wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak ugotować tradycyjny dobry żurek?
Autor Wiadomość
dżo 


Dzieci: Tymon: 2009 r.
Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2009-03-08, 10:35   Jak ugotować tradycyjny dobry żurek?

Bardzo lubię żurek ale nie umiem go ugotować tak aby był smaczny, nie za kwaśny, dobrze doprawiony. Może coś mi doradzicie?
 
 
kociakocia 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 05 Sty 2009
Posty: 4300
Skąd: Wawa
Wysłany: 2009-03-08, 10:55   

http://wegedzieciak.pl/vi...ghlight=%BFurek polecam Ci bardzo dżo, bo jest go bardzo prosto zrobić , a wychodzi przepyszny, no i nie musi być z listkiem kaffir :-)
_________________
MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam :)
http://www.facebook.com/p...145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
https://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi®
 
 
Jagula 
matka-nomadka


Pomogła: 64 razy
Dołączyła: 31 Sie 2007
Posty: 3207
Wysłany: 2009-03-08, 11:38   

dżo ale mi narobiłaś smaka :-P

Robię tradycyjny żurek w prosty sposób:
gotuję esencjonalny wywar warzywny (dużo wszystkich warzyw, ziele angielski, liść laurowy), czasami kilka suszonych leśnych grzybów, wrzucam pokrojone ziemniaczki, majeranek , czosnek, natkę pietruchy i na koniec wlewam żur- nie doprowadzając do wrzenia.
_________________



Když se doma vaří, tak se dobře daří.
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5176
Wysłany: 2009-03-08, 13:08   

robiłam podobnie choć po dodaniu żuru zagotowywałam
ziemniaki czasem oddzielnie, czasem dodane pokrojone jajko na twardo (warto żeby z tym jajem się zagotowało)
ja lubię w żurku czosnek (jak sama robiłam: mąka żytnia, letnia woda, ziele ang, liść laurowy, czosnek, to już nie dodawałam) i majeranek

żurki często są zabielane i myślę, że jeśli wyjdzie za kwaśny sprawdzi się dodanie mleka zbożowego/nasionkowego

ciekawy żurek jest na stronie Bajaderki
http://www.bajaderki.pl/i...ntent&Itemid=32
 
 
Mala_Mi 


Dzieci: Jagoda, Kalina i Kosma
Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 24 Cze 2007
Posty: 753
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-03-08, 14:45   

Ja też robiłam żurek z własnego zakwasu.
Najpierw nastawiam zakwas z czosnkiem, dodaję też liść laurowy i ziele angielskie.
Jak się już zakwasi robię podobnie jak Jagula - wywar z warzyw, potem dodaję żurek, zagotowuję, daję też majeranek, doprawiam chrzanem (daje fajny posmak), a na koniec dodaję ugotowane osobno ziemniaki i jajko.
_________________
Lilypie Kids birthday TickerLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie Second Birthday tickers
 
 
Jagula 
matka-nomadka


Pomogła: 64 razy
Dołączyła: 31 Sie 2007
Posty: 3207
Wysłany: 2009-03-08, 14:56   

ech....i koperek :-P
_________________



Když se doma vaří, tak se dobře daří.
 
 
dżo 


Dzieci: Tymon: 2009 r.
Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2009-03-08, 15:19   

Ugotowałam, już cały zjedzony bo taki dobry wyszedł :-D . Wykorzystała wszystkie możliwe porady, dziękuję :-) .
Do wywaru dodałam kilka suszonych leśnych grzybów, liść laurowy, ziele angielskie. Dodatkowo udusiłam pół cebuli i podsmażyłam z nią grzyby z wywaru. Przyprawiłam majerankiem i czosnkiem.
 
 
kociakocia 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 05 Sty 2009
Posty: 4300
Skąd: Wawa
Wysłany: 2009-03-08, 16:20   

uwielbiam żurek, aż zgłodniałam :roll: :-D
_________________
MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam :)
http://www.facebook.com/p...145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
https://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi®
 
 
Tobayashi 


Pomogła: 34 razy
Dołączyła: 03 Sie 2007
Posty: 1507
Wysłany: 2009-03-08, 16:35   

Własnie wczoraj robiłam żur i świetnie wyszedł. Zawsze najpierw podsmażam cebulę i pieczarki, i dodaję je do juz przygotowanego wywaru z warzyw, do gotujących się ziemniaków. Jak mam, to daję też grzyby suszone. Czosnek konieczny :-D
 
 
ag 


Dzieci: Łukasz, 1/04/2007
Pomogła: 45 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 1127
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-03-17, 21:57   

