|
Zalecenia żywieniowe dla wegan i wegetarian |
| Autor |
Wiadomość |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2012-09-28, 18:30 Zalecenia żywieniowe dla wegan i wegetarian
|
|
|
hxxp://dieta.mp.pl/diety/zdrowe_diety/show.html?id=74452
Co o tym sądzicie? Ja mam parę zastrzeżeń, chociaż zapewne mniej, niż do własnej diety |
|
|
|
 |
jagodzianka

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 03 Wrz 2011 Posty: 2731 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-09-28, 19:27
|
|
|
Chyba bym nie odchodziła od michy jak bym miała tyle wepchnąć w siebie! A podobno dużo jem. |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
 |
Lily

|
Wysłany: 2012-09-28, 19:28
|
|
|
| jagodzianka napisał/a: | | Chyba bym nie odchodziła od michy jak bym miała tyle wepchnąć w siebie! | A to swoją drogą Chociaż to są produkty w większości niskokaloryczne, żadne smażenie, żadne oliwy, masła na kanapkach itp. nie wchodzą w grę. |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
Maple Leaf

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 23 Lut 2012 Posty: 952 Skąd: Calgary
|
Wysłany: 2012-09-28, 19:40
|
|
|
| jagodzianka napisał/a: | | Chyba bym nie odchodziła od michy jak bym miała tyle wepchnąć w siebie! |
Jak nie jem słodyczy (które nie są wliczane do tego jadłospisu), to jestem w stanie tyle zjeść To tylko kwestia wyćwiczenia żołądka, żeby przestawił się na większe porcje, gdy nie dodaje się tłuszczu, np do kaszy (oprócz orzechów i pestek, rzecz jasna). |
|
|
|
 |
Poli

Pomogła: 17 razy Dołączyła: 07 Mar 2011 Posty: 1315 Skąd: Dania
|
Wysłany: 2012-09-28, 20:06
|
|
|
| Jak dla mnie za duzo kasz/ ryzu /platkow, wychodzi ze ponad dwie szklanki dziennie i jeszcze szklanka roslin straczkowych codziennie ? za ciezko strawne i za duzo bialka wg mnie. |
|
 |
Lily

|
Wysłany: 2012-09-28, 20:15
|
|
|
| Poli napisał/a: | | Jak dla mnie za duzo kasz/ ryzu /platkow, wychodzi ze ponad dwie szklanki dziennie | To mi się nie wydaje dużo, chociaż ja akurat tego wiele nie jem - preferuję chleb razowy. Strączków za to strasznie dużo, do tego nie jadłabym codziennie kapusty (wiele osób zresztą nie może tego jeść - np. przy chorej tarczycy). Zresztą na samą myśl, że miałabym codziennie jeść tyle strączków i kapustnych brzuch mnie boli No i 600 gramów owoców to dla mnie też za dużo.
Ale proporcje tego co jem mam zupełnie inne, jem dużo rzeczy niezdrowych. I mleka nie piję. |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
an
spec od łudzenia się
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 11 Lip 2008 Posty: 1316
|
Wysłany: 2012-09-28, 20:21
|
|
|
A dla mnie 2000 kal to za dużo jednak.
No i jestem dla diecie owo-wege, wiec rozkład odrobinę inny
Patrząc na to też wydaje mi się, że strączkowych za dużo, ale ja to w ogóle białko czerpię głównie z jajek i quorna.
I myślę, że tego siemienia można by zalecać więcej (oraz inne źródła omeg-3) |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-09-28, 20:21
|
|
|
| ja jem więcej kasz/płatków/chleba, za to strączków zdecydowanie mniej, owoców też mniej |
|
|
|
 |
Maple Leaf

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 23 Lut 2012 Posty: 952 Skąd: Calgary
|
Wysłany: 2012-09-28, 20:26
|
|
|
| Strączków rzeczywiście dużo, ja raczej tyle nie zjadam. Ale 600g owoców nie wydaje mi się tak wielką porcją, na pewno tyle zjadam codziennie, jeśli nie więcej. |
|
|
|
 |
Lily

