wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Mazurek z bakaliami
Autor Wiadomość
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2008-03-16, 11:48   Mazurek z bakaliami

Mazurek z bakaliami

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej białej
1 szklanka mąki grahama
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/8 łyżeczki kurkumy
zimna woda

Wymieszać mąkę pszenną białą i grahama z mąką ziemniaczaną, solą, proszkiem i kurkumą, posiekać z olejem. Dodawać wodę do czasu, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Szybko zagnieść ciasto, schłodzić. Upiec placek w temp. 180°C.
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę, dodać syrop sodowy lub miód, gotować kilka minut do zgęstnienia. Gorącą wylać na placek i wykładać na nią orzechy, rodzynki, na końcu wiórki. Schłodzić.

Polewa:
1 gorzka czekolada
1/2 szklanki syropu słodowego lub miodu

Bakalie:
1 szklanka rodzynek
1 szklanka orzechów (włoskie, laskowe)
10 dag wiórków kokosowych


To jest mój bardzo stary przepis. Często robiłam ten mazurek, bo jest szybki i smaczny.
Ostatnio zmieniony przez Ania D. 2009-04-11, 10:51, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-03-23, 22:05   

Aniu, czy ta polewa nie łamie się przy krojeniu? Ja robiłam z czekolady roztopionej z masłem do miodownika i mi się łamała (ale masła dałam niewiele).
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2009-03-23, 22:07   

gosia_w, miód jest lepki, nie powinien się kruszyć. Ja robię polewę z czekolady/kakao + mleko owsiane + odrobina agaru, tez się nie kruszy, jest gęsta i dobrze zastyga
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2009-03-24, 10:13   

Gosiu, nie powinna się łamać. Jeśli czekoladę rozpuszczamy trochę dłużej, to można dodać do niej kilka łyżek wrzątku, wtedy jest bardziej plastyczna. Tak samo, jesli dodajemy cukier do czekolady, wtedy dajemy troszkę wody, inaczej czekolada będzie bardzo zwarta i trudno się będzie rozprowadzać po cieście.
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-03-24, 15:03   

Dziękuję Aniu za dobre rady, planuję zrobić Twój mazurek na najbliższe święta. Cukru do czekolady nigdy nie dodawałam - po co się to robi? A w ogóle - cukier? Fuj! :mryellow:

Właśnie zrobiłam polewę czekoladową z wrzątkiem do piernika. Świetne rozwiązanie, jeszcze raz dziękuję! To już napewno mazurek na Wielkanoc będzie!
 
 
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2009-03-24, 22:59   

Gosiu, cieszę się. Ja zawsze bardzo lubiłam ten mazurek, bo szybko się go robi i jest smaczny.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 11