wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jarmużu
Autor Wiadomość
dorotato 
dorotato


Dzieci: mama Iwa (02.02.2000) i Poli (29.07.2002)
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 298
Skąd: Warszawa
  Wysłany: 2007-09-12, 19:52   Jarmużu

A co robicie z jarmużu. Ja robie tylko kotlety, które moja rodzina pochłania w wielkich ilościach. Może macie jakieś sprawdzone przepisy :) .
 
 
Humbak 


Pomogła: 80 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 3937
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2007-09-12, 19:59   

Zwykła jarzynka - zagotowuję, podsmażam z cebulką, doprawiam i na talerz :)
_________________
AlternaTickers - Cool, free Web tickersAlternaTickers - Cool, free Web tickersAlternaTickers - Cool, free Web tickers
 
 
kasienka 


Pomogła: 123 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 8362
Skąd: Poznań
Wysłany: 2007-09-12, 20:03   

dorotato napisał/a:
kotlety

a gdzie przepis? :mrgreen: Mam chętkę na jarmuż...kiedyż robiłam po indyjsku, zamiast szpinaku używałam, ale musiałabym poszukać przepisu :/
 
 
marysia 


Dzieci: Jagna '03, Kosma '07
Pomogła: 13 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 348
Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2007-09-12, 20:30   

Robiłam tylko tak jak szpinak. Obgotowany na zasmażkę, do tego sól, pieprz, czosnek. Koniec.
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18011
Wysłany: 2007-09-12, 21:40   

Jarmużu nie widziałam od podstawówki, wtedy był modny i dostępny...
_________________
Blog wegetariański, blog mniej wegetariański
 
 
bajaderka 


Pomogła: 53 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 647
Skąd: Poznań
Wysłany: 2007-09-12, 21:49   

do zupy, do kotletów, jako farsz do sajgonków wymieszany razem z tofu, jarmuż z fasolką szparagową...i jeszcze mogłabym wymieniać parę rzeczy...
 
 
dort 


Dzieci: Oskarek, Olafek
Pomogła: 56 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 2569
Skąd: okolice
Wysłany: 2007-09-20, 20:09   

zupa jarmużowa (wg mojego meża)

1 duzy por
2 pietruszki
2 marchwi
5 ząbków czosnku
10 ziemniakow
ok 6 dużych liści jarmużu
olej
sos sojowy/ grzybowy/slodko-kwaśny (do wyboru)
1-2 łyżki imbiru, sól, pieprz, kurkuma
i oczywiscie woda

piertuszka, marchew i por pokrojone w talarki, półtalark lub paski wrzucamy do garnka na rozgrzany olej (możemy dodać sos sojowy lub inny), dusimy do miękkości, potem dodajemy dość drobno pokrojony jarmuż, a nastepnie dwa ząbki czosnku (tez drobno pokrojonego) - dusimy ok 10min. i przyprawiamy imbirem (1 łyzka) i reszta, dorzucamy ziemniaki, pokrojone w drobna kostke i gotujemy jeszcze 2 min., dolewamy wode i całość gotujemy jeszcze 15min., 5 min. przed końcem gotowania dodajemy reszte czosnku, imbir

mozna dac sporo imbiru, kurkumy i jarmużu bo te smaki fajnie sie komponuja

mozna calość zmiksowac, sa dwie wersje w pierwsze zostawiamy czesc ziemniakow i ugotowanego jarmuzu a reszte miksujemy, w drugiej calosc miksujemy, a dekorujemy koprojonym świezym jarmużem
_________________
 
 
dorotato 
dorotato


Dzieci: mama Iwa (02.02.2000) i Poli (29.07.2002)
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 298
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-10-22, 22:14   

Wielkie dzięki. :-D
Kotlety z jarmuzu.
Mielę:
- zblanszowany jarmuż
- podsmażoną cebulkę z pieczarkami, gotowanymi warzywami (np warzywa z zupy - marchewka. seler)- co kto lubi
- namoczoną bułeczkę.
Następnię dodaję jajko i to co mam by wyszła konsystencja kotletowa.
Koniecznie należy dodać odrobinę gałki muszkat.
I smażymy, a potem jemy, aż zostanie pusty talerz


autorką tego przepisu jest moja przyjaciółka kasia
 
 
agazima 
jesteś tym co jesz

Dzieci: nie mam
Dołączyła: 23 Cze 2008
Posty: 320
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-04, 16:47   

hejka JEJU jak ja bym chciala jarmuż pojesc kiedy mozna go dostac? i gdzie jesli wiecie? chodzi mi o warszawe
i jeszcze jedno jakie warzywa lisciaste polecacie na wiosne?

[ Dodano: 2009-04-08, 14:37 ]
Dziewczyny prosze powiedzcie kiedy ten jarmuz rosnie. Musze jesc duzo zielonych lisciastych roslin ale u nas w polsce tak malo ich jest a jarmuz taki zdrowy! czy mozna chociaz mrozony kupowac?
_________________
zdrowe ciało =>czysta dusza=> mądre myśli
 
 
biechna 


Pomogła: 65 razy
Dołączyła: 09 Cze 2007
Posty: 4587
Wysłany: 2009-08-16, 20:05   

dort, zupa pycha! Zrobiłam bez imbiru, bo nie przepadam; miała być na 2 dni, ale już nie ma :mrgreen: Jutro lub pojutrze wypróbujemy kotlety dorotato (bez jajka). Naniosło się nam jarmużu do chaty ;-) i tak nam posmakował, że chyba sobie zamrozimy. Można to mrozić po zblanszowaniu jak szpinak?
 
