wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
jaglany makowiec
Autor Wiadomość
serenatta 


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 20 Gru 2011
Posty: 90
Skąd: Dublin, Kętrzyn
Wysłany: 2013-03-16, 23:03   jaglany makowiec

moja mama gdzieś go wyszperała w sieci i od tego czasu robimy go co tydzień, bo kaszy jaglanej nigdy za wiele...gdzieś go wynalazła w katolickiej telewizji chyba, ale już dawno po swojemu podobno go robi, więc nie będę szukać skąd i jak.
tu wklejam linka:
hxxp://rozstanatomia.blogspot.ie/2013/03/weganski-makowiec-jaglany.html

1 szkl. kaszy jaglanej ( ugotowanej w 3 szkl. wody)
100 g maku (zalać wrzątkiem poprzedniego dnia)
3 łyżki syropu agawowego lub innego słodziku wg. upodobań
3 jabłka kwaśne typu reneta :)
łyżeczka cynamonu
100g wiórek kokosowych
opcjonalnie 100g mąki migdałowej ( czyli migdały bez skórki zmielone na mąkę)

kaszę gotujemy wg podanej proporcji wody.
można do kaszy dodać daktyle pokrojone w ilości 6-8 sztuk.
(kasza wtedy jest bardziej słodka, a dla miłośników wytrawności smaków bez daktyli.
my osobiście wolimy wersję bez daktyli, wtedy masa makowa wyraźnie dosładza warstwę kaszy.)
mak zalać wrzątkiem poprzedniego dnia. odcedzić i zmielić jak do makowca. my blenderujemy.
wrzucić do garnuszka mak i syrop agawowy i doprowadzić do wrzenia. odstawić z ognia.
do tej masy opcjonalnie możemy dodać skórkę pomarańczową i rodzynki, jak kto lubi.
jabłka obieramy ze skórki, tarkujemy i podsmażamy z cynamonem w oddzielnym garnuszku.
do nasmarowanego naczynia żaroodpornego (20 cm średnicy) wkładamy połowę masy jaglanej.
na to warstwę masy makowej. na to warstwę migdałową sypiemy.
i na to jeszcze warstwę jabłek.
i na to warstwa masy jaglanej.
i na koniec sypiemy wiórki kokosowe.

zapiekamy 20-30 min w 180st. C
najlepsze na ciepło, ale na zimno też znika szybko.
_________________
hxxps://www.facebook.com/pages/Renata-Ledzinska/281668668618411?ref=hl

hxxp://pierwszezabki.pl]
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2013-03-16, 23:33   

Fajny przepis, wypróbuję :)
 
 
Kawonka 

Pomogła: 14 razy
Dołączyła: 26 Maj 2011
Posty: 284
Wysłany: 2013-03-17, 11:27   

Ja też, na najbliższy piątek, Dżo ;-)
 
 
lilias 

Pomogła: 25 razy
Dołączyła: 15 Sie 2012
Posty: 1013
Wysłany: 2013-03-17, 14:00   

hxxp://www.youtube.com/watch?v=COtzxbZ6rfE

tu coś podobnego :) autorka robi wersję z serem białym, ale wspomina o wersji z makiem :-D
 
 
edysqa 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 02 Sie 2009
Posty: 1093
Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
Wysłany: 2013-03-18, 18:52   

Super przepis, zapisuje :-)
_________________
Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com
 
 
Kawonka 

Pomogła: 14 razy
Dołączyła: 26 Maj 2011
Posty: 284
Wysłany: 2013-03-18, 19:51   

Rozmowa z mężem przed chwilą:
- I jak ci smakowało?
- Dobre... BARDZO dobre! Jest więcej?

Młodzież też zjadła ;-)
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2013-03-18, 20:57   

Pięknie brzmi :-P
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
Kasiarka 

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 29 Sie 2011
Posty: 41
Skąd: Tarnowskie Góry/Kraków
Wysłany: 2013-09-26, 13:34   

Trochę się bałam produkcji tych wszystkich warstw, ale upiekłam i jest pycha! :) Kiedy po degustacji powiedziałam rodzinie, że nie ma tam żadnego oleju ani mąki tata się bardzo zdziwił - "Jak to, a z czego jest to ciasto??" ;-) Wiwat, kasza jaglana!
 
 
 
serenatta 


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 20 Gru 2011
Posty: 90
Skąd: Dublin, Kętrzyn
Wysłany: 2013-10-03, 23:13   

wiwat wiwat, kasza jaglana the best :)
_________________
hxxps://www.facebook.com/pages/Renata-Ledzinska/281668668618411?ref=hl

hxxp://pierwszezabki.pl]
 
 
theloudestsound 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 23 Sie 2012
Posty: 275
Skąd: żary
Wysłany: 2013-10-04, 14:51   

Właśnie siedzi w piekarniku. Jeśli wyjdzie miałabyś coś przeciwko żebym wstawiła przepis na swojego bloga? Oczywiście podam źródło ;)
_________________
Żyjemy w czasach, w których wrażliwość to słabość.
hxxp://trzymetryherbatki.blogspot.com/
 
 
serenatta 


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 20 Gru 2011
Posty: 90
Skąd: Dublin, Kętrzyn
Wysłany: 2014-10-12, 20:21   

nie miałabym nic przeciwko, sorki za tak późną odp :)
_________________
hxxps://www.facebook.com/pages/Renata-Ledzinska/281668668618411?ref=hl

hxxp://pierwszezabki.pl]
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 12