|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
|
Ile ? |
| Autor |
Wiadomość |
BlueBus
|
Wysłany: 2011-01-22, 00:52 Ile ?
|
|
|
Czy schematy żywieniowe maja jakiekolwiek przełożenie na rzeczywistość jeśli chodzi o zalecane ilości ? Ile powinno zjadać 9 miesięczne niemowlę ?
Biorąc pod uwagę skromny apetyt mojego dziecka zalecane ilości wydają się dość abstrakcyjne. Nie będę stać z miarką i odliczać co do mililitra każdej porcji posiłku ale Kazik dobową dawkę mleka spożywa z trudem przez 4 -5 dni.
Przez 6 miesięcy był wyłącznie na piersi. Do końca 8 miesiąca piersią karmiłam tylko w nocy.
W dzień jadł słabiutko ale pocieszałam się, że w nocy sobie "odbija"
Teraz : 60 ml mleka modyfikowanego trzy razy dziennie plus przecier z jarzyn lub owoców ( ok 100 ml ) Jedną z porcji mleka zgęszczam kaszką jaglaną ( kupowaną, ekologiczną )
Woda czy herbata nie spotykają się z jego uznaniem. Trochę sie martwię. Wydaje mi się że to za mało płynów.
Wspomniane wyżej ilości je w następujący sposób :
- pierwsze 20 ml chętnie otwiera buzię
- kolejne 20 ml - z tzw. "łachą"
- ostatnie łyżki niemalże wciskam mu do buzi
Ciastka żuł z ciekawości ale tak się zakrztusił, że teraz mam niemalże fobię przed podaniem mu czegokolwiek kruchego do samodzielnego jedzenia. |
_________________ meet me at the back of the blue bus |
|
|
|
 |
lamialuna
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 16 Cze 2010 Posty: 1396 Skąd: Eire
|
Wysłany: 2011-01-22, 11:16
|
|
|
wydaje mi sie, ze to indywidualna sprawa....
ciekawe rzeczy znajdziesz w watku o BLW, ja czytam teraz ksiazke i jestem zachwycona - trzeba odpuscic porownywanie jak sie da najbardziej |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] hxxp://pierwszezabki.pl]
Zapraszam na profile Facebook'owe
FreeThePuppets & Vegeluna & SlingShoe |
|
|
|
 |
rosa
born to be wild

Pomogła: 174 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 7459 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2011-01-22, 13:43
|
|
|
Ziemek zaczął jeśc z łyżeczki dopiero po skończeniu 10 m-ca, wcześniej only BLW, teraz metoda łączona, zupa i kasza łyżeczką mu daję, pozostałe rzeczy je sam
ma 14 m-cy
z tym, że ja nadal karmie cyckiem zarówno w nocy jak i w dzień
jednego dnia zje cztery łyzki kaszy, drugiego całą miseczkę
jak nie chce czegoś to podsuwam inną rzecz, jak nie chce to nie, za jakiś czas proponuję |
_________________ hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes |
|
|
|
 |
dżo

Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2011-01-22, 17:12
|
|
|
| BlueBus napisał/a: | | Czy schematy żywieniowe maja jakiekolwiek przełożenie na rzeczywistość jeśli chodzi o zalecane ilości ? |
Nie, to indywidualna sprawa, każde dziecko je inaczej, nie warto stresować sie wytycznymi bo to przykładowe dane (często mocno zawyżone).
| BlueBus napisał/a: | | Ile powinno zjadać 9 miesięczne niemowlę ? |
Z reguły takie maluchy jedzą jedynie mleko, a innymi posiłkami dojadaja, poznaja nowe smaki, bardzo trudno określić ile mialay zjadać bo to zależy czy są ma mleku mod czy naturalnym, ile go zjadają, czy jedza w nocy itd.
BlueBus, martwi Cię ilość zjadanych posiłków czy coś jeszcze? np. apatyczność, brak energii, bladość skóry? Często niejedzenie u dzieci spowodowane jest anemią, wykluczyłaś ją? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|