wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Chałwa
Autor Wiadomość
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2007-10-21, 15:44   Chałwa

Bardzo lubię chałwę. W pamięci mam smak tej rosyjskiej, która pakowana była w metalowe puszki. Niestety nie można ich już nigdzie kupić, polska im nie dorównuje a libańska, którą jadłam ostatnio jest jakaś dziwna. Chodzi mi o to, że w prawdziwej chałwie charakterystyczna jest jej budowa - takie minikapilary, trzeba ją żuć. A we wszystkich, które znam to własciwie proszek sezamowy z cukrem wymieszany + dodatki. Czy można samemu zrobić smaczną chałwę?
_________________
http://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2007-10-21, 16:01   

Pamiętam, że był taki wątek na kropkowcu i stanęło na tym, że samemu nie da się takiej zrobić.
Moja ulubiona to chałwa w formie kłębków. 8-)
 
 
hans 
jestem słowianinem


Dzieci: Iza
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1018
Skąd: śmiesznogród
Wysłany: 2007-10-21, 18:42   

a ja tam brałem tahinkę i słód wybełtałem, wymieszałem i mnie osobliwie smakowało...choć bez kłębków i minikaliflowerów ;-)
_________________


 
 
 
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2007-10-21, 19:03   

Ja na patelnię wrzucałam tahinę, zmielone orzechy ziemne i trochę słodu lub miodu. Smakowało mi. Z ciepłej masy robiłam kuleczki, do środka wkładałam rodzynki lub orzeszki.
 
 
vlada 


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 671
Wysłany: 2007-10-21, 19:20   

ja uprażony sezam mielę, dodaję do tego zmielone orzechy, kokos, zależy co mam pod ręką, dodaję miód albo słód. Robię kuleczki i obtaczam w wiórkach ;-)
_________________
 
 
Mala_Mi 


Dzieci: Jagoda, Kalina i Kosma
Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 24 Cze 2007
Posty: 753
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2007-10-21, 20:09   

Ja robię tahini z syropem daktylowym, do tego troszkę wody, żeby zgęstniało. Ma konsystencję kremową i smakuje super
_________________
Lilypie Kids birthday TickerLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie Second Birthday tickers
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2007-10-22, 08:42   

Znalazłam taki przepis, niekoniecznie zdrowy ;-) :

Sklad:
sezam prażony albo orzechy arachidowe prazone,
zmielone masa karmelowa spozadzona z cukru, syropu skrobiowego i ewentualnie w wysokogatunkowych chałwach miodu,
bakalie
(ewentualnie) dodatki aromatyzujace (etylowanilina)

Do goracej masy karmelowej wrzuca sie zmielony sezam i miesza recznie w misce od zewnatrz do srodka, a po polaczeniu skladnikow zarzuca (przechyla, wylewajac polplynna mase a splywajacy jezor zarzuca z powrotem do miski ). Tworzy sie struktura kapilarnych rurek w masie karmelowej wypelnionych sezamem (stad to cudowne uczucie chrupania, tlustosci i elastycznosci przy gryzieniu). Pozostaje wykonczenie czyli porcjowanie, ubijanie w formach i pakowanie.
From: "Paweł Matczak" <madziar@polbox.com>

Dokladniej - robi się ją ze zmielonych nasion oleistych (chalwa sojowa??? smacznego!) i WATY CUKROWEJ - cukier musi byc w postaci dlugich cienkich wlokien. Do tego przyprawy (wanilia, co jeszcze kto lubi) i sprasowac - w zaleznosci od indywidualnych upodoban.
 
 
rosa 
born to be wild


Dzieci: Szymek '95, Franek '98, Ziemek '09
Pomogła: 174 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 7458
Skąd: Zielonka
Wysłany: 2007-10-22, 09:32   

puszczyk napisał/a:

Moja ulubiona to chałwa w formie kłębków. 8-)


Szymka też :-) :-) :-)
 
 
frjals 
ískalt tófa


Dzieci: marzyciel
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 1706
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2007-10-23, 12:07   

puszczyk, interesujący przepis, ale musiałabym mieć całą michę tego karmelu, żeby nim zarzucić, a tego raczej nie odważyłabym się zrobić na pierwszy raz :mrgreen:
_________________

 
 
kociakocia 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 05 Sty 2009
Posty: 4300
Skąd: Wawa
Wysłany: 2009-02-27, 10:13   

Karolina napisał/a:
W pamięci mam smak tej rosyjskiej
stary temat, ale i mi właśnie chodzi chałwa po głowie od jakiegos czasu, mam caly słój pestek ze słonecznika, a ta rosyjska ( o ile miałyśmy takie same ;-) ) była właśnie na bazie słonecznika
_________________
MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam :)
http://www.facebook.com/p...145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
https://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi®
 
 
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2009-02-27, 19:11   

Tak, tak to była słonecznikowa, najlepsza na świecie :-) Czaem można jeszcze trafić. Na Ukrainie tanie to jak barszcz.
_________________
http://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
kociakocia 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 05 Sty 2009
Posty: 4300
Skąd: Wawa
Wysłany: 2009-02-27, 20:18   

oj tak :-D i w Czechach trafilam też kiedyś o takim smaku, ale i w sklepiku restauracji Samira w W-wie natknęłam się raz ( zanim zauważyłam prusaki chodzące po jedzeniu :roll: i więcej już tam nie zaszłam )

