Najlepsze oleje: jakie i do czego? |
Autor |
Wiadomość |
majster525
Dołączył: 23 Lut 2010 Posty: 16
|
Wysłany: 2010-02-23, 23:44
|
|
|
NAJWAŻNIEJSZE TO nie kupować olejów najtańszych. Nie ważne z czego jest olej (bo różne rośliny mają swoje właściwości) , ważne aby był to olej z tłoczony na zimno. I tu UWAGA NA CHWYT REKLAMOWY! nie ma oleju z drugiego tłoczenia. Olej tłoczy się tylko raz. a Tańsze oleje uzyskuje się w procesie ekstrakcji tłuszczu z wytłoczyn powstałych w tzw. przez reklamę "pierwszym tłoczeniu". A tą ekstrakcję prowadzi się przy pomocy benzyn ekstrakcyjnych itp. oraz w wysokich temperaturach. Więc pomimo tego że będzie to wciąż olej z oliwek dyni czy czego tam to i tak straci on wszystkie składniki poza tłuszczem. Za to poczciwy olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia pomimo tego że wcale nie najdroższy (no i nie najtańszy) posiada wiele pozytywnych związków. |
|
|
|
|
zorro
Pomogła: 43 razy Dołączyła: 13 Lut 2009 Posty: 826 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-04-05, 23:33
|
|
|
Bardzo ciekawy artykuł o tłuszczach w Dużym Formacie GW
hxxp://wyborcza.pl/1,75248,7717475,My_chcemy_masla_a_nie_margaryny.html?as=1&startsz=x |
_________________ hxxp://znak-zorro-zo.blogspot.com/]ZORRO pisze - czytaj! |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-12-15, 16:54
|
|
|
Takie mi przyszło pytanie do głowy - dlaczego oleje zimnotłoczone nie nadają się do pieczenia, skoro ziaren się używa do pieczenia i gotowania? Np. surowy sezam przekształcamy w ciasteczka sezamowe, a olej sezamowy zimnotłoczony tylko na zimno? |
|
|
|
|
xy
.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Kwi 2010 Posty: 72
|
Wysłany: 2011-12-15, 21:09
|
|
|
Mi się wydaje że to bardziej chodzi o smażenie a nie o pieczenie, w wysokiej temperaturze substancje odżywcze się psują..
Ja bardzo lubię z orzechów włoskich na tosty, i z pestek dyni do surówek z kapusty i cebuli - przy okazji świetnie "sprzedaje" kolor ;) A do wszystkiego z pestek winogron. |
|
|
|
|
diancia
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 01 Lut 2011 Posty: 2447 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2011-12-16, 17:54
|
|
|
no to ja już nic nie rozumiem po przeczytaniu tego artykułu na czym mogę smażyć? czy w ogóle mogę smażyć tak, żeby się regularnie nie podtruwać? |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2011-12-16, 18:05
|
|
|
diancia napisał/a: | no to ja już nic nie rozumiem po przeczytaniu tego artykułu na czym mogę smażyć? czy w ogóle mogę smażyć tak, żeby się regularnie nie podtruwać? | W ogóle nie możesz smażyć Ale w praktyce prawie każdy smaży. Ja na oleju rzepakowym, niektórzy na tłuszczu kokosowym (nasycony). |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2011-12-16, 19:13
|
|
|
diancia napisał/a: | na czym mogę smażyć |
na oliwie extra virgin
gosia_w napisał/a: | dlaczego oleje zimnotłoczone nie nadają się do pieczenia, skoro ziaren się używa do pieczenia i gotowania? Np. surowy sezam przekształcamy w ciasteczka sezamowe, a olej sezamowy zimnotłoczony tylko na zimno? |
może dlatego, że olej to sam tłuszcz a ziarno zawiera mnówstwo innych składników, np. antyoksydanty, które w pewnym stopniu chronią przed szkodliwym działaniem wysokiej temperatury, |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-12-16, 20:38
|
|
|
dzięki dżo, przekonuje mnie to co napisałaś |
|
|
|
|
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2011-12-17, 09:45
|
|
|
dżo napisał/a: | diancia napisał/a: | na czym mogę smażyć |
na oliwie extra virgin, |
+ olej kokosowy!! |
|
|
|
|
diancia
