wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jadłospis dla wegetariańskiej nastolatki
Autor Wiadomość
Juana 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2013-02-22, 16:22   Jadłospis dla wegetariańskiej nastolatki

Witam! Pilnie potrzebuję chociaż jednodniowego jadłospisu dla wegetarianki! Mam 13 lat i nie jem mięsa od lat 3. Ale mam mieć w marcu (20-31) robione badania i boję się jeśli będę miała straszne niedobory. Proszę o pomoc!
Jak już mówiłam, mam 13 lat. Moja aktywność fizyczna ogranicza się do codziennego biegania do sklepów (z 600m) oraz codziennych lekcji w-fu, mam całkiem dobrą kondycję (szybko biegam, z rękami już gorzej). Jem zdrowo, nigdy białego pieczywa czy białego cukru,unikam każdej chemicznej substancji. Większość czasu spędzam na czytaniu i nauce, czasami oglądam jakiś teleturniej lub wchodzę na internet. Mieszkam w malutkim miasteczku, więc nie liczę nigdy na razową mąkę czy jogurt bez mleka w proszku, ale często jadę do wielkiego miasta, mniej więcej wielkości Płocka. Jeśli ktoś będzie skory napisać całodzienne Menu i by potrzebował więcej informacji,proszę pytać.
Dziękuję za jakiekolwiek wskazówki.:)

Alispo 

Pomogła: 127 razy
Wysłany: 2013-02-22, 19:19   

Hej,jeśli masz mieć"straszne niedobory" to tak na szybko ich nie odwrócisz:) Jedz różnorodnie,warzywa,owoce ,kasze,pestki,im mniej przetworzone tym lepiej:)i bierz witaminę b12 i się nie stresuj ;-)

dżo 

Pomogła: 142 razy
Wysłany: 2013-02-22, 19:31   

Juana, napisz jak wygląda Twój codzienny jadłospis, będzie łatwiej coś doradzić.

Pipii 

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2013-02-22, 19:52   

Juana przede wszystkim - ZERO stresu, jak się będziesz stresować to dopiero będziesz mieć niedobory niezwiązane z dietą. Na forum są dzieci, które od urodzenia są na diecie wegańskiej i nie mają niedoborów, więc nie przejmuj się. Dieta wege, jeżeli jest dobrze zbilansowana, czytaj - zawiera codziennie pełne zboża, strączki, owoce, warzywa sezonowe itd - NIE PROWADZI do niedoborów!
Jeżeli jednak Twoi Rodzice mają jakieś wątpliwości co do tego, czy dieta wege jest zdrowia i odpowiednia dla młodzieży dojrzewającej - polecam dać im do poczytania "Nowoczesne zasady odżywiania" - może sami przejdą na wersję wege ;-)
Weź głęboki oddech, jeden, drugi .. no i już jest dobrze ;-)

Poli 

Pomogła: 17 razy
Wysłany: 2013-02-22, 23:03   

Juana zacznij suplementowac wit b12, d3 i warto zainteresowac sie takze omega 3 ;-)

Juana 

Wysłany: 2013-02-23, 07:48   

Mój codzienny jadłospis wygląda mniej więcej tak:
Śniadanie
owsianka na jogurcie z orzechami włoskimi,pestkami dyni,suszonymi śliwkami,jabłkiem,bananem i siemieniem lnianym
Drugie śniadanie
ok.60 gramów pestek dyni,jabłko,marchewka
Obiad
Jabłko,zupa warzywna z brązowym ryżem/kasza jęczmienna z pomidorowym sosem i pieczonymi warzywami/,,warzywa na patelnię'' gotowane...
Podwieczorek
Jogurt,banan,siemię lniane,jabłko
Kolacja
Jabłko,kasza gryczana/chleb razowy pasteryzowany z warzywami.
Codziennie jem oczywiście co innego, jabłek conajmniej 6 dziennie zjadam, banany też mi prawie codziennie towarzyszą. Bardzo często jem mrożonki, zwykle firmy Hortex, kiedyś piłam soki warzywno-owocowe, ale obecnie nie działa nam sokowirówka.
Ile mogą kosztować pastylki witaminy B12?
Czy wszystkie suplementy B12 są wegetariańskie?
Czy dodają do nich dużo substancji chemicznych?
Czy suplementowanie D3 jest konieczne w moim przypadku? (jajka jem tylko późną wiosną i latem)
Czy B12 jest na receptę?
Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. :->

jarzynajarzyna 

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2013-02-23, 11:13   

Juana, b12 nie jest na receptę, nie kosztuje zbyt dużo, np. hxxp://www.doz.pl/apteka/p18334-Witamina_B12__10_mcg_tabletki_100_szt

go. 

