wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pieróg fasolkowy
Autor Wiadomość
angienunia 
witarianka:)


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 15 Lut 2009
Posty: 418
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-03-04, 22:04   pieróg fasolkowy

skladniki na 1 porcje (1 pierog)

ciasto:
- 3/4 filizanki maki kukurydzianej
- filizanka maki zytniej razowej (mozna inne, ale ja lubie najbardziej z zytnia)
- pol lyzeczki soli
- duza lyzka oliwy z oliwek
- pol lyzeczki kurkumy (ew. lagodnego curry)
- ew. bazylia
- 1/4 kostki drożdży
- Pestki dyni, slonecznika, sezam i co nam w reke wpadnie

farsz:
- (ilosc dowolna)fasolka mung wczesniej namoczona przez noc
- cebulka
- czosnek
- por
- kawaleczek bialej kapusty
- 1/4 puszki kukurydzy z puszki

sos:
- 1/2 puszki krojonych pomidorow w soku pomidorowym
- 4 lyzki soku pomidorowego
- szczypta papryki ostrej
- lyzeczka papryki slodkiej


Przygotowanie:

Zmieszac maki z woda, sola i oliwa i ugniatac dotad az bedzie odstawac od rak. Wkruszyc drozdze i znow ugniesc. Przykryc ciasto scierka i zostawic w ciemne miejsce na 20 minut.

W tym czasie mozna przygotowac farsz. Wczesniej namoczona fasolke mung, odlewamy wode z moczenia nocnego i wlewamy swieza. Lekko solimy. Gotujemy fasolke do miekkosci ok. 45 minut - 1 h. Kapuste szatkujemy i rowniez gotujemy do miekkosci.
Por, cebule i wycisniety czosnek wrzucamy na rozgrzany olej i smazymy do zeszklenia. Zmnieszamy ogien i dodajemy fasolke, kukurydze i kapuste. Mieszamy i dusimy wszystko przez ok 4-5 minut.

Ciasto bierzemy w lapki i dodajemy przyprawy i pestki, dokladnie ugniatamy zeby skladniki sie dobrze "wchlonely" w ciasto. Teraz walkujemy na grubosc ok 1,5-2cm.
Nakladam lyzka farsz na srodek ciasta i zlepiamy je tak jak zlepia sie pierogi.

Smarujemy naczynie zaroodporne tluszczem juz nakladamy papier do pieczenia i wkladziemy pierozka i hop do piekarnika na ok. 20-25 minut w temp. ok 180-190*C.


Przygotowujemy sosik:
Krojone pomidory wrzucamy do garnuszka, dolewamy sok i przyprawy. Gotujemy chwilke, ok 2-3 minuty.

Wyjmujemy pieroga i polewamy sosem. mmmmmmm... pychaaa!! Najlepiej smakuje podane z parowanymi brokulami :) ). Naprawde polecam. Cos jak pizza, ale jednak smak zadziwia i to nie ten sam co pizzowy. Troche pracochlonne, ale nie trudne.
 
 
Jattaveien 
Ania

Dołączyła: 11 Lis 2008
Posty: 216
Skąd: Norway
Wysłany: 2009-05-06, 20:34   

angienunia jestes wielka. Szukam weny na jutrzejszy obiad a tu takie cudo. Swietny pomysl - jutro zabieram sie za robote. Nie mam tylko fasolki mung, tu w Norge wybor kiepsciutki produktow wege :( Ale moze z inna fasolka wyjdzie rownie pyszne. Takze dzieki za przepisik :-D
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 12