i dylemat
pomagać czy nie pomagać?

Jestem za pomaganiem potrzebującym, ale nie wyobrażam sobie , żeby tu jakieś spektakularne, indywidualne akcje, coś sensownego wniosły.
Od mieszania herbata nie zrobi się słodsza.
To są problemy, które muszą być rozwiązane już nie na poziomie państw, a w skali globalnej - patrz np. ukrócenie spekulacji na gieldach towarowych w Londynie , czy USA, powodujących silny wzrost cen żywności, czy decyzje o zaprzestaniu przekazywania zbóż do produkcji biopaliw. Etc., etc.
Ponoć Chiny mają globalny pomysł na Afrykę.
Wokół nas, też jest morze biedy i nieszczęść.

wegedyniak

Wysłany: 2011-10-28, 20:06   

Mirka napisał/a:
... Wokół nas, też jest morze biedy i nieszczęść.

Do produkcji najnowszej (info z 2003) generacji telefonów gsm (smartfonów?) wykorzystywane są części elektroniczne do wyrobu których użyto surowców pochodzących z Afrykańskich kopalń powstałych między innymi poprzez grabież gruntów tamtejszej rdzennej ludności.
Surowcami tymi są m.in. złoto i hxxp://www.maitri.pl/gazetka/my_65/html/kolumbit.htm]kolumbit ( hxxp:// info o kolumbicie ).
Grunty podstępnie wykupują, wywłaszczają lub kradną europejskie, usa'ńskie, azjatyckie i muzułmańskie kartele spekulujące tymi cennymi finansowo surowcami.
Wielu Afrykańczyków (w tym Dzieci) zniewolono do ciężkiej i niesprawiedliwie wynagradzanej pracy w tych kopalniach. Nowy kolonializm, jak zaraza, jest również w Polsce i zaczyna być coraz bardziej dotkliwy (szczególnie dla biednych i chorych).

Vegano

Wysłany: 2011-11-01, 07:17   

Pomoc dla głodnych, spragnionych i chorych w Somalii:
hxxp://fundacjadlasomalii.org.pl/?page_id=59]hxxp://pomoc dla Somalii

yuka66 

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2011-11-01, 08:46   

Tyle się obecnie pojawia artykułów, że pomoc Afryce przynosi więcej szkody niż pożytku, bo niszczy lokalny biznes i rolnictwo. Wystarczy wygooglować Stop helping Africa i poczytać.

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2011-11-01, 09:35   

A czyjaś żona śpi na balkonie...

Jagula 
matka-nomadka

Pomogła: 64 razy
Wysłany: 2011-11-01, 10:06   

Lily napisał/a:
A czyjaś żona śpi na balkonie...
:->

hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://podniebnekorytko.blogspot.co.uk]Když se doma vaří, tak se dobře daří.

slaw_mir 
młody tata

Wysłany: 2011-11-01, 19:52   

Jak mówi poeta:
Cytat:
"..dajmy biednym miecz, niech nie myślą tylko niech walczą..."

W wielu regionach, przez które przeszły wojny nie ma komu uprawiać ziemi a ci co są tego nie potrafią. A ci co potrafią to nie mają czego uprawiać, bo brakuje dla nich ziemi. Z pewnością pomoc jest potrzebna, ale nawet w czasach największych klęsk głodu, rządowe magazyny posiadały zapasy zboża itd. na eksport, za drogiego, żeby miejscowi mogli je kupić. Nikomu z "możnych tego świata" nie zależy na tym aby trzeci świat był samowystarczalny.

wegedyniak

Wysłany: 2011-11-05, 23:21   

a niektórych stać na telewizor, sat, komputer, internet ale nie stać na udzielenie schronienia potrzebującym ludziom ...
... stać ich na wyśmiewanie się, może wyszydzanie albo coś gorszego ale nie stać na realną pomoc innemu człowiekowi ...

...
militariów lepiej nie dawać biedniejszym
...
a samowystarczalnym raczej nie da się być (przynajmniej nie na długo)

Mirka

Wysłany: 2011-11-06, 12:53   

Vegano napisał/a:

Wiesz co Vegano (wegedyniak) miałabym ochotę zajrzeć pod twoją maskę.
Albo sam powoli ją uchyl i zajrzyj.
I co widzisz?
Jakie są najgłębsze powody Twojego zaangażowania i apeli o pomoc dla Afryki?
Jaki masz w tym interes?
Czy sam im realnie pomagasz i jak?
To coś w rodzaju rachunku sumienia. Mam nadzieję, że prośba nie jest zbyt osobista.
A może pod maską czekają Cię niespodzianki?
Warto tez posłuchać, co mówia Twoi przeciwnicy, może widza cos realnego, co ukrywasz przed sobą.

mono-no-aware 
Ewa

Pomogła: 22 razy
Wysłany: 2011-11-06, 20:36   

wegedyniak napisał/a:
Mirka napisał/a:
... Wokół nas, też jest morze biedy i nieszczęść.