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 01 Lut 2011 Posty: 2447 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2011-12-17, 11:01
|
|
|
Ale oliwa z pierwszego tłoczenia nie zawiera aby w sobie oliwkowych drobinek, które się spalają-trując? I w czym oliwa z pierwszego tłoczenia jest lepsza od oleju rzepakowego tłoczonego na zimno? Wiem, że te pytania były zadawane wielokrotnie, ale mętlik w głowie mi się zrobił od odpowiedzi - takie różnorodne |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
|
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2011-12-18, 09:08
|
|
|
diancia napisał/a: | Ale oliwa z pierwszego tłoczenia nie zawiera aby w sobie oliwkowych drobinek, które się spalają-trując? |
NIE
diancia napisał/a: | I w czym oliwa z pierwszego tłoczenia jest lepsza od oleju rzepakowego tłoczonego na zimno? |
pod względem chemicznym i oliwa i rzepakowy z pierwszego tłoczenia są to oleje JEDNONIENASYCONE, także - obydwa NADAJĄ się do smażenia. |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2011-12-18, 18:07
|
|
|
Pipii napisał/a: | obydwa NADAJĄ się do smażenia |
ale oliwa jest dużo lepsza ponieważ:
Cytat: | Wbrew powszechnym poglądom oliwa z oliwek idealnie nadaje się do smażenia. Rozgrzana oliwa – w porównaniu z innymi tłuszczami – dzięki dużej zawartości antyutleniaczy oraz kwasu oleinowego jest bardzo stabilna oraz dłużej zachowuje swoje wartości odżywcze. Temperatura dymienia oliwy (moment, w którym pod wpływem temperatury produkt zaczyna się degradować i wyzwalać substancje rakotwórcze) wynosi 210° i jest dużo wyższa od rekomendowanej temperatury smażenia (180°). Tłuszcze posiadające niższą temperaturę spalania, takie jak olej rzepakowy czy masło, rozpadają się w tej temperaturze i wytwarzają szkodliwe dla zdrowia związki.
|
hxxp://www.monini.pl/faq/ |
|
|
|
|
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2011-12-18, 19:05
|
|
|
dżo olej kokosowy jest NASYCONY, nie pęka żadne wiązanie podczas smażenia - wszystko jest stabilne.
Dodam jeszcze, że ja w kuchni używam do przygotowania na ciepło tylko oleju kokosowego albo oliwy z oliwek extra virgin (właśnie między innymi firmy Monini, mają świetna oliwę BIOS) |
|
|
|
|
ma~
ma~
Dołączyła: 26 Lis 2011 Posty: 46 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 2011-12-18, 22:16
|
|
|
Olej kokosowy, który mamy w domu bardzo mocno pachnie kokosem, który to smak czasem nie jest pożądany. Nie wiem czy wszystkie tak pachną...? |
_________________ Ciągle szukam, czytam, dowiaduję się i wdrażam:) |
|
|
|
|
yuka66
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 03 Cze 2011 Posty: 137 Skąd: Kopenhaga
|
Wysłany: 2011-12-18, 23:22
|
|
|
Jest olej kokosowy rafinowany i nierafinowany - jeden z nich jest bezzapachowy. |
_________________
|
|
|
|
|
diancia
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 01 Lut 2011 Posty: 2447 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2011-12-19, 08:29
|
|
|
Pipii, dżo, Lily, dzięki!
Czyli mogę smażyć na tłuszczu koko, na oliwie extra virgin i na oleju rzepakowym extra virgin - taki olej to np. kujawski tak? Bo jest z pierwszego tłoczenia, ale chyba nie tłoczony na zimno to już nie wiem... infantylne te moje pytania, ale bardzo potrzebuję wiedzieć wreszcie na czym smażyć, bo niestety zdarza mi się patelni używać w kuchni. |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
|
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2011-12-19, 08:34
|
|
|
Olej Kujawski nadaje się tylko do lampek oliwnych wg mnie.
Jest to olej rafinowany, tj. podgrzewany do baaaardzo wysokiej temperatury, na pewno w nim pływają wolne rodniki, nie radzę go jeść.
