wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Akupunktura przygotowujaca do porodu
Autor Wiadomość
Lenka 86 
Lenka

Wysłany: 2013-05-24, 07:40   Akupunktura przygotowujaca do porodu

witam, mam pytanie, czy ktoras z Was stosowala akupunkture przygotowujaca do porodu? Mieszkam w Niemczech i jest to tu bardzo popularne oraz robia to polozne w szpitalu. Mozna zaczac dopiero w 36 tygodniu. Raz w tygodniu przez 4tygodnie. Slyszalam od lekarza i poloznej,ze skraca tewanie porodu do ok. 2h i zmniejsza bole porodowe. Zastanawiam sie nad ta opcja. Osobiscie czytalam na ten temat badania naukowe i nie widze zadnych przeciw,ale moze ktos ma jakies doswiadczenia juz z tym?

nemain 
happy ever after

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2013-05-24, 07:46   

Hej, ja szukałam tego w Polsce ale nie znalazłam :( . Słyszałam od znajomej z Anglii, że stosowała i była zadowolona. Gdybym miała możliwość to bym skorzystała :)

hxxp://cud-narodzin.pl - hipnoza, relaksacja i autohipnoza na czas ciąży i do porodu
hxxp://doulaszczecin.pl - wsparcie w okresie ciąży, w porodzie i połogu

Lenka 86 
Lenka

Wysłany: 2013-05-24, 08:01   

Dziekuje za wiadomosc. Wlasnie slysze od wielu kobiet,ze to sobie chwala. Dla mnie tez jest wazny fakt,ze jest to naukowo potwierdzone i robia w szpitalu polozne,a nie jacys "znachorzy". Nie mialam akupunktury nigdy,wiec jest strach przed igielkami,ale chyba sie zdecyduje. Jezeli to musze juz w przyszlym tygodniu pojsc na pierwszy zabieg. Szkoda,ze w Polsce tego nie praktykuja :( pewnie za pare lat dopiero.

Pipii 

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2013-05-24, 13:47   

Bardzo polecam, także stosowanie przy samym porodzie - znacznie zmniejsza ból, przyśpiesza akcję, może nawet pomóc w rozwarciu szyjki macicy.
Mało kto w PL ma odpowiednie przeszkolenie w prowadzeniu kobiet w czasie porodu, ale spokojnie już w drugim trymestrze można stosować akupunkturę.
Pierwszy trymestr jest na ogół czasem odpoczynku ;-) podczas którego nie stosuje się zabiegów akupunktury, chyba, że są do tego jakieś wskazania, ale to już trzeba podchodzić indywidualnie do każdego przypadku.
Ogólnie, oprócz kilku punktów, których w czasie ciąży nakłuwać nie można - akupunktura na prawdę potrafi czynić cuda :-) nawet często pozwala "odwrócić się" główką w dół dziecku, jeżeli te jeszcze tego nie zrobiło - ale to już w 9 miesiącu się stosuje, nie wcześniej.
Kobiety, które regularnie chodzą na akupunkturę w czasie ciąży rodzą szybciej, łagodniej, mają łagodniejszy okres połogu.
Oczywiście, akupunktura tutaj nie jest remedium na wszelkie "zło", czasami może dojść do pewnych komplikacji, gdzie rozwiązanie za pomocą cc, czy np vaccum będzie potrzebne, ale ogólnie - jest lepiej :-)
Kobieta się uspokaja, dziecko też się spokojniej zachowuje w łonie gdy jest kobieta poddawana zabiegom aku.

Lenka 86 
Lenka

Wysłany: 2013-05-24, 16:50   

Dziekuje za odpowiedz. Widze,ze sie znasz co nieco na akupunkturze... Ja sie zdecyduje na nia i zrobilam termin juz w przyszlym tygodniu. Jestem ciekawa jak bedzie po niej i czy cos pomoze podczas porodu. Chociaz peweno ciezko stwierdzic,czy akupunktura pomaga,czy kobieta po prostu z natury mialaby lagodny porod. Chociaz badania mowia za siebie. Napewn mi nie zaszkodzi,a jak moze pomoc to warto zrobic :) troche sie boje tych igiel,ale nie jestem pierwsza, ktora robi akupunkture. Dam Znac potem jaki mialam porod ;)

Odpowiedz do tematu