Mazurek z bakaliami |
Autor |
Wiadomość |
Ania D.
Pomogła: 115 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2196
|
Wysłany: 2008-03-16, 11:48 Mazurek z bakaliami
|
|
|
Mazurek z bakaliami
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej białej
1 szklanka mąki grahama
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/8 łyżeczki kurkumy
zimna woda
Wymieszać mąkę pszenną białą i grahama z mąką ziemniaczaną, solą, proszkiem i kurkumą, posiekać z olejem. Dodawać wodę do czasu, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Szybko zagnieść ciasto, schłodzić. Upiec placek w temp. 180°C.
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę, dodać syrop sodowy lub miód, gotować kilka minut do zgęstnienia. Gorącą wylać na placek i wykładać na nią orzechy, rodzynki, na końcu wiórki. Schłodzić.
Polewa:
1 gorzka czekolada
1/2 szklanki syropu słodowego lub miodu
Bakalie:
1 szklanka rodzynek
1 szklanka orzechów (włoskie, laskowe)
10 dag wiórków kokosowych
To jest mój bardzo stary przepis. Często robiłam ten mazurek, bo jest szybki i smaczny. |
Ostatnio zmieniony przez Ania D. 2009-04-11, 10:51, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-03-23, 22:05
|
|
|
Aniu, czy ta polewa nie łamie się przy krojeniu? Ja robiłam z czekolady roztopionej z masłem do miodownika i mi się łamała (ale masła dałam niewiele). |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2009-03-23, 22:07
|
|
|
gosia_w, miód jest lepki, nie powinien się kruszyć. Ja robię polewę z czekolady/kakao + mleko owsiane + odrobina agaru, tez się nie kruszy, jest gęsta i dobrze zastyga |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
Ania D.
Pomogła: 115 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2196
|
Wysłany: 2009-03-24, 10:13
|
|
|
Gosiu, nie powinna się łamać. Jeśli czekoladę rozpuszczamy trochę dłużej, to można dodać do niej kilka łyżek wrzątku, wtedy jest bardziej plastyczna. Tak samo, jesli dodajemy cukier do czekolady, wtedy dajemy troszkę wody, inaczej czekolada będzie bardzo zwarta i trudno się będzie rozprowadzać po cieście. |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-03-24, 15:03
|
|
|
Dziękuję Aniu za dobre rady, planuję zrobić Twój mazurek na najbliższe święta. Cukru do czekolady nigdy nie dodawałam - po co się to robi? A w ogóle - cukier? Fuj!
Właśnie zrobiłam polewę czekoladową z wrzątkiem do piernika. Świetne rozwiązanie, jeszcze raz dziękuję! To już napewno mazurek na Wielkanoc będzie! |
|
|
|
|
Ania D.
Pomogła: 115 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2196
|
Wysłany: 2009-03-24, 22:59
|
|
|
Gosiu, cieszę się. Ja zawsze bardzo lubiłam ten mazurek, bo szybko się go robi i jest smaczny. |
|
|
|
|
|