wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
'pajączki' na twarzy
Autor Wiadomość
Martuś 

Pomogła: 73 razy
Wysłany: 2008-06-27, 13:07   'pajączki' na twarzy

Jaś ma na buzi, kilka takich 'pajączków', jakby pękniętych naczynek. Wydaje mi się, że to raz jest widoczne bardziej, a raz mniej. Czy to może być coś niepokojącego, np coś z krzepliwością krwi? :| W książeczce zdrowia ma też wpisane w oględzinach po urodzeniu 'wybroczyny na twarzy'..

bodi 
lucky lucky me :)

Pomogła: 91 razy
Wysłany: 2008-06-27, 17:02   

Martuś, oczywiście przez internet trudno coś powiedziec, ale napiszę Ci jak jest/było u nas. U Jagody zauważyłam dokładnie to o czym piszesz u Jaśka - zmartwiłam sie, bo sama mam po mamie skłonnośc do pękających naczynek, ale lekarka pocieszyła mnie, że J ma po prostu delkatną, cienką skórę, a do tego jasną karnację, i przez to widoczne są po prostu podskórne naczynia krwionośne. Z czasem, gdy s kóra zrobi się grubsza, to samo zniknie. Uczuliła nas tylko, by koniecznie pamiętac o kremach z filtrem.

Martuś 

Pomogła: 73 razy
Wysłany: 2008-06-27, 17:14   

Dzięki Bodi, faktycznie, Jaś ma cienką, delikatną i jasną skórę jak ja, Tomek też ma jasną karnację. Ja też się zmartwiłam bo moja mama ma skłonność do pękających naczynek i mi też czasami pękają. Ale faktycznie wygląda to trochę bardziej jak taka podskórna siateczka naczynek.

Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Wysłany: 2008-06-27, 18:24   

Martuś zwróć uwagę na to, co Bodi napisała ale dodatkowo np: czy nie było intensywnego płaczu, napięcia jak przy silnej kolce albo czegoś nowego w jedzeniu (czasem nietolerancja/alergia lubi się tak objawiać) - oczywiście przez net diagnozy nie można postawić ale zwróć na takie rzeczy uwagę i przyglądaj się bacznie pajączkom.
Ostatnio zmieniony przez Agnieszka 2008-06-27, 20:42, w całości zmieniany 1 raz  

Salamandra*75 
Salamandra*75

Pomogła: 22 razy
Wysłany: 2008-06-27, 20:01   

dobrze że o tym piszecie bo mój Janek ma to samo na policzku,chyba własnie delikatna skóra i jasna karnacja po tacie, a nie wspomnie o moich rodzinnych skłonnosciach do penietych naczyniek.

Karolina 

Pomogła: 114 razy
Wysłany: 2008-06-27, 21:04   

Tyek ma od urodzenia kilka takich miejsc na buzi. Niestety nie zeszło, ciekawe co się z tym pózniej stanie.

majaja 
wybuchowa wredota

Pomogła: 52 razy
Wysłany: 2008-06-28, 13:43   

Karolina napisał/a:
Niestety nie zeszło,
Mironowi też nie zeszło, choć raczej żadne z nas nie ma szczególnie jasnej karnacji. Teraz jak się opalił w górach to prawie nie widać, ale zimą, szczególnie po powrocie z dworu są wyraźnie widoczne. Myślałam, że to efekt ciężkiego porodu i długiego przeciskania się i wcześniej czy później zejdzie, ale też troszkę się niepokoję.

Nimrodel

Wysłany: 2008-06-29, 05:54   

Nadiuszek też ma siateczkę na policzku, ale to podobno przejrzystość skóry uwidacznia naczynka. Za to na czole i powiece ma jakby wybroczyny drobne, ale tworzące sporą plamę. Położna powiedziała, ze to "naczyniak płaski" i do roku poinno zniknąć.

Bodi, krem z filtrem nie chroni przed powstawaniem "pajączków", bo naczynka pękają od wysokiej lub niskiej temperatury

hxxp://www.maluchy.pl]

Marcela

Wysłany: 2008-06-29, 10:51   

Nimrodel napisał/a:
Położna powiedziała, ze to "naczyniak płaski" i do roku poinno zniknąć

Zniknie na pewno, większość znika nawet wcześniej . Moje dziecko też miało taki naczyniak.

Karolina 

Pomogła: 114 razy
Wysłany: 2008-06-29, 20:57   

Tymek ma oliwkwą karnację, jak na razie jeszcze nic mu nie zeszło, ani z czoła ani z nosa ani z polika. Przestałam na to zwracać uwagę. Mijka ma za to na główce takie mocno rózowe, śr.5mm, czy te naczyniaki mogą być grożne? Nawet nie myślałam o tym...

Manu 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2008-07-02, 11:35   

Pola tez ma, na uszku, na policzku i miedzy brwiami - pytalam o to pediatre "klasyka", lekarza "alternativ" i osteopate - cianka skora i tyle, nie przejmowac sie. A karnacje Pola ma raczej ciemna i Polcia nie przeciskala sie przez nic :-/ .
<object width="88" height="31"><param name="movie" value="hxxp://ecosia.org/_images/banner/ecosiaEn88x31.swf"><embed src="hxxp://ecosia.org/_images/banner/ecosiaEn88x31.swf" width="88" height="31"></embed></object>

Odpowiedz do tematu