wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Najlepsze oleje: jakie i do czego?
Autor Wiadomość
majster525

Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 16
Wysłany: 2010-02-23, 23:44   

NAJWAŻNIEJSZE TO nie kupować olejów najtańszych. Nie ważne z czego jest olej (bo różne rośliny mają swoje właściwości) , ważne aby był to olej z tłoczony na zimno. I tu UWAGA NA CHWYT REKLAMOWY! nie ma oleju z drugiego tłoczenia. Olej tłoczy się tylko raz. a Tańsze oleje uzyskuje się w procesie ekstrakcji tłuszczu z wytłoczyn powstałych w tzw. przez reklamę "pierwszym tłoczeniu". A tą ekstrakcję prowadzi się przy pomocy benzyn ekstrakcyjnych itp. oraz w wysokich temperaturach. Więc pomimo tego że będzie to wciąż olej z oliwek dyni czy czego tam to i tak straci on wszystkie składniki poza tłuszczem. Za to poczciwy olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia pomimo tego że wcale nie najdroższy (no i nie najtańszy) posiada wiele pozytywnych związków.
 
 
zorro 


Pomogła: 43 razy
Dołączyła: 13 Lut 2009
Posty: 826
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-04-05, 23:33   

Bardzo ciekawy artykuł o tłuszczach w Dużym Formacie GW
hxxp://wyborcza.pl/1,75248,7717475,My_chcemy_masla_a_nie_margaryny.html?as=1&startsz=x
_________________
hxxp://znak-zorro-zo.blogspot.com/]ZORRO pisze - czytaj!
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-12-15, 16:54   

Takie mi przyszło pytanie do głowy - dlaczego oleje zimnotłoczone nie nadają się do pieczenia, skoro ziaren się używa do pieczenia i gotowania? Np. surowy sezam przekształcamy w ciasteczka sezamowe, a olej sezamowy zimnotłoczony tylko na zimno?
 
 
xy
.

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 26 Kwi 2010
Posty: 72
Wysłany: 2011-12-15, 21:09   

Mi się wydaje że to bardziej chodzi o smażenie a nie o pieczenie, w wysokiej temperaturze substancje odżywcze się psują..
Ja bardzo lubię z orzechów włoskich na tosty, i z pestek dyni do surówek z kapusty i cebuli - przy okazji świetnie "sprzedaje" kolor ;) A do wszystkiego z pestek winogron.
 
 
diancia 


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 01 Lut 2011
Posty: 2447
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-12-16, 17:54   

no to ja już nic nie rozumiem po przeczytaniu tego artykułu :/ na czym mogę smażyć? czy w ogóle mogę smażyć tak, żeby się regularnie nie podtruwać? :roll:
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2011-12-16, 18:05   

diancia napisał/a:
no to ja już nic nie rozumiem po przeczytaniu tego artykułu :/ na czym mogę smażyć? czy w ogóle mogę smażyć tak, żeby się regularnie nie podtruwać? :roll:
W ogóle nie możesz smażyć :) Ale w praktyce prawie każdy smaży. Ja na oleju rzepakowym, niektórzy na tłuszczu kokosowym (nasycony).
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2011-12-16, 19:13   

diancia napisał/a:
na czym mogę smażyć

na oliwie extra virgin

gosia_w napisał/a:
dlaczego oleje zimnotłoczone nie nadają się do pieczenia, skoro ziaren się używa do pieczenia i gotowania? Np. surowy sezam przekształcamy w ciasteczka sezamowe, a olej sezamowy zimnotłoczony tylko na zimno?

może dlatego, że olej to sam tłuszcz a ziarno zawiera mnówstwo innych składników, np. antyoksydanty, które w pewnym stopniu chronią przed szkodliwym działaniem wysokiej temperatury,
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-12-16, 20:38   

dzięki dżo, przekonuje mnie to co napisałaś
 
 
Pipii 

Pomogła: 37 razy
Dołączyła: 14 Lut 2011
Posty: 1721
Skąd: śląsk
Wysłany: 2011-12-17, 09:45   

dżo napisał/a:
diancia napisał/a:
na czym mogę smażyć

na oliwie extra virgin,

+ olej kokosowy!!
 
 
diancia 


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 01 Lut 2011
Posty: 2447
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-12-17, 11:01   

Ale oliwa z pierwszego tłoczenia nie zawiera aby w sobie oliwkowych drobinek, które się spalają-trując? I w czym oliwa z pierwszego tłoczenia jest lepsza od oleju rzepakowego tłoczonego na zimno? Wiem, że te pytania były zadawane wielokrotnie, ale mętlik w głowie mi się zrobił od odpowiedzi :/ - takie różnorodne ;)
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
Pipii 

Pomogła: 37 razy
Dołączyła: 14 Lut 2011
Posty: 1721
Skąd: śląsk
Wysłany: 2011-12-18, 09:08   

diancia napisał/a:
Ale oliwa z pierwszego tłoczenia nie zawiera aby w sobie oliwkowych drobinek, które się spalają-trując?

