wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
zupa z soczewicy ze świeżą bazylią i tofu
Autor Wiadomość
katia

Dołączył: 30 Wrz 2009
Posty: 11
  Wysłany: 2009-10-01, 12:05   zupa z soczewicy ze świeżą bazylią i tofu

hxxp://vegeart.blogspot.com/
Katia Hasnik

zupa z soczewicy stała się inspiracją do podzielenia się tym, co powstało w jedną małą chwilę czyli tuż po pracy, myślę, że warto się dzielić pomysłami, więc zapisuję przepis i dzielę się.
Tym sposobem powstanie vegeart, aby się dzielić i jeszcze raz dzielić i zjadać tylko to, co zdrowe i pozbawione naszych przyjaciół...tych czworonożnych, latających i pływających i nienarodzonych...
lepiej je głaskać niż zjadać :)prawda?

Karola i jej vege sushi :) to dopiero inspiracja!

zaczynamy!
przepisy dla dwóch osób, bo jak na razie do grona mnie i Łukasza jeszcze nikt nie dołączy ;)
składniki:
duży słoik przecieru pomidorowego
świeże sparzone pomidory, kilka sztuk
dużo listków świeżej bazyli
ser tofu, 400 g
soczewica najlepiej zielona, dla kompozycji kolorystycznej, tak to mają już graficy ;)
oliwa z oliwek
przyprawy:
pieprz czarny
tymianek
bazylia
oregano
sól morska gruboziarnista

dodatki:

kilka kromek pieczywa razowego
lub
grzanki z pieczywa razowego
Gotujemy!
Wpierw na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i uprzednio sparzone pomidory bez skórki, krótko dusimy pod przykryciem...ach już pachnie, czujecie? Następnie do garnka, trwa to około 20 minut wrzucamy soczewice wcześniej ugotowaną, albo jeśli ktoś bardzo się spieszy może być ta z metalowej puszki...choć odradzam takie warzywka z puszeczek i słoiczków...dotykanie suchego ziarna samo w sobie jest przyjemne, a co dopiero jego gotowanie i obserwowanie ;)już nie mówiąc o wartościach i walorach. Uduszone pomidory i przecier pomidorowy wraz z soczewicą i 1,5 litrem wody gotujemy przez kilka minut, bo przecież i tak wszystko jest już ugotowane.Dodajemy pieprz czarny, tymianek, oregano i suszoną bazylie. Mieszamy!
I jeszcze raz mieszamy i broń Cię drogi! nie próbujemy, ufamy, że będzie smaczne i gotujemy z myślą o tym, jak przyjemnie jest ufać sobie samemu i przy okazji przepisom ;) Ja ufam Bogu i Jego wpierw też częstuje. Takie jedzenie ma charakter i jest drogą medytacji w kuchni przy piecu i ogniu wśród pary i. Jedynie zapach nam pozostaje...a zapach...ach, te zioła i pomidory...pachnie cudnie! Tofu najlepiej naturalne, ale jeśli wolicie wędzone to również będzie znakomite. Pokrojone w kostkę i wrzucone, mieszamy i już można wołać na obiad czy kolacje, bo to doskonałe danie na każdą porę dnia i roku. Listki świeżej bazylii na każdy talerz, kompozycyjnie klasa a smakowo, spróbujecie i ocenicie. Dla nas będzie powtórka jeszcze raz w tym tygodniu. Kilka kromek razowego pieczywa lub ówcześnie przygotowanych grzanek. Uważam, że to najlepszy dodatek. Znakomicie będzie pasować również ryż brązowy czy makaron kolorowy. Kto, co woli.

namaste i bona petit




[ Dodano: 2009-10-01, 13:07 ]
miami !!!
:-P :-D :-P :-D :-P :-D :-)
_________________
katia
 
 
Lenka 86 
Lenka

Dołączyła: 28 Paź 2012
Posty: 198
Wysłany: 2013-06-04, 20:39   

Jutro wyprobuje! Ile dajesz soczewicy do zupki?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 12