Do produkcji najnowszej (info z 2003) generacji telefonów gsm (smartfonów?) wykorzystywane są części elektroniczne do wyrobu których użyto surowców pochodzących z Afrykańskich kopalń powstałych między innymi poprzez grabież gruntów tamtejszej rdzennej ludności.

Zawsze twierdziłam, że wystarczyłoby, ze jeden dzień nie będziemy używać komórki a zmiany uległyby w tym temacie poprawie. Brak kasy od razu by ich zmobilizował do poprawy warunków bytowych tamtych ludzi :) . Tak naprawdę problem tkwi w nas, a nie w zarządzających korporacjami.

Vegano

Wysłany: 2011-11-07, 17:46   

Mirka napisał/a:
Vegano napisał/a:

Wiesz co Vegano miałabym ochotę zajrzeć pod twoją maskę.
Albo sam powoli ją uchyl i zajrzyj.
I co widzisz?
...
Warto tez posłuchać, co mówia Twoi przeciwnicy, może widza cos realnego, co ukrywasz przed sobą.

Masz wyczucie,
byłem kiedyś głodny
i zjadłem mikroukład z układu scalonego (to taka część elektroniczna),
na serio, nie kłamię, najprawdziwsza prawda,
no i czuje teraz wyrzuty sumienia, że zjadłem te złoto i inne pierwiastki, które pochodziły najprawdopodobniej z afrykańskich kopalń.
Moja wina, moja wina
... ale nie tylko moja.
Starsi ode mnie zainteresowali mnie elektroniką
... no i tak zniewolili do dziś
chyba mnie zahipnotyzowali,
... ale Was również.

Bez wyjatku wszyscy używający kompów, neta i nowoczesnych eltechnologii noszą mniejszą lub większą, cieńszą lub grubszą maskę.
W porównaniu do banalnych zbytecznych tekstów chyba lepiej pisać o stworzeniu vegańskiej fundacji pomagajacej chorym, spragnionym i głodnym niż o tym jaką to kolejną el-nowoczesną zabawkę kupić (np. smartfona).
... a może lepiej wogóle w necie nie pisać?

... ale nawet franciszkanie tworzą cyber-rzeczywistość
... zakłamanie rzymskokatolickie?
... hipokryzja rzymskokatolicka?
... może za bardzo przesiąkłem tym niePolskim, niesłowiańskim rzymsko-watykańsko-żydowskim kościołem?

p.s.
zjedzenie mikroukładu to nic w porównaniu do zjedzenia samolotu (jest podobno taki rekord 'ginesa')

Mirka

Wysłany: 2011-11-07, 22:23   

Vegano napisał/a:
zjedzenie mikroukładu to nic w porównaniu do zjedzenia samolotu (jest podobno taki rekord 'ginesa')

Nie przejmuj się, ja kiedyś zjadłam lamę JPG z radia lampowego mojego pradziadka. Nie z głodu, ale dla zabawy.
Aha, no i przeszyłam sobie rękę na elektrycznej maszynie do szycia.
O Żydów się natomiast nie martw, bo wszyscy wyemigrowali na Madagaskar, gdzie zjadły ich lemury, a jeśli ktoś mówi, że to nieprawda - to komunistyczna propaganda i przeinaczenia.

Vegano

Wysłany: 2011-11-11, 15:41   

Wszyscy nie wyemigrowali na Madagaskar.
Część z nich nadal spekulując pasożytuje.
Martwie się o część Cyganów i Cygańskie rodziny których przodkowie z użyciem maszyn "ibm" i innych komputerowych zostali po(d)liczeni i zamordowani przez niemieckich faszystów.

[ Dodano: 2011-11-11, 16:06 ]
no i o podlicz(o)anych Polakach, których inne nacje chcą podstępnie wymordować.
Militaria biologiczne są niestety w użyciu.

wegedyniak

Wysłany: 2011-11-24, 21:12   

niemiecki kapłan bardziej pomaga czy szkodzi?
Myślę o jego globalizacyjnych kosztownych podróżach.
info: hxxp://www.radiomaryja.pl/galeria.php?id=1268]hxxp:// benedyktatura w Afryce ?

Odpowiedz do tematu