NIE
diancia napisał/a:
I w czym oliwa z pierwszego tłoczenia jest lepsza od oleju rzepakowego tłoczonego na zimno?

pod względem chemicznym i oliwa i rzepakowy z pierwszego tłoczenia są to oleje JEDNONIENASYCONE, także - obydwa NADAJĄ się do smażenia.
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2011-12-18, 18:07   

Pipii napisał/a:
obydwa NADAJĄ się do smażenia

ale oliwa jest dużo lepsza ponieważ:

Cytat:
Wbrew powszechnym poglądom oliwa z oliwek idealnie nadaje się do smażenia. Rozgrzana oliwa – w porównaniu z innymi tłuszczami – dzięki dużej zawartości antyutleniaczy oraz kwasu oleinowego jest bardzo stabilna oraz dłużej zachowuje swoje wartości odżywcze. Temperatura dymienia oliwy (moment, w którym pod wpływem temperatury produkt zaczyna się degradować i wyzwalać substancje rakotwórcze) wynosi 210° i jest dużo wyższa od rekomendowanej temperatury smażenia (180°). Tłuszcze posiadające niższą temperaturę spalania, takie jak olej rzepakowy czy masło, rozpadają się w tej temperaturze i wytwarzają szkodliwe dla zdrowia związki.



hxxp://www.monini.pl/faq/
 
 
Pipii 

Pomogła: 37 razy
Dołączyła: 14 Lut 2011
Posty: 1721
Skąd: śląsk
Wysłany: 2011-12-18, 19:05   

dżo olej kokosowy jest NASYCONY, nie pęka żadne wiązanie podczas smażenia - wszystko jest stabilne.

Dodam jeszcze, że ja w kuchni używam do przygotowania na ciepło tylko oleju kokosowego albo oliwy z oliwek extra virgin (właśnie między innymi firmy Monini, mają świetna oliwę BIOS)
 
 
ma~ 
ma~

Dołączyła: 26 Lis 2011
Posty: 46
Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2011-12-18, 22:16   

Olej kokosowy, który mamy w domu bardzo mocno pachnie kokosem, który to smak czasem nie jest pożądany. Nie wiem czy wszystkie tak pachną...?
_________________
Ciągle szukam, czytam, dowiaduję się i wdrażam:)
 
 
yuka66 

Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 03 Cze 2011
Posty: 137
Skąd: Kopenhaga
Wysłany: 2011-12-18, 23:22   

Jest olej kokosowy rafinowany i nierafinowany - jeden z nich jest bezzapachowy.
_________________

 
 
diancia 


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 01 Lut 2011
Posty: 2447
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-12-19, 08:29   

Pipii, dżo, Lily, dzięki! :)

Czyli mogę smażyć na tłuszczu koko, na oliwie extra virgin i na oleju rzepakowym extra virgin - taki olej to np. kujawski tak? Bo jest z pierwszego tłoczenia, ale chyba nie tłoczony na zimno to już nie wiem... infantylne te moje pytania, ale bardzo potrzebuję wiedzieć wreszcie na czym smażyć, bo niestety zdarza mi się patelni używać w kuchni.
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
Pipii 

Pomogła: 37 razy
Dołączyła: 14 Lut 2011
Posty: 1721
Skąd: śląsk
Wysłany: 2011-12-19, 08:34   

Olej Kujawski nadaje się tylko do lampek oliwnych wg mnie.
Jest to olej rafinowany, tj. podgrzewany do baaaardzo wysokiej temperatury, na pewno w nim pływają wolne rodniki, nie radzę go jeść.
Olej kokosowy - są dwa rodzaje, nie powiedziałabym, że rafinowany i nierafinowany. Ten bezzapachowy TEŻ jest nierafinowany, nieoczyszczony, niepodgrzewany - on jest po prostu z kolejnego tłoczenia (to raz), a dwa - jest z innej części kokosa niż ten aromatyczny. Jak najbardziej obydwa nadają się do jedzenia - na zimno i na ciepło. To ważne - kupujcie oleje kokosowe BIO, gdyż pozostałe mogą być wymieszane z olejem palmowym. (Jeżeli oczywiście chcecie czysty kokosowy olej).
 