|
Wysłany: 2012-09-28, 20:34
|
|
|
| an napisał/a: | | A dla mnie 2000 kal to za dużo jednak. | Niekoniecznie, dorosła osoba potrzebuje ok. 1800-2000 jeśli nie pracuje fizycznie, tylko by utrzymać wagę. Oczywiście nie chodzi o to, żeby leżeć przez cały dzień.
Nie wiem, czemu jajka dla wegetarian są be i czemu tłusty nabiał - przecież to źródła witaminy D chociażby. Jakbym miała komuś polecać nabiał (a nie jestem fanką), to bym raczej polecała nieodtłuszczony.
No ale tak naprawdę każdy je inaczej... Z tej rekomendacji wynika, że trzeba ok. 3 kg dziennie zjadać? |
|
|
|
 |
an
spec od łudzenia się
|
Wysłany: 2012-09-28, 20:42
|
|
|
| Lily napisał/a: | | an napisał/a: | | A dla mnie 2000 kal to za dużo jednak. | Niekoniecznie, dorosła osoba potrzebuje ok. 1800-2000 jeśli nie pracuje fizycznie, tylko by utrzymać wagę. Oczywiście nie chodzi o to, żeby leżeć przez cały dzień.
Z tej rekomendacji wynika, że trzeba ok. 3 kg dziennie zjadać? |
Ja jestem niskiego wzrostu, pracuję lekko fizycznie, ale widzę po sobie, że około 2000 to już za dużo jak na moją budowę ciała i tryb życia
Jeśli ktoś wysoki, to zalecenia kaloryczne ok |
|
|
|
 |
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2012-09-28, 21:03
|
|
|
Jestem ciekawa jak popatrzą na to dietetycy z naszego forum (wiele osób, zwłaszcza ostatnio informowało o wykształceniu w tym kierunku i pracy)
Ja mam mieszane uczucia, może inaczej patrzę bo odchudzać się nie muszę, jadam przynajmniej 2 posiłki na ciepło (rosła nie jestem 163). |
| Ostatnio zmieniony przez Agnieszka 2012-09-28, 22:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Lily

|
Wysłany: 2012-09-28, 21:06
|
|
|
| an napisał/a: | Ja jestem niskiego wzrostu, pracuję lekko fizycznie, ale widzę po sobie, że około 2000 to już za dużo jak na moją budowę ciała i tryb życia | A jaki to ten niski wzrost? Ja jedząc ok. 2000 i więcej (tak niestety mi wynika z wyliczeń) mogę utrzymywać wagę, ale nie tracić. Natomiast objętościowo na pewno tyle nie jem, nie zmieściłabym i chyba musiałabym jeść i gotować przez cały dzień. |
|
|
|
 |
an
spec od łudzenia się
|
Wysłany: 2012-09-28, 21:12
|
|
|
| Lily napisał/a: | | an napisał/a: | Ja jestem niskiego wzrostu, pracuję lekko fizycznie, ale widzę po sobie, że około 2000 to już za dużo jak na moją budowę ciała i tryb życia | A jaki to ten niski wzrost? Ja jedząc ok. 2000 i więcej (tak niestety mi wynika z wyliczeń) mogę utrzymywać wagę, ale nie tracić. Natomiast objętościowo na pewno tyle nie jem, nie zmieściłabym i chyba musiałabym jeść i gotować przez cały dzień. |
Bardzo niski
wszystko zależy od budowy, nie mam skłonności anorektycznych, chuda nie jestem, w normach, ale właśnie indywidualna budowa i do tego niski wzrost.
Jak myślicie, na kim ten sam rozmiar lepiej wygląda - na kimś o krótkich nogach, czy na kimś o długich? |
|
|
|
 |
Lily

|
Wysłany: 2012-09-28, 21:16
|
|
|
| an napisał/a: | Jak myślicie, na kim ten sam rozmiar lepiej wygląda - na kimś o krótkich nogach, czy na kimś o długich? | Hmm, to zależy Ja np. żeby kupić spodnie pasujące na mój tyłek muszę kupić za długie, a aż takich krótkich nóg chyba nie mam. No ale rozmiary to już osobna kwestia. |
|
|
|
 |
edysqa

Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2012-09-28, 21:46
|
|
|
| Fajnie ze robią coś takiego, ale jak dla mnie za duzo kasz, płatków i straczkow, nie zjadam tyle (jeśli chodzi o diete przy 2000 kalorii). |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
 |
Sylwia8