Olej kokosowy - są dwa rodzaje, nie powiedziałabym, że rafinowany i nierafinowany. Ten bezzapachowy TEŻ jest nierafinowany, nieoczyszczony, niepodgrzewany - on jest po prostu z kolejnego tłoczenia (to raz), a dwa - jest z innej części kokosa niż ten aromatyczny. Jak najbardziej obydwa nadają się do jedzenia - na zimno i na ciepło. To ważne - kupujcie oleje kokosowe BIO, gdyż pozostałe mogą być wymieszane z olejem palmowym. (Jeżeli oczywiście chcecie czysty kokosowy olej). |
|
|
|
|
diancia
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 01 Lut 2011 Posty: 2447 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2011-12-19, 08:39
|
|
|
Pipii, czyli musi byc z pierwszego tłoczenia i tłoczony na zimno, tak? No to już wiem. Pocieszające jest to, że drogi tłuszcz do smażenia pewnie spowoduje u mnie ograniczenie tegoż |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2011-12-19, 11:10
|
|
|
diancia napisał/a: | czyli musi byc z pierwszego tłoczenia i tłoczony na zimno, tak? |
musi mieć kolor i zapach. Rzepakowy jest w kolorze raczej ciemnego piwa.
Macie jakieś rzetelne informacje nt. ryżowego? |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2011-12-19, 11:13
|
|
|
Moim skromnym zdaniem smażenie zawsze będzie niezdrowe, na oleju bio czy nie, na rafinowanym czy nie - a jak się lekko przypali to już w ogóle. Akurat Kujawskiego nie używam, bo po co przepłacać, skoro w innych butelkach jest to samo |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2011-12-19, 14:17
|
|
|
Lily napisał/a: | Moim skromnym zdaniem smażenie zawsze będzie niezdrowe, na oleju bio czy nie, na rafinowanym czy nie - a jak się lekko przypali to już w ogóle. |
to już zupełnie inna sprawa
Tak, prawda jest taka, że za Kujawski się płaci jak za zboże ) |
|
|
|
|
klakierzyca
Polna Róża
Dołączyła: 27 Gru 2011 Posty: 58
|
Wysłany: 2011-12-28, 14:00
|
|
|
no to mnie zaskoczyłyście szkodliwością smazenia na oleju z pestek winogron. Uzywam go gl do kapieli, ale czasem też coś smazylam na nim. |
|
|
|
|
seminko
samosiejka
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 18 Lip 2010 Posty: 2027 Skąd: znad rzeki
|
Wysłany: 2011-12-28, 15:44
|
|
|
Nie wiem, czy piszę w odpowiednim wątku, może jest jakiś lepszy, to proszę o przekierowanie. Mam pytanie odnośnie oleju z wiesiołka:
- czy jest sens podawać go dwuletniemu dziecku?
- może są jakieś przeciwskazania?
Niemąż kupił dla dziecia, a ja mam wątpliwości...
Macie jakieś doświadczenie w tym temacie?
|
_________________ "wiara w to,że okoliczności działają na naszą korzyść, ostatecznie sprawia, że tak jest." Chris Prentiss |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2011-12-28, 18:39
|
|
|
Tantra, ale w jakim celu? Ja łykałam na problemy skórne alergiczne i zdawało się pomagać... aczkolwiek czytałam o jakichś badaniach na ten temat, które nie potwierdzały takiego działania. Natomiast nie sądzę, żeby to mogło zaszkodzić (chyba że i na to M. jest uczulony). |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
seminko
samosiejka
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 18 Lip 2010 Posty: 2027 Skąd: znad rzeki
|
Wysłany: 2011-12-28, 21:18
|
|
|
Wiesz, prosiłam niemęża, żeby zapytał w zdrowej żywności o coś na wzmocnienie dla chorującego młodego (jeżówka czy coś, na przykład). I niemąż przyniósł buteleczkę oleju (tak, tak, doradziła mu ta pani z Głębokiej ).
Poszperałam trochę w necie i czytam, że olej z wiesiołka sprawdza się w skrajnych przypadkach braku odporności (aids), dla kobiet w sprawach hormonalnych itd.
No i właśnie, pomaga przy AZS (to by się akurat młodemu przydało).
Ale jednocześnie na stronie reklamującej jeden z tych olejów przeczytałam, że nie dla dzieci poniżej trzech lat.
Dlatego pytam tu, na WD
Dzięki Ci za odpowiedź |
|
|
|
|
|