wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Witam
Autor Wiadomość
AdamSz

Wysłany: 2014-04-23, 20:26   Witam

Witam,
jak pewnie można wywnioskować z nicku mam na imię Adam. Wegetarianinem nie jestem i są raczej nikłe szanse, że nim zostanę choć nigdy nie wiadomo. Wegetarianką jest moja Lepsza Połowa jest ale nie to mnie sprowadza na to forum.

Generalnie obserwuje Wasze forum od dobrych dwóch lat i czasami dopada mnie chęć zadania Wam pewnych pytań. Nie ze złośliwości czy chęci kłócenia się a ze względu na to, że chciałbym znać Wasze zdanie na ten temat.
Czytając różne tematy zauważyłem, że jesteście bardzo stanowczy w swoich twierdzeniach. Szczególnie tych związanych z "innożercami" bądź jak to czasem można przeczytać padlinożercami (osobiście uważam takie stwierdzenie za mało eleganckie ale mamy wolność wypowiedzi więc nie będę go dłużej komentował).

Często mówicie ( przez "Wy" mam namyśli forumowiczów Wegedzieciak a nie wegetarian/wegan), że nie mamy (ludzie) moralnego prawa decydować o życiu i śmierci zwierząt.
A więc (tu pytanie z tzw. grubej rury) czy mamy (ludzie), Waszym zdaniem, prawo decydować o śmierci i życiu biednego, nic nie winnego robala żyjącego w naszym ciele? Przez robala rozumiem pasożyta, który jest stosunkowo mało groźny dla dorosłego człowieka np tasiemca albo... owsika.

I pytam całkowicie poważnie.

Miłego wieczoru :)

PS.
Przywitanie i temat w jednym bo w sumie nie wiedziałem gdzie go umieścić...

Alispo 

Pomogła: 127 razy
Wysłany: 2014-04-24, 17:57   

Calkiem powaznie mamy prawo,skoro nas niszczy.Nie mowiac o tym ze stopien rozwiniecia pasozytow swiadczy o tym,ze z ich swiadomością jest bardzo kiepsko.

Jagula 
matka-nomadka

Pomogła: 64 razy
Wysłany: 2014-04-24, 18:28   

Cześć Adam

AdamSz napisał/a:
Przez robala rozumiem pasożyta, który jest stosunkowo mało groźny dla dorosłego człowieka np tasiemca albo... owsika.
Cytat:
Bruzdogłowiec szeroki charakteryzuje się dużym zapotrzebowaniem na witaminę B12, której niedobory w organizmie ludzkim mogą się objawić poważną anemią.

Gdy człowiek jest żywicielem pośrednim, np. tasiemca uzbrojonego (Taenia solium), skutki obecności larw w jego organizmie są poważniejsze. Wągry osadzające się w mięśniach powodują bóle i upośledzenie ich czynności. Mogą się także zagnieździć w innych narządach (mięśniu sercowym, wątrobie, płucach, a nawet siatkówce oka czy w mózgu)i spowodować ich uszkodzenie, a nawet śmierć chorego na tasiemczycę. Szczególnie niebezpieczny jest tu tasiemiec bąblowcowy.
(wikipedia)
Kleszcze i komary tez tłukę, a jeśli zaatakowałoby mnie większe zwierze to też bym się broniła .
AdamSz napisał/a:
że nie mamy (ludzie) moralnego prawa decydować o życiu i śmierci zwierząt.
a mamy ? wiesz na czym polega hodowla przemysłowa ?

AdamSz napisał/a:
I pytam całkowicie poważnie.
kto pyta nie błądzi ;-)

pozdrawiam

hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://podniebnekorytko.blogspot.co.uk]Když se doma vaří, tak se dobře daří.

lamialuna 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2014-05-19, 18:41   

AdamSz, ciekawe pytanie, dla mnie pasozyt to jednak taki co szkodzi... no i troche na innych zasadach... ale w sumie ciekawe pytanie ;) mysle, ze tylko z pozycji bodhisattvy ktos bylby w stanie pozwolic robalowi pasozytowi przejac swoje cialo...

Odpowiedz do tematu