wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
wyniki badan krwi
Autor Wiadomość
zina 


Dzieci: brat i siostra
Pomogła: 93 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 6303
Wysłany: 2008-07-30, 20:56   wyniki badan krwi

Bedac w Polsce zrobilam sobie badania krwi i wszystko w normie oprocz
MCH (25,1 przy 27-31 normy) i podwyzszone PDW (14,5 przy normie od 7-12).
Co oznaczaja te skroty i czy mam sie czym przejmowac czy jesli pozostale w normie to jest ok?
 
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18011
Wysłany: 2008-07-30, 21:08   

http://pl.wikipedia.org/wiki/MCH niskie MCH - niedobór żelaza (prawdopodobnie)
PDW
współczynnik zmienności objętości płytek krwi

Cytat:
PDW to wskaźnik anizocytozy płytek krwi, czyli zróżnicowania płytek krwi (trombocytów) pod względem objętości.
Znaczne zróżnicowanie płytek może świadczyć o zaburzeniach w produkcji trombocytów, na przykład o ich wzmożonej produkcji po znacznym zużyciu (wykrzepianiu) trombocytów obecnych we krwi. Nie należy jednak nigdy interpretować tego parametru w oderwaniu od liczby płytek krwi i ich objętości. Podstawowe i najbardziej istotne informacje na temat trombocytów dostarcza parametr PLT.
_________________
Blog wegetariański, blog mniej wegetariański
 
 
zina 


Dzieci: brat i siostra
Pomogła: 93 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 6303
Wysłany: 2008-07-30, 21:17   

Wyniki zelaza mam 146,26 przy normie do 160! W zyciu nie mialam lepszych :-)
 
 
 
Kamm 

Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 18 Paź 2007
Posty: 1737
Wysłany: 2008-07-30, 21:18   

Ja to teraz na bieżąco ;-)

MCH to pewnie niedobor zelaza , b12 lub kwasu foliowego

PDW Lily, juz podala definicje i tak jak zaznaczyla trzeba się przyjrzec płytkom .
_________________
http://picasaweb.google.c...teria.autorska/ Moja biżuteria !
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18011
Wysłany: 2008-07-30, 21:25   

B12 to powinno być niskie MCH (tak przynajmniej przeczytałam, bo to wskaźnik tego, z czego bierze sie niedokrwistość). Generalnie na takie wyniki trzeba patrzeć całościowo, nie na poszczególne parametry.
_________________
Blog wegetariański, blog mniej wegetariański
 
 
Kamm 

Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 18 Paź 2007
Posty: 1737
Wysłany: 2008-07-30, 21:41   

Lily napisał/a:
B12 to powinno być niskie MCH



zina napisał/a:
MCH (25,1 przy 27-31 normy


jest nizsze ;-)
_________________
http://picasaweb.google.c...teria.autorska/ Moja biżuteria !
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18011
Wysłany: 2008-07-30, 21:45   

Tfu, chciałam chyba napisać, że wysokie :P
Cytat:
Inny popularny podział wykorzystuje średni ciężar hemoglobiny w krwince (MCH). Im jest on większy, tym krwinki są "bardziej czerwone". Rozróżniamy więc niedokrwistości niedobarwliwe, hipochromiczne (niskie MCH, np. niedokrwistości z niedoboru żelaza), niedokrwistości normochromiczne (prawidłowe MCH, np. niedokrwistości hemolityczne) i niedokrwistości nadbarwliwe, hiperchromiczne (wysokie MCH, np. niedokrwistości z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego).
_________________
Blog wegetariański, blog mniej wegetariański
 
 
arete 

Dzieci: Antoś ur.16.11.2007 i Franio ur.28.06.10
Pomogła: 47 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 1806
Wysłany: 2008-07-30, 22:07   

zina napisał/a:
Wyniki zelaza mam 146,26 przy normie do 160! W zyciu nie mialam lepszych :-)

Coś kojarzę, że np. wysoki poziom żelaza we krwi nie musi się przekładać na wysoką hemoglobinę, po prostu to jest inne żelazo, nie będące częścią cząsteczki hemoglobiny. Dla określenia kondycji organizmu istotniejsze są inne parametry jak właśnie HGB czy MCV.
_________________

 
 
zina 


Dzieci: brat i siostra
Pomogła: 93 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 6303
Wysłany: 2008-07-31, 16:31   

Dziekuje Wam za interpretacje.
 
