|
grzybica w ciąży, czy groźna dla dziecka? |
| Autor |
Wiadomość |
daria

Pomogła: 29 razy Dołączyła: 19 Lis 2007 Posty: 4783
|
Wysłany: 2008-12-02, 14:39 grzybica w ciąży, czy groźna dla dziecka?
|
|
|
zawsze miałam problem z grzybicą i oczwyiście w ciazy tez się przyplątała... niestety trzy tabletki od lekarza nie pomogły... a na wizytę idę dopiero w poniedziałek!
czy grzybica nie całkiem wyleczona może zaszkodzić dziecku? |
_________________ wariatka! |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2008-12-02, 14:40
|
|
|
Nie martw się wiele kobiet przechodzi w ciąży grzybicę, mocz się w wywarze z kory dębu i nagietka |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
daria

|
Wysłany: 2008-12-02, 14:41
|
|
|
| Lily napisał/a: | | mocz się w wywarze z kory dębu i nagietka |
staram się
słyszłam też o kuracji czosnkiem!!?? |
|
|
|
 |
Malati
Pomogła: 71 razy Dołączyła: 10 Cze 2007 Posty: 3924
|
Wysłany: 2008-12-02, 14:47
|
|
|
| daria napisał/a: | | czy grzybica nie całkiem wyleczona może zaszkodzić dziecku? |
Moze wywołać przewczesny poród.ale myśle ze nie ma co nakręcac napewnol ekarz przy nastepnej wizycie poradzi co dalej
[ Dodano: 2008-12-02, 14:49 ]
aha nie powinno sie uzywac mydła do podmywania no i podobno płyny do higienny intymnej tez nie sa wskazane
mozna stosowac jogurt naturalny podobno usmierza objawy |
|
|
|
 |
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2008-12-02, 18:56
|
|
|
| czarna96 napisał/a: | | podobno płyny do higienny intymnej tez nie sa wskazane |
A niby dlaczego? W/g mnie one mają za zadanie przywracanie równowagi kwasowo - zasadowej i stabilizację flory. Uśmierzają też świąd. |
|
 |
Lily

|
Wysłany: 2008-12-02, 18:57
|
|
|
| maga napisał/a: | | A niby dlaczego? W/g mnie one mają za zadanie przywracanie równowagi kwasowo - zasadowej i stabilizację flory. Uśmierzają też świąd. | to zależy które - na pewno nie wszystkie są dobre, generalnie chyba najbardziej godny polecenia jest Laktacyd płyn - do nabycia w aptece (lepszy niż emulsja) |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
gemi
Matka Polka ;)

Pomogła: 40 razy Dołączyła: 30 Wrz 2008 Posty: 2460
|
Wysłany: 2008-12-02, 20:36
|
|
|
| Cytat: | | mozna stosowac jogurt naturalny podobno usmierza objawy |
polecam - przynosi niewiarygodną, gdy się nie da już wytrzymać. A jeszcze bardziej maslankę i kefir (podobno mają jeszcze lepsze właściwości zakwaszające). Tylko trzeba wybrać takie bez dodatków (szczególnie w postaci mleka w proszku).
Poza tym tylko bardzo ostra i "zapuszczona" grzybica może mieć jakies poważne komplikacje. Niektórzy lekarze nawet wstrzymują się z leczeniem do końca pierwszego trymestru, bo stosowanie leków jest bardziej ryzykowne od samej grzybicy. Więc naprawdę bez paniki. |
_________________ "Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow) |
|
|
|
 |
Marcela
|
Wysłany: 2008-12-03, 07:39
|
|
|
| Tak naprawdę, to jedynym zagrożeniem jest to, ze maluszek złapie tę candidę - nie tylko w czasie porodu. Kąpiele i "moczenie" - to na pewno pomoże, ale przydałoby się też wyrzucić z diety wszystko, co powoduje przerost candidy. Jeśli jest grzybica pochwy to na 100% jest też w jelitach. |
|
|
|
 |
dżo

Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2008-12-03, 08:15
|
|
|
| czarna96 napisał/a: | | mydła do podmywania no i podobno płyny do higienny intymnej tez nie sa wskazane |
to prawda, z reguły wszystkie płyny zaburzają pH skóry, nie warto ich stosować, wystarczy sama woda, ginekolog uczulał mnie bardzo aby w ciąży tym bardziej nie stosować płynów do higieny intymnej,
u mnie w przypadku grzybicy sprawdziły sie irygacje wodnym roztworem octu jabłkowego ale nie wiem czy możnaby było je stosowac w czasie ciąży, niemniej każde zakwaszenie środowiska pochwy daje dobre efekty a na pewno przynosi ulgę, |
|
|
|
 |
maga
mama Zioma
|
Wysłany: 2008-12-03, 08:26
|
|
|
| dżo napisał/a: | | ginekolog uczulał mnie bardzo aby w ciąży tym bardziej nie stosować płynów do higieny intymnej |
Co ginekolog to opinia - mój twierdził, że pomagają.
Tak jak pisała Lily-to zależy jaki płyn. Ja stosuję takie apteczne i powiem szczerze, że mi pomagały. Przede wszystkim bardzo łagodzą świąd, co jest od razu zauważalnym czynnikiem, ale moim zdaniem są też pomocne w walce z intuzem. Przy niezbyt silnych nawrotach udawało mi się pokonać wroga bez innych środków farmaceutycznych |
|
 |
puszczyk

Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2008-12-03, 08:35
|
|
|
Jak jest grzybica pochwy to noworodek może mieć afty w biuźce, ale tak jak pisze Marcela, warto się skupić na przyczynie.
Nie raz słyszałam od dr Zieowskiego, że dzieci dziedziczą ten problem po matce, ale tak na prawdę nie ma osoby która nie ma drożdżaków w swoim organizmie i najlepsze co można zrobić to pilnować diety. Mówił też, że stąd się biorą problemy z zajściem w ciążę.
W poprzedniej ciąży stosowałam dietę przeciwgrzybiczną razem z Kamilkiem i nie miałam żadnych problemów, a teraz niestety tak, bo nie odmawiałam sobie słodyczy. Pomogły mi polecane przez orendę czopki propolisowe, a dzisiaj lekarka stwierdzi czy skutecznie. |
|
|
|
 |
daria

|
Wysłany: 2008-12-03, 09:24
|
|
|
odkąd jestem w ciąży właściwie nie jem słodyczy, ale czasem zdarza mi się posłodzić herbatę z cytryną...
szukałam pomocy juz u różnych lekarzy i nikt nie próbował znaleźć przyczyny, zwłaszcza, że grzybica zaczęła mnie męczyć dopiero jak zaczęłam brać tabletki, myślałam, że jak przestanę to się skończa problemy!
kupiłam sobie w aptece ten płyn ginekologiczny lactacyd, może pomoże!
dziękuję wszystkim za rady!
postaram się zastosować dietę grzybiczą |
|
|
|
 |
NiokoTyx

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 21 Sty 2008 Posty: 204 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-12-04, 11:18
|
|
|
ja miałam tez ten sam problem w obu ciążach, tylko że w pierwszej leczyłam sie tak jak mi radził ginekolog , czyli 4 razy pod rząd brałam tabletki anty grzybiczne ....i dupa
a w drógiej leczyłam się piciem drożdzy i podmywaniem jogurtem naturalnym ( moim zdaniem najlepiej normuje ph) i robiłam irygacje żeby wypłukac troche ze środka żeby mniej piekło
miałam ją "cyklowo" tzn nasilała się miejwiecej wtedy kiedy powinnam mieć okres a potem znikała i tak do końca
można też kupić w aptece clotrimazol bez recepty na swędzenie na zewnątrz,
ale jak mi powiedział mój aktualny gine to "tabletki antygrzybiczne stosowane w ciąży tylko głaszczą i że jak ktoś ma poważne skłonności to musi przeczekać, po porodzie wszystko wróci do normy" |
_________________ robię wdech
uspokajam ciało i umysł
robię wydech
uśmiecham się |
|
|
|
 |
frjals
ískalt tófa

Pomogła: 23 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 1706 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2008-12-04, 11:59
|
|
|
Ja stosowałam coś takiego: hxxp://www.tantumrosa.pl/info-index.html , nie w ciąży co prawda, musisz przeczytać czy się nadaje.
Kupowałam jedna saszetkę i nie robiłam irygacji tylko płukania. Nie zużywałam na raz całej saszetki, tylko dzieliłam ją na kilka części, np żeby uzyskać szklankę roztworu. |
|
 |
maga
mama Zioma
|
Wysłany: 2008-12-04, 12:15
|
|
|
| tantum rosa polecała nam połozna na szkole rodzenia do podmywanie po porodzie. Wszystko się ponoć szybko goi. Ale polecała kupić spryskiwacz do kwiatków i rozrobić saszetke w pół litra przegotowanej wody i co jakiś czas spryskiwać i nie wycierać. I saszetka ma starczyć na cały dzień |
|
 |
daria

|
Wysłany: 2008-12-04, 12:57
|
|
|
tantum rossa można stosować po uzgodnieniu z lekarzem, póki co smaruję się maścią przez niego zapisaną i myję lactacytem.... trochę pomaga |
|
|
|
 |
Martini

