wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Naleśniki gryczane
Autor Wiadomość
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2009-04-29, 19:32   Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane

Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki gryczanej (zmielona kasza gryczana niepalona)
duża szczypta soli
1 łyżeczka majeranku
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
ok. 2 szklanek zimnej wody
olej

Wymieszać mąkę, sól, majeranek, pieprz ziołowy, słodką paprykę, dodać wodę i zmiksować. Odstawić na ok. 30 min. Dodać łyżeczkę oleju i smażyć naleśniki.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 8 dużych naleśników. Doskonale się je smaży, są bardzo pulchne i elastyczne.

Farsz:
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
1 1/2 szklanki wody
2 ogórki kiszone
2 średnie cebule
majeranek
pieprz ziołowy
pokrojona natka
olej

Zetrzeć ogórki na tarce, połączyć z soczewicą i gotować na małym ogniu do miękkości (ok. 40 min). Cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Dodać do gorącej soczewicy, doprawić majerankiem i pieprzem ziołowym, dodać natkę i wymieszać.
 
 
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2009-04-30, 13:43   

Aniu czy mąkę mielisz w swoim młynie? Jak robno zmielona musi być aby ciasto się ładni skleiło?
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2009-04-30, 21:16   

Karolina, grykę mielę zwykle w młynku do kawy lub blenderze. Ona jest miękka, więc nie ma problemu z uzyskaniem drobnej mąki. Ciasto ładnie się klei, chociaż pamiętam, że kiedyś ktoś pisał, że dopiero jak dodał jajko, to udało mu się zrobić te naleśniki. ale ja myślę, że chodzi tu o sprawność naleśnikową ;-) , ja od kilku dobrych lat nie dodaję jajek i nigdy nie mam problemu z ich smażeniem. Dla mnie te naleśniki są łatwe w wykonaniu (ale z własnej mąki, nie kupowanej).
 
 
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2009-05-01, 21:17   

W takim razie spróbuję, faktycznie mąka gryczana kupowana to do niczego się nie nadaje.
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
isadora 

Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 18 Gru 2008
Posty: 439
Skąd: Lubliniec
Wysłany: 2009-05-18, 16:17   

Robiłam dziś. Farsz wspaniały, ale naleśniki nie udały się...
 
 
ajlon 

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 21 Lip 2014
Posty: 105
Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-07-31, 19:08   

A mnie się udały w połowie :)

Wszystko robiłam według przepisu ale po pierwszym przede wszystkim rozrzedziłam ciasto bo w ogóle nie chciało się rozlewać po patelni. Pierwsze dwa smażone na innych patelniach kompletnie nie udane, musiałam je zeskrobywać. Trzeci już lepiej ale przywierał i musiałam go odrywać więc się porozrywał. Czwarty był grubszy więc się połamał. A o piątym zapomniałam, zostawiłam go na dłuższą chwilę na dużym ogniu i odszedł pięknie! Więc odkryłam sposób :D Kolejne trzy podobnie zrobione i wszystkie bardzo pięknie odchodziły, grube, puszyste, mogłam je nawet przerzucać w powietrzu.

Nie mniej to ciasto jest dziwne, ono jakby się waży na patelni, czy to tylko ja tak miałam? Następnym razem to 1/2 szklanki mąki chyba wezmę pszenną pełnoziarnistą.
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
go. 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Lut 2011
Posty: 6285
Skąd: toro
Wysłany: 2014-08-01, 11:04   

mi się mąka gryczana lepiej klei, jak ją "zaparzę" wrzątkiem. A jeśli nie to dorzucam sporo zmielonego siemienia lnianego i też jest spoko
_________________
"Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa
 
 
serenatta 


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 20 Gru 2011
Posty: 90
Skąd: Dublin, Kętrzyn
Wysłany: 2014-10-08, 21:14   

mi wychodzą doskonale, mąka gryczana i wytrawne naleśniki to to co lubię. może to jest kwestia mąki, że czasem nie wychodzą Wam...na patelni żeliwnej nie przywierają to tym bardziej na teflonowych nie powinny. moi znajomi od naleśników mówią, że w zasadzie do tych naleśników potrzebna jest wylko mąka gryczana i woda i nie może nie wyjść. ja je robiłam dwa razy. pozdrawiam :)
_________________
hxxps://www.facebook.com/pages/Renata-Ledzinska/281668668618411?ref=hl

hxxp://pierwszezabki.pl]
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 12