wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Warsztaty budownictwa ekologicznego
Autor Wiadomość
martika 

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2008-01-17, 14:51   Warsztaty budownictwa ekologicznego

Miejscowość 60 km od Warszawy
6-8 Czerwca - budowanie z kostek słomy.
11-13 Czerwca - tynki ziemne, dekoracyjne wykończenia, produkcja i nakładanie farb glinianych, słoma z gliną jako izolacja termiczna dla nowych lub istniejacych budynków - jak ocieplić istniejący dom przy pomocy gliny i słomy.

Jezioro Hańcza na Suwalszczyźnie
22-24 Lipca - budowanie z kostek słomy.
26-28 Lipca - tynki ziemne, dekoracyjne wykończenia, produkcja i nakładanie farb glinianych, słoma z gliną jako izolacja termiczna dla nowych lub istniejacych budynków - jak ocieplić istniejący dom przy pomocy gliny i słomy.

Po warsztatach można zostać kilka dni jako wolontariusz zyskujący dodatkowe doświadczenie na budowie. Istnieje możliwość zakwaterowania we własnym namiocie. Koszt trzydniowego szkolenia to 100EUR

żródło:
hxxp://strawbale.pl/straw-bale-w-polsce/warsztaty-budownictwa-ekologicznego/.

k.leee 

Wysłany: 2008-01-17, 16:45   

Czy mi się tylko wydaje, że ktoś z forum był na takiej imprezie?

YolaW 

Pomogła: 39 razy
Wysłany: 2008-01-17, 17:12   

Ja byłam z mężem w czerwcu na warsztatach budowy domów z gliny (robiliśmy takie cegły ze slomy i gliny) i nie pamiętam już czy przestrzegałam, że te domy wcale nie są takie tanie jak to reklamują. Nie warto jechać chyba, że ktoś ma na zbyciu trochę kasy i czasu no i ma potem zapał budować taki dom dla rozrywki... Ja byłam tu:
hxxp://www.naturalnydom.com/
To wszystko wygląda pięknie jak o tym piszą, ale w rzeczywistości trzeba by mieć mnóstwo czasu żeby postawić taki dom samemu (kilka lat pracy po 8 godz. dziennie jak to liczyliśmy), a jesli by sie zleciło komuś kto się zna to wychodzi tyle co tradycyjny dom (a technologia nie jest jeszcze niestety dopracowana i np. wewnętrzne tynki w domu odpadają...). Generalnie nie polecam, choć sam temat ciekawy...

k.leee 

Wysłany: 2008-01-18, 01:58   

YolaW napisał/a:
i nie pamiętam już czy przestrzegałam
Przestrzegałaś. Marzyliśmy o domu z gliny...Rzecz do przemyślenia. Dzięki Yola za info. :-D

Lady_Bird 

Pomogła: 21 razy
Wysłany: 2008-01-18, 08:22   

mój B. ostatnio się podjarał tymi domami i usilnie mnie namawia żebyśmy zamieszkali w lepiance :mryellow:
muszę więcej o tym poczytać...

Kreestal 

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2008-01-18, 15:28   

Ja też swego czasu miałam straszną jazdę na taki dom ... Budowa wydawała mi sie tak tania i szybka, ale teraz widzę, że jeszcze przez długi czas będzie problematyczna. Wkleję parę artykułów, które znalazłam kiedyś w sieci:

hxxp://img259.imageshack.us/my.php?image=wysokieobcasy1pp9.jpg] hxxp://img259.imageshack.us/my.php?image=wysokieobcasy2cq8.jpg]hxxp://img169.imageshack.us/my.php?image=wysokieobcasy3jc9.jpg]hxxp://img207.imageshack.us/my.php?image=wysokieobcasy4ib7.jpg]

hxxp://img257.imageshack.us/my.php?image=wrozka1cp7.jpg]hxxp://img257.imageshack.us/my.php?image=wrozka2uf1.jpg]hxxp://img258.imageshack.us/my.php?image=wrozka3ff4.jpg]

hxxp://img518.imageshack.us/my.php?image=weranda1jo4.jpg]hxxp://img442.imageshack.us/my.php?image=weranda2xn5.jpg]hxxp://img442.imageshack.us/my.php?image=weranda3oc2.jpg]hxxp://img518.imageshack.us/my.php?image=weranda4hr6.jpg]hxxp://img251.imageshack.us/my.php?image=weranda5wi1.jpg]hxxp://img251.imageshack.us/my.php?image=weranda6um2.jpg]

