chleb żytnio-gryczany na zakwasie |
Autor |
Wiadomość |
magdusia
Pomogła: 42 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 1992 Skąd: HRLM
|
Wysłany: 2007-07-01, 18:43 chleb żytnio-gryczany na zakwasie
|
|
|
chleb żytnio-gryczany na zakwasie
1 szklanka zakwasu żytniego
1 kg mąki razowej żytniej
1/2 kg mąki gryczanej(z niepalonej gryki)
Procedura właściwie ta sama co w żytnim na zakwasie,czyli;
wieczorem mieszam zakwas z 1/2 kg mąki żytniej(ja kupiłam taką inną ,grubo mieloną takie jakby płatkowane ziarno) i odstawiam.
następnego dnia rano mieszam zaczyn z 1/2 kg mąki żytniej i 1/2 kg mąki gryczanej.
Dodaję wody do osiągnięcia konsystencji takiej jak ciasto na babkę kręconą.
Dodaję sól,dałam też opakowanie kminku i filiżankę mielonego siemienia.
Dwie wysmarowane formy wysypałam tym razem dużą ilośćią sezamu,wlewam tam ciasto,posypuję sporą ilością sezamu i wkładam do nagrzanego ale wyłączonego piekarnika.
Po godzinie ciasto podwoiło swoją objętość,włączyłam więc gaz na 180st.Po godzinie i 20min chleb już gotowy.
Właśnie się nim zajadam,jest pyszny i delikatny dzięki gryce.Sezam dookoła chleba(jest z każej strony)daje fajną aromatyczną skorupkę.
Teraz jem go z awokado i pomidorem-pycha. |
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
"Każdy jest geniuszem. Ale jeśli zaczniesz oceniać rybę pod względem jej zdolności wspinania się na drzewa, to przez całe życie będzie myślała, że jest głupia." A. Einstein |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2007-07-01, 19:34
|
|
|
ja tez taki robię -pycha i jeszcze taki żytnio -kukurydziany |
|
|
|
|
Ania D.
Pomogła: 115 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2196
|
Wysłany: 2007-07-01, 19:57
|
|
|
Polecam, dodatek innych mąk zmienia na korzyść smak chleba. Ja bardzo tak lubię. |
|
|
|
|
|