wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ukąszenia przez owady- silne reakcje
Autor Wiadomość
kwiat bzu 

Pomogła: 2 razy
  Wysłany: 2012-07-29, 17:06   Ukąszenia przez owady- silne reakcje

Coś mnie wczoraj ukąsiło w nogę,,jakiś owad, nie wiem jaki bo miałam zamknięte oczy( Byłam na plaży ) myślę ze albo była to jakaś końska mucha, albo może pszczoła..wiem ze poczułam ukąszenie i przepędziłam owada ..ale pojawił się duży na 25x 25 cm czerwony twardy placek który sie powiększa od wczoraj coraz bardziej? Co mam z tym zrobić? Przejdzie samo? o czym świadczy taka reakcja na ukąszenie? Biorę LEDUM PALUSTRE 9 CH..

Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Wysłany: 2012-07-29, 18:51   

Na plaży bardziej obstawiam ową muchę (lub pochodne) albo osę. Przykładaj kompresy z octu lub roztworu sody, możesz też fenistilem smarować. Wapno pewnie też nie zaszkodzi. U mnie osa szybko schodzi, mucha paprała się długo i dokuczliwie (bolało i spuchnięte miejsce było długo, chyba ponad miesiąc a miejsce ugryzienia zaczerwienione i widoczne w rozmiarze ponad moją dłoń)

MartaJS 

Pomogła: 101 razy
Wysłany: 2012-07-29, 18:55   

Obstawiam tzw. muchę końską albo coś w tym stylu. Pij wapno, nie drap, przejdzie samo. O czym świadczy? Ja mam silne reakcje nawet na komary zawsze na początku sezonu, jak organizm "zapomniał" już co to takiego. Potem coraz słabsze. Chociaż zdarza się, właśnie przy końskich muchach, że jakaś taka wredna uwali i puchnie. Szczególnie stawy są wrażliwe - kolana, nadgarstki, kostki, zgięcia palców itp.

hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com

Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Wysłany: 2012-07-29, 19:46   

Ukąszenie i reakcja na jady to sprawa indywidualna. Ja akurat miałam potrzebę więc robiłam testy. Mój ojciec nie reagował na muchy końskie, pszczoły, komary ale osa czy meszki niestety puchł i goiło się długo. Moja córka mocno reaguje na komary, osa nie groźna a pszczoła jeszcze nie doświadczyła ugryzienia.

Tusia 

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2012-07-29, 20:35   

Właśnie wróciłam z przychodni- byłam właśnie w tej sprawie. Wczoraj ukąsiła mnie mucha końska, napuchło mi udo, placek czerwony, spuchnięty, gorący, bolesny i swędzący na około 30 na 25 cm. Dostałam hydrocortizon w zastrzyku i Duomox do stosowania przez 5 dni (zastanowię się jeszcze), jako ze pani dr stwierdziła stan zapalny. Mam pić wapno 3x2 tabletki rozpuszczone dziennie i smarować altacetem.

kwiat bzu 

Wysłany: 2012-07-29, 20:50   

DZięki dziewczyny> TUsia wyglada na to ze mam to samo co TY. To była zapewne ta mucha końska. Nigdy czegos takiego nie miałam po ugryzieniu końskiej muchy, no ale świat się zmienia..muchy też..Byłam na pogotowiu bo dzis niedziela..lekarz obejrzał nogę i stwierdził że to reakcja alergiczna na ugryzienie,,, nie dał mi zastrzyku który chciałam dostać tylko przypisał mi coś w aerozolu o nazwie DEXAPOLCORT ale jak popsikałam tym nogę to zrobiło się gorzej nie lepiej.
PIję wapno i jak jutro będzie gorzej pójdę po zastrzyk. Tusia czy ten zastrzyk CI pomógł tylko na chwilę czy na dłużej?

Tusia 

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2012-07-30, 10:22   

Zastrzyk mi pomógł, "bąbel" nie jest już taki twardy, ale rumień wciąż się rozszerza. Nadal swędzi. Wczoraj pojechałam do przychodni, bo źle się czułam, byłam osłabiona i czułam jakiś taki niepokój.
To już trzeci raz zostałam ugryziona przez końską muchę, w tym miesiącu drugi. Teraz było najgorzej więc pojechałam do lekarza, bo doszły te objawy zmęczenia, osłabienia, takiego ospania, choć spać mi się nie chciało- dziwne uczucie.

Zastanawiam się nadal nad tym antybiotykiem. Jak myślicie, wziąć? Miałabym go brac 3x1 tabletka przez 3 dni, i w kolejnych dwóch 2x1 tabletka?

kwiat bzu 

Wysłany: 2012-07-30, 15:01   

A skąd te objawy zmęczenia i osłabienia ? Pytałaś lekarza dlaczego tak masz? JA nie wiem nic o tym antybiotyku więc CI nic nie doradzę. Generalnie jestem przeciwniczką antybiotyków. Leczę się homeopatią i pomaga trochę. Po nocy zaczerwienienie zbladło i opuchlizna trochę zeszła.

[ Dodano: 2012-07-31, 11:01 ]
Tusia moja opuchlizna już zupełnie prawie zeszła, NOGa wyglada o niebo lepiej. Polecam więc homeopatię , bo widze w moim przypadku jest bardzo skuteczna. Ledum PAlustre 9 ch brałam 4, 5 razy dziennie po 9 granulek( nie wiem czy nie za dużo) W necie wyczytałam też ze na ukąszenia i na opuchliznę jest dobre Apis melifica 9 ch. I jedno i drugie wchodzi w skład żelu na ukąszenia Dapis Żel który tez stosowałam, ale dodatkowo branie granulek doustnie to myślę leczenie kompleksowe

Odpowiedz do tematu