wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
geranium
Autor Wiadomość
Malinetshka 
Paulina

Pomogła: 73 razy
Wysłany: 2009-03-17, 00:05   geranium

W innym temacie zaczęłam, ale przemieszczę się tutaj ;)
Kiedyś, dawno, mieliśmy w domu geranium, no i post Agnieszki mi przypomniał o tym jak bardzo lubię jego zapach i smak (w herbacie)... :roll: mmm.. pychota. Ostatnio raczyłam się jego listkami rok temu, ale chętnie weszłabym w posiadanie roślinki, bo mam chęć na ten aromat.
Znalazłam właśnie taką stronę:
hxxp://sklep.sekretyzdrowia.pl/product_info.php?cPath=18&products_id=84
Jak przeczytałam właściwości to już teraz wyraźniej widzę dlaczego tak bardzo mi go potrzeba.. :->
Z tej strony również można zamówić sadzonki. Co myślicie o takiej formie zakupu? No i czy można sobie tak po prostu w pierwszym lepszym sklepie z kwiatami kupić geranium, które będzie się chciało stosować w wywarach? Trochę się obawiam chemii..... :roll:

lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-17, 09:25   

Mam geranium. 2 szt niestety kupne ( w ubiegłym roku). Mogę Ci ukorzenić lub spróbować przesłać sama sadzonkę (ryzyk-fizyk, albo przetrwa podróż, albo nie :/ ). Tylko, że czekania trochę będzie, aż podrośnie i będziesz mogła ją podskubywać , więc ciężko mi jest doradzić Ci co robić. Z tą chemią to tak już jest, że wszystko, czego sama nie wyhodujesz, to pewnie sypane.

kociakocia 

Wysłany: 2009-03-17, 09:39   

Malinetshka, teraz ty mi przypomniałaś zapach i widok z dzieciństwa, nikt specjalnie tego kwiatka nie lubil, przez ten intensywny zapach, a ja skubałam babci z parapetu :->

Malinetshka napisał/a:
Z tej strony również można zamówić sadzonki.
ja bym kupiła, zawsze z niego będziesz mogła porobić własne sadzonki, które juz będą rosły bez żadnego nawozu chem.
Doradca noszenia dzieci ClauWi®

Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Wysłany: 2009-03-17, 13:46   

Herbatka z geranium....., nie piłam ale brzmi ciekawe :-)
Nie kupowałam wysyłkowo kwiatów i doświadczeń nie mam. Rozglądałam się w kwiaciarniach ale niestety nie trafiłam. Raz widziałam na bazarku, gdzie robię zakupy kobietę sprzedającą domowo rozmnożone rośliny i m.in geranium, aloes. Niestety za późno zauważyłam a kasa została wydana na zakupy. Rozglądam się po oknach u znajomych i w miejscach, w których bywam ale jak na razie nie wypatrzyłam.

gosia_w 

Pomogła: 86 razy
Wysłany: 2009-03-27, 11:20   

Ja kupiłam sadzonkę geranium na allegro
hxxp://www.allegro.pl/item590906452_geranium_anginka_na_bol_ucha_i_glowy.html
Pytałam o nawożenie - tylko naturalne preparaty (biohumus i pałeczki długo działające na bazie głano). Dobrze zapakowane, sadzonka dotarła w świetnym stanie.
Widzę, że teraz jest też dostępny aloes.

[ Dodano: 2009-03-27, 11:21 ]
kociakocia napisał/a:
zawsze z niego będziesz mogła porobić własne sadzonki, które juz będą rosły bez żadnego nawozu chem.

ale jeżeli roślina była nawożona, to sadzonka też ma w sobie nawóz. Chciałabym zrozumieć, czy jest różnica między listkami, które wyrosną z takiej sadzonki, a listkami, które wyrosną z całej rośliny. Dostałam piękny aloes, ale nie wiem, jak był uprawiany i zastanawiam się, czy mogę korzytsać z nowo wyrośniętych liści, czy lepiej zrobić sadzonkę i poczekać 2-3 lata.

Malinetshka 
Paulina

Wysłany: 2009-03-27, 12:02   

Dziewczyny, dziękuję za odpowiedzi :) lilias, Tobie - ogromne dzięki za propozycję :) Będę miała ją w myślach, bo jeszcze nie wiem co zrobić. gosia_w, dzięki za ten namiar na allegro.

Karolina 

Pomogła: 114 razy
Wysłany: 2009-03-27, 14:24   

Mama wkładała mi do uch zwinięty listek - koiło ból przy śwince.

frjals 
ískalt tófa

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2009-03-27, 15:13   

Kiedyś to była taka popularna roślina, też lubię jej zapach i też jakiś czas temu zapragnęłam wejśc w jej posiadanie, no i okazało się, że nikt już jej nie uprawia. A miałam nadzieję na odszczypkę właśnie.
Chociaż... u mnie rośliny kiepsko rosną :-/ .

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2009-03-27, 17:31   

Ale mnie zaskoczył ten temat, nie miałam pojęcia, że babcina anginka to było geranium :D
Pamiętam ten zapach konfitury z róży...

Odpowiedz do tematu