Karolina, http://nowasol.olx.pl/spr...wej-iid-5242970

na allegro są takie http://www.allegro.pl/sea...5%82onecznikowa

znalazłam też przepis (niezdrowy):

Chałwa z ryżu

Składniki :
1 szklanka mielonego ryżu lub mączki ryżowej
1/2 szklanki cukru
2 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanki stopionego masła
Syrop:
2 szklanki cukru
3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Ryż, cukier, wodę i stopione masło gotować na małym ogniu, mieszając kilka razy, aż powstanie gęsta masa. Ułożyć masę na grubość 3 cm w małej brytfannie wysmarowanej masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190°C), piec na złoty kolor około 30 min. Cukier z wodą gotować na gęsty syrop przez 10 - 15 min. Wyjąć chałwę z piekarnika, polać natychmiast gorącym syropem, odstawić na 2 - 3 godz. Podawać pokrajaną w dużą kostkę z niesłodzoną bitą śmietaną lub śmietanką. Proporcje dla 3 - 4 osób. Uwaga: syrop z cukrem można zastąpić podgrzanym syropem owocowym: malinowym, truskawkowym lub wiśniowym.
_________________
MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam :)
http://www.facebook.com/p...145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
https://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi®
 
 
daria 


Dzieci: Nata, 14 lipca 2009
Pomogła: 29 razy
Dołączyła: 19 Lis 2007
Posty: 4781
Wysłany: 2010-05-26, 13:02   

a te słonecznikowe różnią się bardzo w smaku od tych sezamowych? bo ja uwielbiam sezamowe i mam chęć spróbować te słonecznikowe :lol:
_________________
wariatka!
 
 
kociakocia 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 05 Sty 2009
Posty: 4300
Skąd: Wawa
Wysłany: 2010-05-26, 13:22   

kocham do granic możliwośc słonecznikową, ma lekko gorzkawy, interesujący smak, spróbuj daria koniecznie, na allegro wyszukaj rosyjską, kosztuje grosze ;)
_________________
MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam :)
http://www.facebook.com/p...145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
https://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi®
 
 
Amanii 


Pomogła: 24 razy
Dołączyła: 23 Mar 2008
Posty: 1485
Wysłany: 2010-05-26, 13:52   

potwierdzam, słonecznikowa sto razy lepsza od sezamowych. W starym mieszkaniu współlokatorzy przynieśli kiedyś od znajomych całą taką wielką bryłę słonecznikowej chałwy domowej roboty, muszę przepis od nich wziąć, bo przepyszna była.
_________________
"Czy to ja nic nie rozumiem, czy oni zwariowali? Czy ja jestem dziecko, a oni tak dojrzali?
Oni mają paragrafy, a my mamy granaty w gębie, które mogą nam wypalić..."

 
 
Kat... 


Dzieci: Z i D
Pomogła: 71 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 4336
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-05-26, 14:09   

Oj weź weź ja też chętnie spróbuję.

Ja nie pamiętam dokładnie smaku chałwy, pamiętam tylko, że jako dziecko bardzo lubiłam.

Ja podprażony sezam mielę, dodaję słód (nie zlepia tak dobrze jak miód ale trudno) i gotowe. Smakuje podobnie ale chyba nie identycznie.
_________________
AlternaTickers - Cool, free Web tickers
AlternaTickers - Cool, free Web tickers
 
 
daria 


Dzieci: Nata, 14 lipca 2009
Pomogła: 29 razy
Dołączyła: 19 Lis 2007
Posty: 4781
Wysłany: 2010-05-27, 12:10   

dobra, w pon. zamówię te ukraińskie :mrgreen:
_________________
wariatka!
 
 
mamka_klamka 

Dzieci: Jacek XII.01, Marek XII.05, Krzyś VI.09
Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2010
Posty: 100
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-16, 22:54   

puszczyk napisał/a:
Do goracej masy karmelowej wrzuca sie zmielony sezam i miesza recznie w misce od zewnatrz do srodka, a po polaczeniu skladnikow zarzuca (przechyla, wylewajac polplynna mase a splywajacy jezor zarzuca z powrotem do miski ). Tworzy sie struktura kapilarnych rurek w masie karmelowej wypelnionych sezamem

Oglądałam kiedyś, dawno temu, program o tym jak sie robi chałwę i właśnie pamiętam, że ona była tak przelewana i zawiajana. Ale nie wpadłam na to, żeby ją zrobić w domu. Hmmm, chyha spróbuję, bo uwielbiam chałwę :)
_________________
 
 
YolaW 


Dzieci: Dużo.
Pomogła: 39 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5462
Skąd: Południe :)
Wysłany: 2010-10-11, 23:27   

A ja właśnie zjadłam hałwę słodzoną miodem. W składzie jest tylko sezam i miód. Może uda mi się zrobić. Kusi mnie też ta słoniecznikowa...
_________________


 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,22 sekundy. Zapytań do SQL: 11