 |
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
|
napoleonka |
| Autor |
Wiadomość |
idare
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 27 Maj 2008 Posty: 56
|
Wysłany: 2012-08-10, 12:28 napoleonka
|
|
|
to niezdrowe ciasto szczególnie polecam wielbicielom ciast z kremem
-2 duże paczki krakersów solonych
-1l mleka sojowego (np z biedronki)
-pół kostki wegańskiej margaryny lub masła
-1 budyń waniliowy
-1szkl mąki
-cukier trzcinowy opcjonalnie
Na dużej blasze rozłożyć krakersy.
z litra mleka odlać szklankę, resztę gotować z margaryną lub masłem.
szklankę mleka zmiksować z budyniem i szklanką mąki.
tą mieszaninę wlewać powoli do gotującego się mleka mieszając (ja używam miksera, wtedy mam pewność że nie zrobią się grudy), chwileczkę pogotować aż zgęstnieje, cały czas mieszając. spróbować, jak za mało słodkie dosłodzić. wylać gorącą masę na krakersy i przykryć od razu drugą warstwą krakersów. Zostawić do ostygnięcia, można jeszcze posypać cukrem pudrem.
W tym cieście fenomenem jest to jak słony smak krakersów łączy się ze słodkim smakiem kremu. Jak dla mnie ten smak jest wart nawet grzechu jakim jest zjedzenie tony cukru i tłuszczu |
|
|
|
 |
fylwia

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 09 Cze 2010 Posty: 318 Skąd: Windsor
|
Wysłany: 2012-08-13, 09:33
|
|
|
Nie mogłam się powstrzymać, zrobiłam, było boskie! Od dawna za mną coś budyniowatego chodziło, zrobiłam z mąki owsianej i kukurydzianej, bo nie miałam białej pszennej. I krakersy miałam mało słone. Mało słodkie wyszło - i to był był błąd, bo nie mogłam przestać jeść Jakby mnie zmuliło, to bym się tak nie obżerała .
Teraz mi się marzy powtórka na cieście francuskim . |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
Przepraszam za brak polskich znakow, wiekszosc postow pisze z telefonu. |
|
|
|
 |
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2012-08-13, 10:04
|
|
|
fylwia, i dałaś też szklankę mąki na litr mleka?
Ja chyba w środę zrobię napoleonkę, ale ilość mąki mnie położyła
A swój przepis gdzieś zgubiłam
| fylwia napisał/a: | Teraz mi się marzy powtórka na cieście francuskim . |
ja też lubię na francuskim |
|
|
|
 |
fylwia

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 09 Cze 2010 Posty: 318 Skąd: Windsor
|
Wysłany: 2012-08-13, 10:10
|
|
|
| bronka napisał/a: | | fylwia, i dałaś też szklankę mąki na litr mleka? |
Dałam całą, ale takie gęste to było, że ciężko się miksowało, przypuszczam, że z połową szklanki też by wyszło, tylko może musiałoby dłużej postać, żeby zesztywniało. Moje było sztywne na ciepło i po odkrojeniu kawałka wcale się nie odkształcało, dlatego pierwsze trzy kawałki wsunęłam na ciepło, polecam . |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
Przepraszam za brak polskich znakow, wiekszosc postow pisze z telefonu. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|