wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Chleb orkiszowy na zakwasie - pomocy!
Autor Wiadomość
LavandUla 
LavandUla


Dzieci: Anutka :)
Dołączyła: 20 Wrz 2012
Posty: 40
Skąd: Lawendowo-podkrakowsko :)
Wysłany: 2015-03-28, 14:03   Chleb orkiszowy na zakwasie - pomocy!

Ludzie - ratujcie!

Czy ktoś tu piecze chleb orkiszowy na zakwasie? Większość przepisów widziałam na drożdżach, a kilka zakwasowych mi nie wyszło...

Dlatego bardzo liczę na Wasze, wypróbowane przepisy, wskazówki i cenne rady :D

A czy komuś wychodzi na żytnim zakwasie? :D
_________________
hxxp://lilypie.com]
Avatar: “Artwork ˆKatie m. Berggren ~hxxp://www.kmberggren.com”
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18035
Wysłany: 2015-03-28, 14:08   

Parę raz piekłam na zakwasie i nie miałam z tym szczególnych problemów, ale ja na oko wszystko robię. Tutaj zaglądałaś? hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=7286
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
zlotooka 


Dzieci: księżniczka Zofia
Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 18 Kwi 2013
Posty: 1849
Skąd: Łódź
Wysłany: 2015-03-28, 18:18   

LavandUla, ja piekę na zakwasie i pszennym, i żytnim, zawsze dwa chleby różne. Ale zanim zaczęły mi wychodzić, dużo czasu minęło :-) Sęk w tym, że zakwas musi być "dojrzały", im starszy, tym lepszy.

Ale jak chcesz, mogę podać moje "receptury" (choć robię zazwyczaj mniej lub bardziej na oko)
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]

hxxp://kie-lbie-we-lbie.blogspot.com/
hxxp://wegeblw.pl/
 
 
dżo 


Dzieci: Tymon: 2009 r.
Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2015-03-28, 20:59   

LavandUla, napisz jak robisz, będzie łatwiej pomóc. Piekę chleb orkiszowo żytni, zawsze mi wychodzi.
 
 
LavandUla 
LavandUla


Dzieci: Anutka :)
Dołączyła: 20 Wrz 2012
Posty: 40
Skąd: Lawendowo-podkrakowsko :)
Wysłany: 2015-03-30, 13:23   

No ja teraz właśnie piekę ten Alci - który podała Lily - wychodzi super, ale ze zwykłej pszennej razowej. Z orkiszowej próbowałam 3 lata temu (nie pamiętam przepisów) - ale kilka z internetu wypróbowałam i albo zakalec albo nie wyrastał... Dlatego teraz chętnie przygarnę przepis od Was, bo się boję próbować w ciemno (szkoda tyle mąki zmarnować i nie mieć z kim skonsultować w razie niepowodzenia :D ).

No i brakowało mi wątku stricte o chlebie orkiszowym :)
_________________
hxxp://lilypie.com]
Avatar: “Artwork ˆKatie m. Berggren ~hxxp://www.kmberggren.com”
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18035
Wysłany: 2015-03-30, 13:44   

Nie wiem, czy znasz tego bloga: hxxp://smakowitychleb.pl/kategoria/maka-orkiszowa/
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
devil_doll 

Dzieci: A&N
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 27 Gru 2013
Posty: 137
Skąd: Canada`s armpit :P
Wysłany: 2015-03-31, 01:44   

Robie NA zytnim, orkiszowym I gryczanym.wychodzi.kluczem zawsze jest dojrzaly zakwas.
_________________
A 30.11.2007 & N 17.06.2013
 
 
LavandUla 
LavandUla


Dzieci: Anutka :)
Dołączyła: 20 Wrz 2012
Posty: 40
Skąd: Lawendowo-podkrakowsko :)
Wysłany: 2015-03-31, 11:43   

Lily - właśnie z tego spróbowałam - wczoraj wieczorem wyjęłam z pieca i... szok!!! udało się!!! Ale jestem tylko rozochocona i żądna przepisów! :D

Zatem, kto tylko piecze orkiszowy na zakwasie - proszę - podzielcie się przepisami ;-)
_________________
hxxp://lilypie.com]
Avatar: “Artwork ˆKatie m. Berggren ~hxxp://www.kmberggren.com”
 
 
zlotooka 


Dzieci: księżniczka Zofia
Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 18 Kwi 2013
Posty: 1849
Skąd: Łódź
Wysłany: 2015-03-31, 12:13   

LavandUla, ja piekę taki mieszany, na zakwasie pszennym. A idzie to mniej więcej tak:
3 łyżki zakwasu ze słoika z lodówki mieszam z 80g mąki psznnej razowej i taką ilością wody, żeby wyszło średnio gęste ciasto. Ostawiam w ciepłe miejsce na noc.
W misce mieszam 200g mąki pszennej razowej (albo orkiszowej), 150g pszennej jasnej, 150g żytniej jasnej, do tego sypię łyżeczkę soli i po kilka łyżek jakiś ziarenek (sezam, siemię itp), czasem też trochę płatków owsianych. Dodaję do tego ten podrośnięty zaczyn (odkładając uprzednio 3 łyżki z powrotem do słoika) i tyle wody, żeby wyszło gęste, ciężkie do mieszania ciasto (ok 500ml). Mieszam, mieszam, mieszam, potem do keksówki (takiej krótszej) i do wyrastania w ciepłe miejsce - jakieś 8-12h. Wierzch przykrywam naolejowaną folią spożywczą, żeby nie wysechł.
Jak już wyrośnie, to piekę: wkładam do zimnego piekarnika, nastawiam 200st, po 20min zmniejszam do 180 i jescze ok 40-50 minut piekę (zależy od foremki). Czasem na koniec trzeba wyjąć z formy i dopiec (ja piekę z papierem do pieczenia).

Powodzenia!

Kluczowy jest dojrzały zakwas i odpowiednia temperatura wyrastania.
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]

hxxp://kie-lbie-we-lbie.blogspot.com/
hxxp://wegeblw.pl/
 
 
dżo 


Dzieci: Tymon: 2009 r.
Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2015-03-31, 16:57   

U mnie bazą jest mąka orkiszowa, którą mieszam z kukurydzianą, gryczaną, żytnią.
Zakwas wyciągam z lodówki wieczorem, dodaję 1 szklankę mąki żytniej razowej, wodę przegotowaną ostudzoną, mieszam, odkładam 4 łyżki do słoika na kolejny chleb a resztę ciasta zostawiam na noc. Rano dodaję 2 szklanki mąki orkiszowej i 1 szklankę innej, dodaję 1 łyżeczkę soli, zioła: dużo natki pietruszki, czarnuszkę, tymianek. Mieszam , wyrabiam i przekładam do formy, którą przykrywam foliowym workiem, aby ciasto nie zeschło się na wierzchu. Ciasto wyrasta 3-4 godziny, w zależności od temperatury w domu. Wkładam do zimnego piekarnika, nastawiam temperaturę na 180 stopni i piekę około 1 godziny.
 
 
devil_doll 

Dzieci: A&N
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 27 Gru 2013
Posty: 137
Skąd: Canada`s armpit :P
Wysłany: 2015-03-31, 20:44   

NA stronie chleb.info bodajze jest opisany zakwas orkiszowy. U mine baza to orkisz I gryka ( jesli robie orkiszowy) reszta jak u dzo.
_________________
A 30.11.2007 & N 17.06.2013
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 11