 
 
mizumo 

Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 27 Mar 2008
Posty: 326
Skąd: Lublin
Wysłany: 2008-07-31, 20:09   

Ja też zrobiłam morfologię i nie wiem co o tym sądzić i czy jest tragicznie czy nie :/
Podkreśliłam co odstaje od nomy (w jedną albo w drugą stronę). Niby nie są to duże odchyły, ale już sama nie wiem... .
Dodam, że czuję się już teraz bardzo dobrze, nie jestem zmęczona, ospała itd. Zaskoczyła mnie niska hemoglobina bo codziennie jem pęczek pietruszki (pokrzywę pijam jak kiedy ;) ). Dodam, że jestem bardzo aktywna fizycznie.

Najpierw cholesterol. Wyszedł 125 (całkowity), a norma jest rzekomo od 140. Co najlepsze poziom trójglicerydów, HDL I LDL są w normie :shock:

Morfologia:

erytrocyty - 3.92 (przy normie 4,0-5,20)
leukocyty - 3,4 (4,0-10)
hemoglobina - 11,8 (12-16)
hemtatokryt - 36,9 (38- 45)

MCV - 94 (80-98)
MCH - 30,1 (27-31)
MCHC - 31,9 (31 - 36)
RDW - 11,9 (11,5 - 14)
PLT - 192 (150 - 400)
PCT - 0,214 (0,200 - 0,500)
MPV - 11,1 (8-12)
PDW - 20 (8-18)
NEU% - 56,4 (50 - 70)
EOS% - 5,8 (1-5)
BAS% - 0,4 (0 - 2)
LYM% - 34,1 (25-45)
MON% - 3,3 (1-10)
NEU - 1,94 (2,25 - 7,35)
EOS - 0,20 (0,04 - 1,00)
BAS - 0,01 (0,05 - 1,95)
LYM - 1,17 (1,12 - 4,73)
MON - 0,11 (0,05 - 1,95)
LIC% - 0,2 (0 - 2,5)
ALY% - 1,0 (0 - 2,5)
IML% - 0,00 (0 - 2,5)
IMM% - 0,00 (0-1,1)
IMG% - 0,2 (0 - 2,5)
LIC - 0,01 (0 - 0,30)
ALY - 0,03 (0 - 0,30)
IML - 0,00 (0 - 0,25)
IMM - 0,00 (0- 0,11)
IMG - 0,01 (0 - 025)
_________________
"Czasem więcej dobrego może zrobić jeden serdeczny uśmiech, dobre życzliwe słowo, aniżeli bogaty dar pochmurnego dawcy..."
 
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18011
Wysłany: 2008-07-31, 20:11   

Hmm, to chyba wygląda na lekką anemię...
_________________
Blog wegetariański, blog mniej wegetariański
 
 
Kamm 

Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 18 Paź 2007
Posty: 1737
Wysłany: 2008-08-01, 08:11   

Przechodzilas ostatnio jakąś chorobę ?

Ile przed pobraniem krwi byla miesiączka ?

Duzo pijesz ? Duzo wypilas przed pobraniem krwi ?

Przyjmujesz jakies leki ?

Masz jakies poprzednie wyniki padan zeby to porownac ?

To są tak minimalne odchylki ze nie przejmowalabym się nimi .. ;-)
_________________
http://picasaweb.google.c...teria.autorska/ Moja biżuteria !
 
 
biechna 


Pomogła: 65 razy
Dołączyła: 09 Cze 2007
Posty: 4587
Wysłany: 2008-08-01, 08:34   

mizumo, napiszę tylko, że tu u mnie w UK normy są nieco niższe i kilka Twoich weszłoby jeszcze (lub prawie) do tutejszej normy ;-)
 
 
mizumo 

Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 27 Mar 2008
Posty: 326
Skąd: Lublin
Wysłany: 2008-08-01, 12:40   

Kamm napisał/a:
Przechodzilas ostatnio jakąś chorobę ?


Nie, nie. Zdrowa jestem jak byk :mrgreen:

Cytat:
Ile przed pobraniem krwi byla miesiączka ?


Skończyła się jakieś3-4 dni przed. Hmm.. pewnie to też ma trochę związek...

Cytat:
Duzo pijesz ? Duzo wypilas przed pobraniem krwi ?


Codziennie wypijam ok. 1,5 - 2 litrów. Tego dnia przed pobraniem krwi nic nie piłam, ani nie jadłam.

Kamm napisał/a:
Przyjmujesz jakies leki ?


Teraz żadnych. Wczesniej leki na alergię, ale już od ok. 3 tygodni mam spokój.

Cytat:
Masz jakies poprzednie wyniki padan zeby to porownac ?