Pomogła: 6 razy Dołączyła: 06 Sty 2008 Posty: 190 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-12-04, 13:12
|
|
|
| NiokoTyx napisał/a: | | leczyłam się piciem drożdzy |
A czemu piciem drożdży? Zdziwiło mnie to bo w diecie antygrzybiczej drożdże są zakazane, chleb można tylko na zakwasie...
Daria - o grzybicy w ciaży można też poczytać w watku o candidzie w temacie o zdrowiu dzieci. |
|
|
|
 |
ajanna
Pomogła: 75 razy Dołączyła: 11 Cze 2007 Posty: 1651 Skąd: Barcelona
|
Wysłany: 2008-12-04, 18:50
|
|
|
| Martini napisał/a: | | NiokoTyx napisał/a: | | leczyłam się piciem drożdzy |
A czemu piciem drożdży? Zdziwiło mnie to bo w diecie antygrzybiczej drożdże są zakazane, chleb można tylko na zakwasie... |
też wydaje mi się to całkiem nielogiczne , a co do irygacji, z tego, co wiem wielu ginekologów w ogóle je odradza, więc w ciąży chyba też nie są wskazane
są jeszcze globulki homeo z nagietkiem - Vagical - chyba można stosować je również w ciąży |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
 |
Nova
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 03 Lip 2007 Posty: 231 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 2008-12-05, 09:43
|
|
|
Ja miałam ten sam problem w ciąży. Dużą ulgę przynosiło podmywanie Borasolem (w aptece kupisz za parę złotych) a jak było naprawdę źle to zakładałam na noc tampon nasączony Borasolem, pomagały też globulki propolisowe (troche szczypało na początku). Lekarstwa apteczne niestety działają doraźnie i po odstawieniu grzybica wraca jeszcze większa. Acha, no świetny jest olejek z drzewka herbacianego, parę kropel do kąpieli, można krople ,dwie rozmieszać w łyżce oliwy i smarować, ja płukałam też bieliznę w wodzie z olejkiem. Tylko do zapachu trzeba przywyknąć bo trochę tak stęchlizną mi dawał Ale wiadomo w ciąży to się miewa nadwrażliwości wiele |
|
|
|
 |
dżo

|
Wysłany: 2008-12-05, 09:48
|
|
|
| ajanna napisał/a: | | a co do irygacji, z tego, co wiem wielu ginekologów w ogóle je odradza |
i takie opinie słyszałam , ale nikt nie potrafi mi wyjaścić dlaczego, |
|
|
|
 |
puszczyk

Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2008-12-05, 10:06
|
|
|
| Pewnie chodzi o zaburzenie ph. |
|
|
|
 |
dżo

|
Wysłany: 2008-12-05, 10:23
|
|
|
puszczyk, ale dla mnie pojawienie się grzybicy świadczy właśnie o zaburzonym pH i takie lekkie zakwaszenie poprzez irygację może prowadzić do równowagi odczynu,
sama nie wiem dokładnie, to jedynie moje przypuszceznia, |
|
|
|
 |
Lily

|
Wysłany: 2008-12-05, 10:27
|
|
|
| Te irygacje to chyba dla zdrowych kobiet niewskazane, żeby nie zaburzać tego ph, nie wypłukiwać korzystnych bakterii. Ale jeśli i tak jest już złe to można je polepszyć właśnie irygacją z odpowiednim środkiem. Tak mi się wydaje przynajmniej. |
|
|
|
 |
Nova
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 03 Lip 2007 Posty: 231 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 2008-12-05, 12:18
|
|
|
| Cytat: | | i takie opinie słyszałam , ale nikt nie potrafi mi wyjaścić dlaczego, |
Chodzi o ochronę szyjki macicy. W ciąży jest ona obniżona no i ma czop śluzowy, który ją chroni i pewnie istnieje jakieś prawdopodobieństwo mechanicznego urażenia irygatorem zaprojektowanym dla kobiet nieciężarnych. Ja robiłam sobie irygacje gruszką gumową, ziołami, które chyba nie zmieniają ph? W każdym razie u mnie wszystko było ok. |
|
|
|
 |
daria

|
Wysłany: 2008-12-05, 12:24
|
|
|
widzę, że nie jestem sama w temacie!
w poniedziałek pogadam z moim ginem
a zarejestrowałam się też do przychodni do gina żeby mieć za darmo badania.... bo wystarczy, że płacę za wizyty!! przynajmniej będę miała dwóch doradców
chociaż ten prywatny to strasznie milczący! ale ordynator szpitala w którym będę rodzić więc lepiej wiedzieć, że się będzie miało "normalnie" w szpitalu w razie co! |
|
|
|
 |
|
|