 
diancia 


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 01 Lut 2011
Posty: 2447
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-12-19, 08:39   

Pipii, czyli musi byc z pierwszego tłoczenia i tłoczony na zimno, tak? No to już wiem. Pocieszające jest to, że drogi tłuszcz do smażenia pewnie spowoduje u mnie ograniczenie tegoż ;)
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2011-12-19, 11:10   

diancia napisał/a:
czyli musi byc z pierwszego tłoczenia i tłoczony na zimno, tak?

musi mieć kolor i zapach. Rzepakowy jest w kolorze raczej ciemnego piwa.

Macie jakieś rzetelne informacje nt. ryżowego?
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2011-12-19, 11:13   

Moim skromnym zdaniem smażenie zawsze będzie niezdrowe, na oleju bio czy nie, na rafinowanym czy nie - a jak się lekko przypali to już w ogóle. Akurat Kujawskiego nie używam, bo po co przepłacać, skoro w innych butelkach jest to samo :P
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
Pipii 

Pomogła: 37 razy
Dołączyła: 14 Lut 2011
Posty: 1721
Skąd: śląsk
Wysłany: 2011-12-19, 14:17   

Lily napisał/a:
Moim skromnym zdaniem smażenie zawsze będzie niezdrowe, na oleju bio czy nie, na rafinowanym czy nie - a jak się lekko przypali to już w ogóle.

to już zupełnie inna sprawa :-)
Tak, prawda jest taka, że za Kujawski się płaci jak za zboże ;-) )
 
 
klakierzyca 
Polna Róża

Dołączyła: 27 Gru 2011
Posty: 58
Wysłany: 2011-12-28, 14:00   

no to mnie zaskoczyłyście szkodliwością smazenia na oleju z pestek winogron. Uzywam go gl do kapieli, ale czasem też coś smazylam na nim.
 
 
seminko 
samosiejka

Pomogła: 15 razy
Dołączyła: 18 Lip 2010
Posty: 2027
Skąd: znad rzeki
Wysłany: 2011-12-28, 15:44   

Nie wiem, czy piszę w odpowiednim wątku, może jest jakiś lepszy, to proszę o przekierowanie. Mam pytanie odnośnie oleju z wiesiołka:
- czy jest sens podawać go dwuletniemu dziecku?
- może są jakieś przeciwskazania?
Niemąż kupił dla dziecia, a ja mam wątpliwości...

Macie jakieś doświadczenie w tym temacie?
:-)
_________________
"wiara w to,że okoliczności działają na naszą korzyść, ostatecznie sprawia, że tak jest." Chris Prentiss
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2011-12-28, 18:39   

Tantra, ale w jakim celu? Ja łykałam na problemy skórne alergiczne i zdawało się pomagać... aczkolwiek czytałam o jakichś badaniach na ten temat, które nie potwierdzały takiego działania. Natomiast nie sądzę, żeby to mogło zaszkodzić (chyba że i na to M. jest uczulony).
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
seminko 
samosiejka

Pomogła: 15 razy
Dołączyła: 18 Lip 2010
Posty: 2027
Skąd: znad rzeki
Wysłany: 2011-12-28, 21:18   

Wiesz, prosiłam niemęża, żeby zapytał w zdrowej żywności o coś na wzmocnienie dla chorującego młodego (jeżówka czy coś, na przykład). I niemąż przyniósł buteleczkę oleju (tak, tak, doradziła mu ta pani z Głębokiej :-> :mryellow: ).
Poszperałam trochę w necie i czytam, że olej z wiesiołka sprawdza się w skrajnych przypadkach braku odporności (aids), dla kobiet w sprawach hormonalnych itd.
No i właśnie, pomaga przy AZS (to by się akurat młodemu przydało).
Ale jednocześnie na stronie reklamującej jeden z tych olejów przeczytałam, że nie dla dzieci poniżej trzech lat.
Dlatego pytam tu, na WD :-)

Dzięki Ci za odpowiedź :-D
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,52 sekundy. Zapytań do SQL: 13