Nie mam, poprzednie zostały w przychodni, a nie pamiętam ich... .

Na razie oprócz pietruszki wspomagam się codziennie sokiem z buraczków i jabłek i pokrzywą z cytryną 8-) Zostały mi jeszcze do zrobienia próby watrobowe.
Tarczyca w normie (1.25 )
_________________
"Czasem więcej dobrego może zrobić jeden serdeczny uśmiech, dobre życzliwe słowo, aniżeli bogaty dar pochmurnego dawcy..."
 
 
 
Martuś 


Dzieci: Jaś & Ida
Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 3101
Skąd: Langfuhr
Wysłany: 2008-08-01, 14:03   

Mizumo, morfologii się nigdy nie robi po okresie, kiedy organizm jest lekko osłabiony i traci trochę (albo i więcej) krwi. Moim zdaniem to całkowicie wyjaśnia te małe odchyłki i te wyniki są ok.

[ Dodano: 2008-08-01, 14:04 ]
A tak na marginesie, to ja się spotkałam z tym, że norma Hgb dla kobiet jest od 11,5.
_________________

 
 
Kamm 

Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 18 Paź 2007
Posty: 1737
Wysłany: 2008-08-01, 15:20   

mizumo napisał/a:
Skończyła się jakieś3-4 dni przed. Hmm.. pewnie to też ma trochę związek...





No wlasnie to wiele by wyjasnialo.. ma to duzy wplyw na badania krwi


mizumo napisał/a:
Codziennie wypijam ok. 1,5 - 2 litrów. Tego dnia przed pobraniem krwi nic nie piłam, ani nie jadłam.


To rowniez duzo , krew jest napewno troszke rozrzedzona ..


Moim zdaniem te wyniki sa calkiem ok , jestem po wczorajszej wizycie w klinice hematologii i uwierz mi tam by się takimi wynikami nie przejeli wogole ;-)
_________________
http://picasaweb.google.c...teria.autorska/ Moja biżuteria !
 
 
ina 


Pomogła: 51 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2924
Skąd: południe
Wysłany: 2008-08-01, 17:57   

Kamm napisał/a:
jestem po wczorajszej wizycie w klinice hematologii i uwierz mi tam by się takimi wynikami nie przejeli wogole ;-)


Kamm, i co????
_________________

KOSMETYKI MINERALNE
 
 
 
Jagula 
matka-nomadka


Pomogła: 64 razy
Dołączyła: 31 Sie 2007
Posty: 3207
Wysłany: 2008-08-01, 19:22   

Mizumo masz alergię - jesteś alergikiem? To może mieć wpływ na Twoje wyniki (miałaś jakiś odczyn alergiczny w trakcie badania lub kilka dni wcześniej?)
_________________



Když se doma vaří, tak se dobře daří.
 
 
mizumo 

Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 27 Mar 2008
Posty: 326
Skąd: Lublin
Wysłany: 2008-08-02, 08:30   

Dzięki Kamm, pocieszyłaś mnie ;)

Jagula, czasem zdarza mi się kaszel (zwłaszcza pod wieczór) na tle alergicznym, ale to naprawdę sporadycznie, nie mam ani kataru ani wysypki już w tej chwili.

Powtórzę te badania w zimie, wyniki powinny być lepsze.
_________________
"Czasem więcej dobrego może zrobić jeden serdeczny uśmiech, dobre życzliwe słowo, aniżeli bogaty dar pochmurnego dawcy..."
 
 
 
taja 

Dołączyła: 05 Paź 2007
Posty: 7
Skąd: Wadowice
Wysłany: 2008-09-05, 10:55   

Hmm, teraz wróciłam z wyników badań i widzę, że mam anemię - 44ug, gdy norma dla kobiet jest od 60. Trochę mnie to martwi, bo nie chcę dawać powodów rodzinie i lekarce na utyskiwanie na mój weganizm :( Byłam na badaniu jakieś 3-4 dni po okresie - czy to może mieć aż taki wpływ?