Pomogła: 86 razy
Wysłany: 2013-02-23, 11:20   

Poli napisał/a:

Juana zacznij suplementowac wit b12, d3 i warto zainteresowac sie takze omega 3 ;-)

w jakimś "lajtowym" wege nie trzeba nic sumplementować! Nie każdy musi od razu być wegan;) a widać nabiał w diecie
Więc jeśli wege to ja polecam jajka od szczęśliwych kurek zamiast chemii sumplementacyjnej
(i nie piszę tego, żeby się z kimś kłocić o to co lepsze :> ;) )
Ostatnio zmieniony przez go. 2013-02-23, 11:22, w całości zmieniany 1 raz  

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2013-02-23, 11:21   

gosia z badylem napisał/a:
w jakimś "lajtowym" wege nie trzeba nic sumplementować! jeśli na wegan się ktoś nie pisze, a widać nabiał w diecie
Raczej trzeba, bo w nabiale są tego śladowe ilości.

go. 

Pomogła: 86 razy
Wysłany: 2013-02-23, 11:22   

Lily napisał/a:

ja jestem tylko owo a wszystkiego mam pod dostatkiem :mrgreen:

bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2013-02-23, 11:40   

Cytat:

robiłaś badania poziomu wit b12 i D?
Gosiek to wszystko nie jest takie mega proste :->

Alispo 

Wysłany: 2013-02-23, 11:44   

b12 w tabletkach powstaje z fermentacji melasy."straszna chemia"... Szczesliwe kurki...litosci:/ Juana-mysle że fajnie jesz,na pewno fajniej niż większosc twoich rowiesnikow.nie martw sie na zapas.a o b12 pomysl.trzeba o ty myslec ZANIM pojawi się byc może jakis niedobor.wit.D przydaje się zimą ale vege wersje dosc trudno są dostępne.ale możesz kupic przez net VEG1,zawiera i b12 i D2(D3 jest odzwierzeca.Ale suplementy to tylko dodatek.fajnie się odżywiasz,luz:)

Juana 

Wysłany: 2013-02-23, 13:01   

Dziękuję.:) To właśnie o B12 się martwiłam...
Jajka jem od zaufanej osoby, innych nie ruszam, dlatego zimą i jesienią jedynym źródłem B12 jest nabiał, zwykle jogurty, lecz coraz bardziej zastanawiam się nad weganizmem...
I jeszcze jedno: ile tabletek wcześniej wspomnianej witaminy trzeba spożywać dziennie? Jedną? Dwie? I czy kupię ją w każdej lepszej aptece? (nie mam możliwości kupowania niczego przez internet).

edysqa 

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2013-02-23, 13:05   

Juana, dolozylabym straczkow trochę, zamiast dwa razy kaszę np soczewicy. Czerwona sie szybko gotuje. Dzisiaj np zrobiłam pyszne naleśniki nadziewane rozgotowaną soczewicą z porem i mielonym siemieniem lnianym. Takie nadzienie moze służyć tez jako pasta do kanapek albo pure na obiad. Zamieniaj tez czasami kasze gryczana lub jeczmienna na jaglana (bardzo zdrowa).
No i kiszonek trochę sobie podjadaj :-) Wspanialy do picia (mega zdrowy) jest sok z kiszonych buraków. Dasz radę go zrobić sama. Wystarcza obrane pokrojone buraki zalać w dużym sloiku ciepłą przegotowana wodą z solą (ok 1 łyżki na litr), dodać do tego 1 ząbek czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, przykryć i odstawic w ciepłe miejsce na kilka dni aż sie ukisi (ok 4 dni), moze sie utworzyć biały korzuch jak na ogorkach to go zdejmujesz, zlewasz barszczyk i drugi raz zalewasz te same buraki. Możesz pić rozcienczony na początek żeby sie przyzwyczaić.
Ja rowniez uważam ze Twój jadlospis w porownaniu do Twoich rówieśników jest bardzo dobry :-)
www.bezglutenowewege.blogspot.com

Alispo 

Wysłany: 2013-02-23, 13:38   

Juana napisał/a:

I jeszcze jedno: ile tabletek wcześniej wspomnianej witaminy trzeba spożywać dziennie? Jedną? Dwie? I czy kupię ją w każdej lepszej aptece? (nie mam możliwości kupowania niczego przez internet).

Powinnaś kupić.Zwykle 1 dziennie.

bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2013-02-23, 13:52   

Sprawdź jeszcze czy nie ma u Ciebie aptek, gdzie można zamówić przez Internet i odebrać na miejscu. Zaoszczędzisz sobie biegania ;-)

Do diety włączyłabym strączki ( jak już pisała edysqa, ). Niedużo, ale różnorodnie- fasolki- białą, czerwoną, czarną, zieloną, soczewice- zieloną, brązową, czerwoną, cieciorkę itp.

