|
wegańskie laddu |
| Autor |
Wiadomość |
bodi
lucky lucky me :)

Pomogła: 91 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 4234 Skąd: UK
|
Wysłany: 2010-10-31, 14:29
|
|
|
dzięki za przepis, chętnie wypróbuję |
_________________
 |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-10-31, 19:12
|
|
|
ja też bardzo dziękuję. Wreszcie ladhu bez cukru i jak piszesz nie za słodkie. Mąka z cieciorki na liście zakupowej
A olej kokosowy dałaś taki pachnący kokosem, czy neutralny? |
|
|
|
 |
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-11-01, 08:03
|
|
|
| Aisha napisał/a: | totalnie neutralny |
rafinowany czyli? |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-11-01, 08:21
|
|
|
| bronka, tu hxxp://www.bogutynmlyn.pl/go/_category/index.php?idc=17 jest duży wybór bio - są też bez smaku i zapachu. A bio przecież nie może być rafinowane, prawda? Z drugiej strony czytałam, że pozbawia się smaku i zapachu właśnie poprzez rafinację... |
|
|
|
 |
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-11-01, 09:26
|
|
|
Tłoczony na zimno zawsze pachnie kokosem
[ Dodano: 2010-11-01, 09:31 ]
No niekoniecznie rafinowany, ale w wysokiej temperaturze tłoczony i w wyniku jakiś procesów pozbawiony zapachu. Dla mnie dyskwalifikacja. Już wolę w takim przypadku kupić palmowy. Dużo o tańszy i też nie pachnie |
|
|
|
 |
moritura

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 18 Wrz 2011 Posty: 499 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2011-09-28, 15:35
|
|
|
Ejj, a gdzie ten przepis?
Uwielbiam ladoo, ale od kiedy pożegnałam się z cukrem i nabiałem myślałam, że już nic mnie w życiu dobrego nie spotka |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2011-09-28, 16:39
|
|
|
| moritura napisał/a: | Ejj, a gdzie ten przepis? | O ile ktoś sobie nie zapisał, to zniknął wraz z autorką... |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
moritura

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 18 Wrz 2011 Posty: 499 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2011-09-28, 16:46
|
|
|
| A może ktoś ma jeszcze? Albo rzuci jakimś pomysłem? |
|
|
|
 |
Vegabutik
Dołączyła: 02 Lut 2012 Posty: 25
|
Wysłany: 2012-02-06, 14:28
|
|
|
| Przepisów jest dużo, tu link do filmiku jak zrobić hxxp://www.youtube.com/watch?v=kKqY0lxPT9c |
_________________ www.blog.vegabutik.pl |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2012-02-06, 14:36
|
|
|
Autorko, uzupełnij posta |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
Vegabutik
Dołączyła: 02 Lut 2012 Posty: 25
|
Wysłany: 2012-02-06, 14:44
|
|
|
przepis
składniki:
0,2 szklanki rodzynek
4 szklanki mąki z cieciorki
2 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka kardamonu mielonego
pół szklanki migdałów w płatkach
1 szklanka ghee lub margaryny wegańskiej
wykonanie:
tłuszcz rozgrzej na patelni, stopniowo dodawaj mąkę ciągle mieszając. Smaż do czasu gdy masa zrobi się brązowa. Ostudź. Dodaj cukier, dobrze wymieszaj. Wsyp kardamon i bakalie. Uformuj kulki.
Pozdrawiam |
_________________ www.blog.vegabutik.pl |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-02-06, 15:57
|
|
|
| Lily napisał/a: | | Autorko, uzupełnij posta |
to nie ja jestem autorką, ale sobie skopiowałam przepis:
"350 g oleju kokosowego
400 g mąki z cieciorki
3/4 łyżeczki mielonego kardamonu (ale ja KOCHAM kardamon, dosypuję do wszystkiego i wyszły bardzo kardamonowe, więc zupełnie wystarczy 1/2 łyżeczki dla nieuzależnionych)
150 g syropu z agawy (ale wyszły nie słodkie, ja nie lubię przesłodzonych słodyczy), w oryginalnym przepisie jest 250 g cukru pudru (można zmielić brązowy trzcinowy na puder), jednak oryginalne są dla mnie niestrawne z powodu słodyczy, za słodkie
można dodać pokrojone orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, jakiekolwiek bakalie
Na małym ogniu na patelni stopić olej kokosowy. Dodać mąkę z cieciorki i smażyć cały czas mieszając, uważając, aby się nie przypaliła (bo lubi się przypalać). Smażyć około 10 minut, do 15, aż mąka zacznie wydzielać przyjemny, orzechowy aromat i trochę się zezłoci. Dodać cukier puder lub syrop z agawy (+ ewentualne bakalie), mieszać jeszcze i smażyć ze 2 minuty (syrop ładnie się rozpuszcza, nie powstają żadne grudy, z cukrem pudrem może być gorzej, trzeba grudy porozbijać widelcem). Odstawić na kilka minut, aby ostygło. Jeżeli nam zależy na "kulkach" - można użyć gałkownicy do lodów i zrobić "gałki", jak mieszanina jest jeszcze ciepła. Można też wylać na blachę, a potem pokroić, gdy ostygnie. Natomiast po ostygnięciu jest twarde, lecz kruche, także trudno formować coś z masy laddu po ostygnięciu." |
|
|
|
 |
|
|