hxxp://img252.imageshack.us/my.php?image=ladnydom1sr3.jpg]hxxp://img266.imageshack.us/my.php?image=ladnydom2os9.jpg]hxxp://img266.imageshack.us/my.php?image=ladnydom3at7.jpg]hxxp://img266.imageshack.us/my.php?image=ladnydom4fo1.jpg]hxxp://img266.imageshack.us/my.php?image=ladnydom5ox6.jpg]

hxxp://img245.imageshack.us/my.php?image=marieclaire1ke3.jpg]hxxp://img258.imageshack.us/my.php?image=marieclaire2ab9.jpg]hxxp://img252.imageshack.us/my.php?image=marieclaire3rw7.jpg]hxxp://img245.imageshack.us/my.php?image=marieclaire4pu0.jpg]

hxxp://img72.imageshack.us/my.php?image=murator1do0.jpg]hxxp://img72.imageshack.us/my.php?image=murator2bs3.jpg]hxxp://img72.imageshack.us/my.php?image=murator3bk4.jpg]hxxp://img260.imageshack.us/my.php?image=murator4qp3.jpg]hxxp://img184.imageshack.us/my.php?image=murator5cu1.jpg]

hxxp://img262.imageshack.us/my.php?image=veg1ok5.jpg]hxxp://img401.imageshack.us/my.php?image=veg2cu6.jpg]hxxp://img401.imageshack.us/my.php?image=veg3rp7.jpg]

hxxp://img413.imageshack.us/my.php?image=wegswiat1mh0.jpg]hxxp://img413.imageshack.us/my.php?image=wegswiat2ik2.jpg]

hxxp://img401.imageshack.us/my.php?image=wegswiat21ob6.jpg]hxxp://img256.imageshack.us/my.php?image=wegswiat22wn4.jpg]hxxp://img182.imageshack.us/my.php?image=wegswiat22hv0.jpg]hxxp://img182.imageshack.us/my.php?image=wegswiat3bz3.jpg]hxxp://img401.imageshack.us/my.php?image=wegswiat4oo6.jpg]

hxxp://img145.imageshack.us/my.php?image=permaculture1zv4.jpg]hxxp://img242.imageshack.us/my.php?image=permaculture2du6.jpg]hxxp://img242.imageshack.us/my.php?image=permaculture3rv8.jpg]

hxxp://img264.imageshack.us/my.php?image=permacultureno442wj5.jpg]hxxp://img145.imageshack.us/my.php?image=permacultureno443vp3.jpg]hxxp://img242.imageshack.us/my.php?image=permacultureno444ii1.jpg]hxxp://img263.imageshack.us/my.php?image=permacultureno445zn6.jpg]

loika 

Pomogła: 24 razy
Wysłany: 2008-01-18, 20:12   

Ten gliniany dom w Przełomce znajduje się niezbyt daleko mojego miejsca zamieszkania, byliśmy tam z mężem zeszłej zimy. W tym roku startujemy z budową domu i również rozważaliśmy budowę z gliny i słomy, jednak tak jak pisała YolaW, nie jest to takie proste i oczywiste jakby się wydawało. Niestety...

topcia

Wysłany: 2008-03-16, 13:27   

Też się tym interesowałam z mężem. Byliśmy na suwalszczyźnie (ostatnie wakacje?) i trochę oglądaliśmy. ALe tak dosłownie trochę bo zaczynało padać, więc wszyscy się wynosili. Rodzice -? tej pary, która buduje dom, może już skonczyli? mają zrobioną na podwórku, jakos to się nazywa "ścieżka poznania" czy coś takiego. Wchodzi się po kolei: najpierw muzeum, potem dom z gliny, następnie sauna naturalna, i jakieś bajorko na koniec (sadzawka). Polecam zajrzeć, jak ktoś będzie w okolicy. Fajne tereny na północy, ale noclegi drogo jak na tę część kraju. A Hańcza, jak z basni, ma coś w sobie, taką potęgę..... Szczególnie jak zbiera się na deszcz;)))))))))))) :shock:

Odpowiedz do tematu