Ogólnie tak jak poprzedniczki uważam, że dietę masz jak najbardziej prawidłową.
Ja w Twoim wieku jadłam gorzej ;-)

Juana 

Wysłany: 2013-02-23, 13:58   

edysqa napisał/a:
Juana, dolozylabym straczkow trochę, zamiast dwa razy kaszę np soczewicy. Czerwona sie szybko gotuje. Dzisiaj np zrobiłam pyszne naleśniki nadziewane rozgotowaną soczewicą z porem i mielonym siemieniem lnianym. Takie nadzienie moze służyć tez jako pasta do kanapek albo pure na obiad. Zamieniaj tez czasami kasze gryczana lub jeczmienna na jaglana (bardzo zdrowa).
No i kiszonek trochę sobie podjadaj :-) Wspanialy do picia (mega zdrowy) jest sok z kiszonych buraków. Dasz radę go zrobić sama. Wystarcza obrane pokrojone buraki zalać w dużym sloiku ciepłą przegotowana wodą z solą (ok 1 łyżki na litr), dodać do tego 1 ząbek czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, przykryć i odstawic w ciepłe miejsce na kilka dni aż sie ukisi (ok 4 dni), moze sie utworzyć biały korzuch jak na ogorkach to go zdejmujesz, zlewasz barszczyk i drugi raz zalewasz te same buraki. Możesz pić rozcienczony na początek żeby sie przyzwyczaić.
Ja rowniez uważam ze Twój jadlospis w porownaniu do Twoich rówieśników jest bardzo dobry :-)

Dziękuję bardzo. :) Ze strączków najczęściej jem groch i właśnie soczewicę, czasem fasolę czerwoną. Kaszy jaglanej nie lubię przez jej konsystencję, nie często jadam. Kiszone jem za to bardzo często, piję również wodę z kiszonej kapusty, więc przepis bardzo mi się przyda.
Dziękuję wam wszystkim. ^^

Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Wysłany: 2013-02-23, 14:49   

Juana: dziewczyny już doradziły i jak poprzedniczki powiem żebyś nie stresowała się wynikami badań na zaś.
Jeśli chodzi o nabiał to na bazie mleka zwykłego lub roślinnego możesz z pomocą grzybka tybetańskiego wyprodukować własny kefir. Temat o grzybku tutaj: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=8086.
Kasza jaglana może zasmakuje w takim wariancie na podwieczorek: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=7459
Sądzę, że warto wprowadzić zioła np. takie własnej hodowli z parapetu: szczypiorek, natkę, rzeżuchę.... a jeśli boisz się o wyniki poziomu żelaza zaprzyjaźnij się z pokrzywą suszoną do picia. Jeść lokalnie rosnące owoce i warzywa stosownie do pór roku, latem czy jesienią np do surówek używać dobrej jakości oleju/oliwy bo niektóre witaminy lubią towarzystwo tłuszczu.
Powodzenia i pochwal się wynikami badań. Badania na prośbę rodziców robisz?

an 
spec od łudzenia się

Pomogła: 26 razy
Wysłany: 2013-02-23, 19:31   

gosia z badylem napisał/a:
Lily napisał/a:

Robiłaś badanie na poziom wit. b12? Sprawdź sobie na nutritiondata ile b12 ma 1 jajko.
Musiałabyś jeść kilka jajek codziennie, a to chyba już niezbyt zdrowo.

Juana - ale mielisz te nasionka lnu?

Juana 

Wysłany: 2013-02-23, 20:28   

Nie mielę, nie mam czym, zwykle zalewam wrzątkiem i zjadam, lub wkładam na patelnię. Czasem jem surowe, choć staram się przestać. :oops: Czy to źle, iż nie mielę?
Źelazo: piję dużo herbatek z pokrzywy i mięty, oraz codziennie pestki dyni,śliwki suszone, sądzę, że z tym składnikiem nie będę miała problemu. Bardziej przejmuję się witaminami D i B12.
Co do badań, rodzice chcieli, ale i ja podświadomie chciałabym zobaczyć wyniki...

an 
spec od łudzenia się

Pomogła: 26 razy
Wysłany: 2013-02-23, 20:45   

Trzeba mielić, żeby zawartość (w tym ważne dla wegetarian omega-3) miała szansę się przyswoić.
Wystarczy kilka sekund w młynku do kawy.
Natomiast nie powinno się stosować wysokich temperatur jak i mielenia na zapas oraz długiego przechowywania.

Lily 

Wysłany: 2013-02-23, 22:28   

Jeśli zalewasz siemię wrzątkiem, to najwyżej robisz środek osłonny (ten "kisiel) na przewód pokarmowy, a nasiona wychodzą z drugiej strony niezmienione. Natomiast jeśli chodzi o Omega 3 i inne wartości odżywcze, nic z tego siemienia nie masz.

Juana 

Wysłany: 2013-02-24, 08:04   

Czy są jakieś inne roślinne źródła Omega 3?

jagodzianka 

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2013-02-24, 08:32   

olej lniany nierafinowany? ale chyba bardziej opłaca się kupić młynek. z sezamu też nic nie przyswoisz jak nie zmielisz.

Lily 

Wysłany: 2013-02-24, 09:28   

Juana napisał/a:
Czy są jakieś inne roślinne źródła Omega 3?
Hmm, orzechy włoskie, chociaż tam są inne proporcje kwasów tłuszczowych.

Odpowiedz do tematu