wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
leki na gardło dla maluszka
Autor Wiadomość
strzeszynek 

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2008-09-22, 21:04   leki na gardło dla maluszka

Zakładam nowy temat, bo w całym dziale nie udało mi się znaleźć potrzebnej informacji (inna sprawa, że spojówki mi wysiadają, to może i dlatego) - jeśli taki temat istnieje, to proszę o link, ten się usunie ;)
Czym leczyć gardło u maluchów? Lekarka przepisała nam Eurespal, ale robiła to z jakimś ociąganiem i jakoś tak niechętnie, że aż się boję wykupić :lol: Dodam, że mały ma lekko zaczerwienione gardło i wolimy, żeby to się nie rozwinęło... (wiadomo)

NiokoTyx 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2008-09-23, 14:58   

polecam syrop własnej produkcji-- pokrojona cebulka i troche czosnku zalane miodem, odczekać jakieś 3 godziny, najlepiej nastawić na noc a potem jakies 3 razy dziennie łyżeczka... duuzo jest w nim wit C i ogólnie działa przeciw wirusowo bakteryjnie

tylko nie dawać na pusty żołądek bo dosyc ciężko strawny

na chrypkę jest dobry świeży ananas, pogryźć i wyssać sok
uśmiecham się

strzeszynek 

Wysłany: 2008-09-23, 16:05   

Dzięki, NiokoTyx :-) A miód dla malucha się nadaje? Czytałam kiedyś, że do jakiegoś wieku lepiej unikać, bo może szkodzić (nie pamiętam dokładnie dlaczego)

magcha 
A to Futro właśnie

Pomogła: 14 razy
Wysłany: 2008-09-23, 17:42   

strzeszynek napisał/a:
Dzięki, NiokoTyx :-) A miód dla malucha się nadaje? Czytałam kiedyś, że do jakiegoś wieku lepiej unikać, bo może szkodzić (nie pamiętam dokładnie dlaczego)

Do roku, miód może zawierać bakterię Clostridium botulinum, która nie jest groźna dla starszych dzieci.

dort 

Pomogła: 56 razy
Wysłany: 2008-09-23, 18:02   

z tego co kojarze to ten cebulowy syropjest na kaszel

na bóle gardla polecam niezmiennie :-P napar z tymianku, dodatkowo warto dodawać tymianek do gotowanych potraw np. zupy, kaszy itp.

NiokoTyx 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2008-09-23, 19:55   

modek jaki większość "silnych" alergenów nie wskazany jest dla bobasów, ale mozna próbowac , od małej ilości (chyba że jest moooocno uczulone) jeszcze nikt nie umarł :D

a jeżeli sie obawiasz to po prostu zasyp cukrem, np trzcinowym, albo zwykłym białym

jest tez taka teoria , z którą sie ogólnie zgadzam , że nabiały nie sa wskazane przy problemach z drogami oddechowymi, szczególnie mleko w prostej postaci
uśmiecham się

Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Wysłany: 2008-09-24, 08:17   

NiokoTyx, piszesz o miodzie? W literaturze czytałam o przypadkach smiertelnych u maluchów spowodowanych bakteriami, o których pisała Magcha. Dzieciom do roku nie powinno się podawać nawet małych ilości miodu.

strzeszynek 

Wysłany: 2008-09-25, 15:39   

Nie kupiłam tego głupiego eurespalu i dobrze. Opinie ma koszmarne, np. hxxp://www.forumginekologiczne.pl/forum/vt,41,235,3638.
neoaferatu napisał/a:
u was w Bydgoszczy jest ten dr Kokoszczyński

Pamiętam, Neo, ale mnie na niego za bardzo nie stać... Zrobię jeszcze ten syropek z cebuli, bo kupiłam coś w aptece (prawoślazowy z malinami), ale dali tam kwasu benzoesowego, to przecież dziecku tego nie dam. Cebulę też kupiłam, więc mogę iść w litry... :lol:

dżo 

Pomogła: 142 razy
Wysłany: 2008-09-26, 09:17   

Zawsze można przecisnąć przez wyciskarkę ząbek czosnku na lnianą ściereczkę i w tej sposób wycisnąć z niego sok (nie potrzeba wówczas używać ani miodu ani cukru) a po rozcienczeniu podać dziecku.

carolla 
mama nie do zdarcia

Wysłany: 2008-09-26, 09:19   

Strasznie zainteresowałam się tymi bańkami. Podpowiedzcie, jak się je robi. Moje dzieci nie chorują prawie wcale, ale dobrze się zabezpieczyć, tym bardziej, że moja pani pediatra za jedyne skuteczne lekarstwo uznaje antybiotyki.

Karolina 

Pomogła: 114 razy
Wysłany: 2008-09-26, 09:27   

Ja wiem tylko, że bańki stawia się wyłącznie na plecy :mryellow:

strzeszynek 

Wysłany: 2008-09-27, 22:06   

Dzięki za porady. Zrobiłam syrop z czosnku, cebuli i tymianku :) do tego mały dostaje trochę wapnia i wit. C w ciągu dnia. Smarowałam go jeszcze kamforą i dałam olejku świerkowego do podgrzewacza. Są efekty! Kiedy zaczęłam tę kurację, pogorszyło mu się właśnie - straszny kaszel, katar... O dziwo, katar przeszedł dosłownie po nocy. Teraz normujemy resztę :)

Odpowiedz do tematu