Co mam jeszcze w odchyleniu od normy:
WBC - 3.5, gdy norma jest od 4.3
PLT - 144, gdy norma jest od 150
P - LCR - 47.0 %, tu akurat powyżej normy. której granica to 43

Czy mogę kogoś prosić o rozszyfrowanie tych hieroglifów? Nie wiem czy powinnam się bardzo obawiać. Nie uśmiecha mi się brać żelaza, bo nie wiem czy są jakieś preparaty bez żelatyny albo chociaż jakieś multiwitaminowe by były z żelazem.
 
 
taja 

Dołączyła: 05 Paź 2007
Posty: 7
Skąd: Wadowice
Wysłany: 2008-09-05, 12:20   

Dzięki, euridice za błyskawiczną odpowiedź :) Przejrzałam sobie dla przypomnienia te wątki. wiem co się powinno jeść, bo odkąd zostałam wege to się zawsze sprawami żywienia interesowałam i pomagałam siostrze wyjść z anemii (miała zaledwie 16 ug i to nie to, że jest wege, tylko je mięso, ale ma mocne okresy). Zastanawiałam się tylko czy okres może mieć aż taki wpływ. Byłam zdziwiona, że mam wyniki poniżej normy, bo staram się zawsze jak najlepiej odżywiać. Po prostu muszę teraz przypilnować sobie żelazo i witaminę C.
 
 
mizumo 

Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 27 Mar 2008
Posty: 326
Skąd: Lublin
Wysłany: 2008-09-06, 08:14   

taja napisał/a:
WBC - 3.5, gdy norma jest od 4.3


to jest zbyt mała ilość białych krwinek, może masz jakiś stan zapalny w organiźmie, albo chorowałaś/brałaś leki ostatnio?

Cytat:
PLT - 144, gdy norma jest od 150


niedobór płytek krwi i pewnie ma związek z okresem :)

taja napisał/a:
P - LCR - 47.0 %, tu akurat powyżej normy. której granica to 43


to też są parametry płytkowe, ale ponieważ jest za mało PLT to powinnaś skonsultować to z lekarzem.. .
_________________
"Czasem więcej dobrego może zrobić jeden serdeczny uśmiech, dobre życzliwe słowo, aniżeli bogaty dar pochmurnego dawcy..."
 
 
 
wiosna 

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 07 Sie 2008
Posty: 68
Skąd: okolice Kluczborka
Wysłany: 2009-01-20, 16:32   

podłączę się do tematu. Dzisiaj chcieliśmy oddać krew, i okazało się, że P. ma za mało białybh krwinek, a ja ciut za mało hemoglobiny :roll:
O ile o żelazie znalazłam tutaj masę wiadomości, to o tym, co z tymi krwinkami - niewiele.
Co powinnam zmienić w naszej diecie, aby poziom WBC się podniósł ?
 
 
 
Jędruś 

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 22 Cze 2007
Posty: 167
Skąd: Ziemia Ognista
Wysłany: 2009-01-20, 21:08   

Witam Wiosna

Zadbaj o hemoglobinę t.j. żelazo i inne minerały. Najbogatsze źródło to sok z zieleniny robiony własnym sumptem (wtedy najtaniej). Jes dobry z miksem pomarańczowym. Droższa opcja to kupowanie sproszkowanego soku z zieleniny.

Soki z warzyw korzeniowych, buraczek, marchewka itp.

Podkiełkowane nasiona i moczone orzechy.
Na początek polecam grykę, owies bezłuskowy (lub skaryfikowany), żyto.
Ciecierzyca, fasola mung, soczewica.

Poziomy białych ciałek krwi i wegetarian zwłaszcza u witarian są niże z powody mniejszego stanu zapalenego. Natomiast normy białek krwi opierają się o dane od osób spożywających pokarmy pochodzenia zwierzęcego i termicznie zniszczonego.

Sprawdź pH moczu (papierek wskaźnikowy można kupić w aaptece).
pH moczu niezakwaszonego organizmu powinno być w granicach 6,8-7,2.

Jakie sporty uprawiasz?

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
 
 
wiosna 

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 07 Sie 2008
Posty: 68
Skąd: okolice Kluczborka
Wysłany: 2009-01-20, 21:37   

Dziękuję :)

Z żelazem raczej kłopotu nie bedzie - zreszta, poziom jest ok, jesli nie oddawalabym krwi, ale krwiodawcy musza miec troche wiecej. zabieram sie wiec za pokrzywy i soki, powinno byc wiec ok.

niestety stacja krwiodawstwa musi trzymac sie norm, a wiec jesli WBC jest za malo, to za malo i juz ;/ A ponieważ Patryk bardzo chce krew oddawac, to jakos ten poziom nalezaloby podniesc :roll:

jesli zas chodzi o sporty to biegam z psami, duzo chodze na spacery i jezdze na koniu, choc to ostatnimi czasy okazjonalnie - z braku czasu. Ostatnio w ogole nie jestem wybitnie zawzietym sportowcem :oops:
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,25 sekundy. Zapytań do SQL: 10