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 20 Wrz 2012 Posty: 944
|
Wysłany: 2012-09-28, 22:03
|
|
|
Nie wiem co to za "ekspert" - dla mnie to jakiś kosmos! 1,5 szklanki ryżu.kaszy, 1,5 szklanki strączków, 3 szklanki warzyw gotowanych (z tego połowa kapuścianych!!!), 3 szklanki surowych i do tego jeszcze talerz zupy i cała ta reszta - kto jest w stanie tyle wpier...???
Poza tym - za mało jajek wg mnie, no i własnie nabiał powinien być tłusty, żeby wapń się przyswajał w ogóle. Siemię lniane jako jedyne źródło omega-3 a innych ta pani nie zna? Porażka |
_________________ Mój wegański blog - hxxp://wszystkojestwglowie.pl |
|
|
|
 |
arahja

Pomogła: 26 razy Dołączyła: 23 Cze 2008 Posty: 1148 Skąd: brno
|
Wysłany: 2012-09-28, 22:05
|
|
|
Hm... a ja z kolei nie jem tyle surowizny. Nie cierpię robić surówek, choć jeść już tak. Kasz bym tyle uskładała, ale strączki w takich ilościach? No way. To samo z zamiennikami nabiału - mleka tego typu spożywam może szklankę na 4 dni... No i tak mało chleba? I to na wymianę z płatkami? Coś na śniadanie i coś na kolację. Innymi słowy najgorzej nie jest. |
_________________ hxxp://czeski-sen.blogspot.cz |
|
|
|
 |
arahja

|
Wysłany: 2012-09-28, 22:07
|
|
|
| Sylwia8 napisał/a: | Nie wiem co to za "ekspert" - dla mnie to jakiś kosmos! 1,5 szklanki ryżu.kaszy, 1,5 szklanki strączków, 3 szklanki warzyw gotowanych (z tego połowa kapuścianych!!!), 3 szklanki surowych i do tego jeszcze talerz zupy i cała ta reszta - kto jest w stanie tyle wpier...???
|
Ja! Z całym przekonaniem stwierdzam. Teraz rozumiem, czemu tak mało chleba, po prostu trzeba pokonać wbijaną przez lata kanapkowość. |
|
|
|
 |
Lily

|
Wysłany: 2012-09-28, 22:10
|
|
|
No ale my jesteśmy kanapkowi, tak jak Włosi makaronowi, nie ma chyba na to rady |
|
|
|
 |
arahja

|
Wysłany: 2012-09-28, 22:14
|
|
|
Już parę lat z tym walczę (vide wątki o tym, jak rozpocząć dzień bez chleba), ale ostatecznie i tak wracam na krócej lub dłużej do zwiększonej konsumpcji. Idzie jesień, czas wyciągnąć jaglankę i ryż z mungiem |
|
|
|
 |
an
spec od łudzenia się
|
Wysłany: 2012-09-28, 22:15
|
|
|
Może z tymi gotowanymi warzywami tak niefortunnie wyszło w szklankowej miarce
brokuł sie tak bardzo nie zmieni po lekkim obgotowaniu, a np cukinia czy bakłażan czy papryka już bardzo straci na objętości, a przecież to wartościowe warzywa więc nie trzeba ugotowanych aż tyle, chociaż oczywiście można
Mnie nie dziwi duża ilość kasz, ale jak ktoś woli warzywa, to lepiej, a jak ktoś jada dużo pieczywa/płatki, to lepiej że jednak kasze w to miejsce częściowo
To tylko schematy, każdy inaczej sie odżywia, inne ma upodobania więc myślę, że trzeba to zrozumieć, że nie da sie w schemacie zawrzeć wszystkiego i przypasować pod wszystkie gusta |
|
|
|
 |
edysqa

Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2012-09-29, 03:26
|
|
|
| Zauwazylyscie ze na dole strony jest napisane: konsultacja dietetyczna Małgorzata Desmond dietetyk, specjalista medycyny żywienia. |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
 |
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2012-09-29, 05:40
|
|
|
| Obejrzę to bardziej dokładnie jak wrócę, zdziwiło mnie, że to w MP się pokazało. |
|
|
|
 |
Lily

|
Wysłany: 2012-09-29, 08:05
|
|
|
| edysqa napisał/a: | | Zauwazylyscie ze na dole strony jest napisane: konsultacja dietetyczna Małgorzata Desmond dietetyk, specjalista medycyny żywienia. | No tak, to są zalecenie opracowane przez nią. Na górze tej strony z mojego linka jest to napisane.
Ciekawe, jakie by były zalecenia dla mięsożerców O, tu np. piszą, że min. 500 gramów dziennie owoców i warzyw hxxp://5porcjiwszkole.pl/o-programie.html - a z zaleceń dla weg(etari)an wynika, że chyba ze 2 kg Samych owoców 600 gramów. |
|
|
|
 |
|
|