wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Botwinka na zimę
Autor Wiadomość
isadora 

Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 18 Gru 2008
Posty: 439
Skąd: Lubliniec
Wysłany: 2009-07-03, 15:51   Botwinka na zimę

Trzy pęczki botwinki
2 łyżki soli

Botwinkę pokroić i włożyć do garnka. Zalać wodą (troszkę ponad liście). Dodać sól. Zagotować i pogotować jeszcze jakieś 10 minut. Przełożyć do słoików i pasteryzować 15-20 minut.
 
 
agaB 

Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 20 Gru 2008
Posty: 767
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-07-15, 23:54   

Chyba wypróbuje. Tylko mam dylemat, bo w sobotę wyjeżdżam, czy jak wrócę w sierpniu, to czy kupię botwinkę? Czy może skończy się na nią sezon?
 
 
isadora 

Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 18 Gru 2008
Posty: 439
Skąd: Lubliniec
Wysłany: 2009-07-17, 09:52   

Trudno mi powiedzieć, być może jeszcze dostaniesz. Nie pamiętam jak długo można się nią raczyć ;)
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2012-07-17, 17:58   

Czy ktoś próbował tak robić botwinkę? Wyszło? nie psuło się? Większość przepisów na jakie trafiam w sieci zawiera ocet, a chcę tego uniknąć. Właściwie to już wstawiłam botwinę z solą i gotuje się ;-) Ale pytam bo wolałabym usłyszeć, że wychodzi fajna ;-) :lol:
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
Kawonka 

Pomogła: 14 razy
Dołączyła: 26 Maj 2011
Posty: 284
Wysłany: 2012-07-17, 20:45   

Ja dodaję sok z cytryny bądź sok z kiszonych ogórków (jakiś kwas, żeby kolor zachować). Przechowuje się bez problemu.
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2012-07-18, 09:38   

Kawonka, serdecznie dziękuję! Dobra to wiadomość :-D
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Dołączyła: 03 Cze 2008
Posty: 4625
Skąd: sielsko izersko
Wysłany: 2012-07-18, 09:56   

A ja botwinę mrożę. Siekam, lekko podduszam na oliwie, wkładam do pudełka po lodach i do zamrażarki.
Co prawda zupy nie gotowałam z niej, ale robiłam tarty, dodawałam do duszonych warzyw, pierogów itp. Jest ok. :-)
_________________
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2012-07-18, 11:27   

priya, ja robiłam w zeszłym roku.Pięknie się zachowała. Też z cytryną :-D
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2012-07-18, 11:49   

Dzięki dziewczyny. Szukam sposobów innych niż mrożenie, fajnie, że bez problemu się przechowuje w słoikach. Tyle, że zrobiłam sposobem z pierwszego posta na górze, czyli bez kwasku/cytryny. Mam nadzieję, że też będzie ok. Następnym razem dodam sok z cytryny.
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2012-07-18, 12:41   

priya, sok z cytryny dawałam, żeby zachować kolor
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 11