A jak robicie zakwas na żurek? Ja właśnie zakupiłam ale następnym razem chciałabym zrobić z własnego zakwasu.
 
 
gemi 
Matka Polka ;)


Dzieci: dopiero trójka :)
Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 2460
Wysłany: 2009-04-30, 09:32   

ag napisał/a:
A jak robicie zakwas na żurek?

ja też jestem ciekawa, bo żurek chodzi za mną już od jakiegoś czasu :)
_________________
"Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow)
 
 
Ewa
[Usunięty]

Wysłany: 2009-04-30, 09:47   

gemi napisał/a:
ag napisał/a:
A jak robicie zakwas na żurek?

ja też jestem ciekawa, bo żurek chodzi za mną już od jakiegoś czasu :)
eeee.... ubieramy buty, bierzemy rower i jedziemy do... "biedronki" :-P
 
 
neina 


Dzieci: Franciszek 18.02.2008
Pomogła: 44 razy
Dołączyła: 23 Paź 2007
Posty: 2342
Skąd: Teddington
Wysłany: 2010-03-07, 16:41   

Ponawiam pytanie, bo nigdzie indziej nie znalazlam na forum - jak zrobic zakwas do zurku? Ten co tutaj kupuje jest z glutaminianem niestety.
_________________
 
 
Amanii 


Pomogła: 24 razy
Dołączyła: 23 Mar 2008
Posty: 1485
Wysłany: 2010-03-07, 16:53   

http://lmgtfy.com/?q=jak+zrobi%C4%87+%C5%BCur

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

(sorry, nie mogłam się powstrzymać :P )
_________________
"Czy to ja nic nie rozumiem, czy oni zwariowali? Czy ja jestem dziecko, a oni tak dojrzali?
Oni mają paragrafy, a my mamy granaty w gębie, które mogą nam wypalić..."

 
 
neina 


Dzieci: Franciszek 18.02.2008
Pomogła: 44 razy
Dołączyła: 23 Paź 2007
Posty: 2342
Skąd: Teddington
Wysłany: 2010-03-07, 17:05   

No wiesz, wygooglowany przepis to nie to samo co sprawdzony przepis z wegedzieciaka ;-)
_________________
 
 
alcia 
:-)


Dzieci: Kaja, Lenka
Pomogła: 184 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 7184
Skąd: Ośw.
Wysłany: 2010-03-07, 18:26   

Amanii napisał/a:
(sorry, nie mogłam się powstrzymać :P )

hehe, fajne ;)

Ale.. tam nie znajdziesz takiego żurku, jaki całą naszą rodzinę w niekończący się zachwyt wprawia.
Ja kiedyś zawsze robiłam z pieczarkami, aż nie s[próbowałam u eeni takiego z tofu wędzonym i oszaleliśmy wszyscy na jego punkcie. Jednak aromaty wędzonkowe żurkowi dobrze robią.
Robię tak:
esencjonalny wywar warzywny z dodatkiem kilku suszonych grzybków, ziela angielskiego i liścia laurowego, dużą ilością czosnku. W między czasie podsmażam pokrojone w kawałki wędzone tofu, po chwili dorzucam do niego zsiekaną cebulkę i duszę razem aż się mocniej zeszkli..
Odcedzam wywar z warzyw, dodaję tofu i cebulę, dolewam żurek (my lubimy mocno kwaśne), doprawiam wyciśniętym czosnkiem (czosnku nigdy za wiele ;) ), majerankiem, zagęszczam trochę (ze 3-4 łyżeczki mąki rozrobione z wodą) i jemy z ziemniakami (ja zawsze ziemniaki do żurku gotuję w całości w mundurkach, potem obieram i pokrojone na talerz.. takie ziemniaki są wg. mnie dużo lepsze w żurku).
_________________
Lilypie Kids Birthday tickersDaisypath Happy Birthday tickers

fb Pathi: https://www.facebook.com/...59026080?ref=hl
 
 
 
nika 


Dzieci: Ala
Pomogła: 27 razy
Dołączyła: 30 Sty 2008
Posty: 507
Skąd: Kielce
Wysłany: 2010-03-07, 20:13   

zachciało mi się przez Was żurku, ciakwe czy we wsi kielce znajde gdzieś tofu wędzone :-/
na wszelki ide zakwas robić
 
 
 
Amanii 


Pomogła: 24 razy
Dołączyła: 23 Mar 2008
Posty: 1485
Wysłany: 2010-03-07, 20:40   

alcia, ale dalej nie napisałaś jak się robi zakwas :)

no nic, akurat mam mąkę żytnią to spróbuję zrobić ten zakwas z pierwszego linka w googlach, zrobiłyście mi ochotę :D

