wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kotlety sojowe
Autor Wiadomość
mermezd 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2012-07-30, 20:35   Kotlety sojowe

Jestem ciekawa jakie macie sposoby na udane przyrządzenie takich kotletów. Kiedy używałam jeszcze jajek u mnie wyglądało to tak: chwilę gotowałam kotlety w bulionie potem chwilę ostygły sobie na durszlaku i na koniec obtaczałam je w jajku rozmieszanym z przeróżnymi przyprawami i potem w bułce i na patelnię. Jak zostałam weganką miałam już niemały problem bo bez jajka jak "przylepić" przyprawy do takiego kotleta, żeby nadały mu smak? Długo więc ich nie robiłam, aż tu teściowa wpadła na genialny sposób :-> A więc, normalnie gotowała w bulionie, wyjęła kotlety odlała trochę bulionu i dosypała(oprócz przypraw)do niego mielone siemię lniane!kotlety się w nim moczyły, a że siemię żeluje to potem ładnie się kleiło do bułki no i w ogóle:) Co prawda smak jeszcze nie ten co było z jajkiem ale i tak jestem bardzo zadowolona:)

jagodzianka 

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2012-07-30, 21:46   

Ja już wieki tego nie jadłam, raz za czasów wegańskich, w ogóle ich w niczym nie obtoczyłam. :P
Przypomniało mi się jak raz kumpel robił, wszystko pięknie ładnie, ale zapomniał namoczyć/obgotować. Pyszne były. :mrgreen:

oszum 

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2012-07-30, 23:09   

Ja w ogóle nie turlam w panierce. Gotuję w bulionie, a potem od razu na patelnię i tam już bezpośrednio doprawiam curry, czosnkiem, papryką... czy co tam jeszcze w rękę wpadnie. Też wieki nie jadłam ;-) .

Odpowiedz do tematu