 
ina 


Pomogła: 51 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2924
Skąd: południe
Wysłany: 2009-08-17, 13:46   

Ale fajna zupa. Mam całą siatkę jarmużu, więc na pewno zmajstruję ;-)

Biechna ja zamierzam zamrozić jarmuż dla Łucji. :-D
_________________

KOSMETYKI MINERALNE
 
 
 
biechna 


Pomogła: 65 razy
Dołączyła: 09 Cze 2007
Posty: 4587
Wysłany: 2009-08-17, 18:18   

ina, w jaki sposób zamrażasz? Surowy czy po zblanszowaniu? Ja myślałam nad zblanszowaniem dla zachowania koloru, ale nie wiem, czy potraktować yo jak szpinak i blanszować krótko, czy jak np. brukselkę i z 10 minut.
 
 
ina 


Pomogła: 51 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2924
Skąd: południe
Wysłany: 2009-08-18, 09:52   

biechna, wczoraj zamroziłam trochę na zupki dla Łucji. Blanszowałam krótko i zamroziłam w małych pojemniczkach. :-D
_________________

KOSMETYKI MINERALNE
 
 
 
 
Berserk fan


Dzieci: 3
Pomogła: 90 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 6991
Wysłany: 2009-09-20, 00:16   

no proszę, jarmuż się piętrzy na działce a tu takie przepisy! jako "szpinak" nam nie potrzedł za to genialnie wzbogaca smak zup! spróbuję tą zupę i kotlety!!
_________________
Jag 2004; Lefo 2008; Dobr 2012
 
 
dort 


Dzieci: Oskarek, Olafek
Pomogła: 56 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 2569
Skąd: okolice
Wysłany: 2009-09-21, 09:55   

a my już zapomnieliśmy o tym przepisie, L. się nieźle zdziwił jak mu powiedziałam, że jego zupę z jarmużem chwalą na wd - to ja taka zupę robiłem :-P

dzięki :-D
_________________
 
 
Jagula 
matka-nomadka


Pomogła: 64 razy
Dołączyła: 31 Sie 2007
Posty: 3207
Wysłany: 2009-09-22, 18:26   

robię jeszcze jarmuż z buraczkami (zblanszowany dusi się z cebulka i startym, gotowanym buraczkiem, czosnek , trochę kwasku z cytryny , pieprz i gotowe)
_________________



Když se doma vaří, tak se dobře daří.
 
 
gosia_w 


Dzieci: córcia '2005
Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5537
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-09-30, 21:47   

dort napisał/a:
zupa jarmużowa (wg mojego meża)
przyprawiamy imbirem (1 łyzka)

czy dobrze rozumiem, że imbir w proszku? Czy też łyżka utartego(?) świeżego?
 
 
zina 


Dzieci: brat i siostra
Pomogła: 93 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 6303
Wysłany: 2009-09-30, 21:55   

Mam duzo jarmuzu, jutro bedzie zupa :-)

Wyszla palce lizac!
dort, dziekuje za pyszny przepis :-)
 
 
 
gosia_w 


Dzieci: córcia '2005
Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5537
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-10-02, 20:42   

Ugotowałam dzisiaj zupę. Dałam imbir suszony, jedna łyżkę (dla nas tyle było ok). Nie wiem, czy robicie dokładnie tak, jak w przepisie, ale ja po dodaniu jarmużu dolałam odrobinę wody do duszenia, bo warzywa wchłonęły olej i bałam się, że może się przypalić.
Zupa bardzo nam smakowała. Następnym razem dodam trochę mniej wody, żeby była bardziej kremowa. Dzisiaj dodałam ponad 1,5 litra wody.

Zrobiłam jarmuż duszony z czosnkiem i imbirem (inspiracja zupą). Pycha! Był nadzieniem do naleśników, reszta jutro będzie dodatkiem do obiadu. Mam jarmużowy tydzień :-D
 
 
dort 


Dzieci: Oskarek, Olafek
Pomogła: 56 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 2569
Skąd: okolice
Wysłany: 2009-10-05, 19:47   

my dajemy imbir suszony; a do patelni nie dodajemy wody i udaje się nieprzypalać ;-)
_________________
 
 
dżo 


Dzieci: Tymon: 2009 r.
Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2009-10-05, 21:38   

dort, świetny przepis :-D , przed chwilą skończyłam gotować zupę na jutro, a pierwszą (próbną ;-) ) porcję właśnie zjadam z grzankami,
 
 
gosia_w 


Dzieci: córcia '2005
Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5537
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-11-17, 14:00   

wypróbowałam jarmuż w sosie pomidorowym - poddusiłam czosnek na oleju, dodałam drobno pokrojony jarmuż, podusiłam kilka minut, dodałam dużego pomidora drobno pokrojonego i zostawiłam na wolnym ogniu na ok. 20 minut. Posoliłam. Zjadłam jako farsz do naleśników (a kolejnego dnia jako warzywa do obiadu). Smakowało mi :-D
 
 
ifinoe 


Dzieci: Matylda
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Cze 2007
Posty: 899
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-12-08, 11:41   

dziewczyny, gdzie w Warszawie kupujecie jarmuż?
_________________


 
 
gosia_w 


Dzieci: córcia '2005
Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5537
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-12-08, 12:10   

w Żółtym Cesarzu na Bruna :-D
 
 
ifinoe 


Dzieci: Matylda
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Cze 2007
Posty: 899
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-12-08, 20:11   

o, fajnie, wreszcie się tam wybiorę po dłuższej przerwie...odkąd mam delikatesy eko pod nosem na puławskiej, to na bruna mam już nie po drodze ;)
_________________


 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,21 sekundy. Zapytań do SQL: 10