[ Dodano: 2010-03-07, 20:45 ]
heh, patrzę po przepisach na zakwas i co przepis to inny sposób :D woda przegotowana/nieprzegotowana. Mąka biała+razowa / tylko razowa. Czas kiszenia 2 dni, 3 dni, 5 dni. Ilości do wyboru do koloru :D Wygląda na to, że nie da się tego zepsuć, bo każdy sposób jest dobry :)
_________________
"Czy to ja nic nie rozumiem, czy oni zwariowali? Czy ja jestem dziecko, a oni tak dojrzali?
Oni mają paragrafy, a my mamy granaty w gębie, które mogą nam wypalić..."

 
 
alcia 
:-)


Dzieci: Kaja, Lenka
Pomogła: 184 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 7184
Skąd: Ośw.
Wysłany: 2010-03-07, 20:58   

Amanii napisał/a:
alcia, ale dalej nie napisałaś jak się robi zakwas :)

bo ja nie robię sama zakwasu :)
_________________
Lilypie Kids Birthday tickersDaisypath Happy Birthday tickers

fb Pathi: https://www.facebook.com/...59026080?ref=hl
 
 
 
pidzama 


Dzieci: Misiu i Fisiu
Pomogła: 24 razy
Dołączyła: 05 Wrz 2007
Posty: 1145
Wysłany: 2010-03-07, 21:55   

ja ostatnio robiłam z tego przepisu;
http://whiteplate.blogspo...-z-wikliny.html
zakwas kisiłam 3 dni
_________________

 
 
Tempeh-Starter 
aktywny zarodnik


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 14 Paź 2009
Posty: 811
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-07, 21:59   

oj niebezpiecznie się bawicie ]:->
moim zdaniem robienie tradycyjnego, dobrego żurku trzeba zacząć od zabicia świni... :idea:
_________________
RÓB SOBIE TEMPEH
 
 
gosia_w 


Dzieci: córcia '2005
Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5537
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-04-28, 11:18   

zakwas na żurek:
5 łyżek mąki żytniej razowej (ja kupuję taką na żurek z BioRaju)
2 szklanki letniej wody
1 łyżeczka zakwasu chlebowego (ja mam zakwas pszenny)
1 ząbek czosnku (pokrojony na 3 kawałki)
szczypta soli
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
Wszystko umieszczam w słoju, mieszam, przykrywam gazą i stawiam na blacie w kuchni. Mieszam rano i wieczorem. Ostatnio zakisił się w 2 dni.
Jestem żurkolubem, więc robię często. Wcześniej robiłam bez zakwasu chlebowego i nie zawsze się udawał. Ostatnio wpadłam na pomysł, żeby dodać trochę zakwasu (bo są tam już te dobre drożdże) i udaje się.
 
 
neina 


Dzieci: Franciszek 18.02.2008
Pomogła: 44 razy
Dołączyła: 23 Paź 2007
Posty: 2342
Skąd: Teddington
Wysłany: 2010-04-28, 16:52   

gosia_w, stokrotne dzieki :-) Dobrze, ze pieke chleb i mam zakwas.
_________________
 
 
gosia_w 


Dzieci: córcia '2005
Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5537
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-04-28, 20:27   

:-D
 
 
Pączuś 


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 21 Lut 2010
Posty: 362
Skąd: Wawa
Wysłany: 2010-05-01, 00:02   

gosia_w napisał/a:
zakwas na żurek:
5 łyżek mąki żytniej razowej (ja kupuję taką na żurek z BioRaju)
2 szklanki letniej wody
1 łyżeczka zakwasu chlebowego (ja mam zakwas pszenny)
1 ząbek czosnku (pokrojony na 3 kawałki)
szczypta soli
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
Wszystko umieszczam w słoju, mieszam, przykrywam gazą i stawiam na blacie w kuchni. Mieszam rano i wieczorem. Ostatnio zakisił się w 2 dni.
Jestem żurkolubem, więc robię często. Wcześniej robiłam bez zakwasu chlebowego i nie zawsze się udawał. Ostatnio wpadłam na pomysł, żeby dodać trochę zakwasu (bo są tam już te dobre drożdże) i udaje się.


I taka ilość zakwasu starczy na całą zupę?? Chodzi mi o to, czy jak robię cały duży garnek zupy to mam podwoić składniki czy starczy?? Zawsze robię zupę na parę dni, bo nie chce mi się codziennie robić :-)
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,21 sekundy. Zapytań do SQL: 10