wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
WIEC PRZECIWKO LIKWIDACJI ZERÓWEK PRZEDSZKOLNYCH
Autor Wiadomość
kociakocia 

Pomogła: 73 razy
  Wysłany: 2009-02-09, 22:31   WIEC PRZECIWKO LIKWIDACJI ZERÓWEK PRZEDSZKOLNYCH

"MAMO! TATO! CHCĄ MNIE WYRZUCIĆ Z PRZEDSZKOLA!"

WIEC PRZECIWKO LIKWIDACJI ZERÓWEK PRZEDSZKOLNYCH, niedziela 15 lutego godzina 13.00 pod ratuszem na placu Bankowym
Już od września w Warszawie mają zostać zlikwidowane WSZYSTKIE ZERÓWKI PRZEDSZKOLNE ( hxxp://www.emetro.pl/emetro/1,85648,6213180,Rodzicielskie_powstanie_warszawskie.html?skad=rss )
Jest to cicha umowa władz Warszawy z ministerstwem edukacji na PRZYMUSOWY PILOTAŻ
Jeśli do tego dojdzie, nie będziemy mieli żadnej możliwości wyboru, gdzie już we wrześniu trafią nasz sześcioletnie dzieci.
Władze Warszawy obiecują wspaniałe warunki dla sześciolatków w szkołach, jednak nawet burmistrzowie dzielnic mówią na spotkaniach z rodzicami, że nie mają możliwości lokalowych i finansowych do spełnienia tych obietnic.
Przyjdźcie koniecznie, zaproście swoje rodziny i znajomych. Musimy uświadomić władzom, że nie pozwalamy na przedmiotowe traktowanie naszych dzieci.
Więcej o proteście, o wiecu i o tym co jeszcze możesz zrobić aby zerówka w twoim przedszkolu nie została zlikwidowana znajdziesz na stronie WWW.RATUJMALUCHY.PL
Do zobaczenia w niedzielę

Rodzice z AKCJI RATUJMALUCHY WARSZAWA
P.S. roześlij tę wiadomość do wszystkich znajomych.
Doradca noszenia dzieci ClauWi®

szo 

Pomogła: 38 razy
Wysłany: 2009-02-10, 08:08   

mój syn chodził do prywatnego przedszkola, kiedy nadszedł czas pójścia do zerówki, podjęliśmy decyzje, iż pójdzie do zerówki szkolnej, aby powoli wdrażał się do życia dużej szkoły tzn. dzwonkami na lekcje, z większą ilością dzieci w klasie ( 21 os. ) i na korytarzu itp.
dzisiaj uważam, że była to nasza słuszna decyzja nie tylko pod względem przygotowania emocjonalnego, ale również dydaktycznego dziecka do pierwszej klasy.
z moim synem w klasie były dzieci z zerówek przedszkolnych i nie miały opanowanych prawie połowy umiejętności z którymi dziecko powinno przyjść do 1 klasy.np. poprawnie trzymać ołówek itp.
i co się dzieje w 1kl. z taką mieszaną grupą, ci , którzy nie posiadają wszystkich umiejętności chodzą na zajęcia wyrównawcze a przy reszcie klasy czuja się gorsze, bo ktoś ich czegoś w przedszkolu nie nauczył , eeehhh szkoda gadać. jestem za tym, aby przedszkola kładły większy nacisk na przygotowanie dzieciaków do pójścia do szkoły.
oczywiście jestem przeciwna likwidacji zerówek przedszkolnych bo szkoły nie mają warunków na przyjecie tak dużej ilości dzieci . to nie jest tylko problem wa-wy u nas on również istniej, wiem o tym ponieważ jestem w 3 kl. i mamy spotkania z dyrekcja szkoły, która jest równie przerażona jak rodzice, chodzi oczywiście o warunki lokalowe.
w naszej szkole już działa system 2 zmianowy a jakby doszło zwiększenia ilości zerówek to chyba nic innego nie pozostaje jak uszczęśliwić wszystkich systemem 3 zmianowym, oczywiście wszystko dla dobra dziecka ( i jego rodzica )

kociakocia 

Wysłany: 2009-02-10, 09:24   

szo, ja mam maciupkaąmoją małą jeszcze i ciężko mi tak realnie i z doświadczeniem oceniać, ale taka zerówka przy przedszkolu przedłuża chyba dzieciaczkowi niejako dzieciństwo, zerówki przyszkolne kojarzą mi sie już z inna formą, bardziej na poważnie? nie wiem gdzie się te dzieci poupycha jak zlikwiduja zerówki przedszkolne, to co sie u nas w kraju dzieje zatrważa mnie na każdym kroku, wiecej pomysłów niż sensownych rozwiązań

szo 

Wysłany: 2009-02-10, 09:58   

kociakocia, ja czułam tak jak zrobiłam, nasza szkoła ma naprawdę super warunki ( cieplarniane ) na przyjęcie takich maluchów i ma inny system pracy niż cała szkoła ( prawie przedszkolny ) było dla mnie ważne, aby się przyzwyczaił do innych warunków jakie panowały u niego w przedszkolu czyli 10 osób w grupie 2 wychowawczynie. i jestem święcie przekonana , że mu to na dobre wyszło i nic mu się nie skróciło ( dzieciństwo ).

kociakocia 

Wysłany: 2009-02-10, 11:42   

udało Wam sie i super, że synek tak na Waszej decyzji skorzystał... swoja droga szo... o ile to ty na zdjeciu-awatarze, zreszta jak je zobaczylam 1 raz, to oczy mi sie poszerzyły, czad!!!
...nie przypuscilabym, ze masz takiego dorosłego chłopaka :-)

szo 

Wysłany: 2009-02-10, 12:20   

kociakocia, to tylko awatar :-)
chyba wege działa ;-) bo jovana urodziłam jak miałam 29 lat :-)

kociakocia 

Wysłany: 2009-02-10, 12:23   

ach:-) no ale niezły :-D :!:
wiesz co...działa, hahahaa, ja już tak sie sugerowałam ostatnio tymi suwaczkami, że z rana dzis zapomniałam o opisie pod awatarem...ale teraz piję kawę...lepiej mi :lol:
ja z Romeo bedziemy na emeryturze jak nasze dzieci bedą brały ślub :lol:

Odpowiedz do tematu