...z dyni ;-) |
Autor |
Wiadomość |
YolaW
Pomogła: 39 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5462 Skąd: Południe :)
|
Wysłany: 2008-12-04, 22:57
|
|
|
Jak długo można przechowywać dynię w całości? Trzymam ją na korytarzum gdzie jest chłodno (nie jest ogrzewany) chyba już z miesiąc i jest jak na razie twarda, wygląda ok. Jak długo jeszcze wytrzyma? |
_________________ hxxp://www.slub-wesele.pl]
hxxp://slub-wesele.pl/]
hxxps://achtedzieciaki.pl/artykul/17] |
|
|
|
|
majaja
wybuchowa wredota
Pomogła: 52 razy Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 3450 Skąd: warszawskie Bielany
|
Wysłany: 2008-12-05, 16:38
|
|
|
Dłuuugo, jak ma nigdzie nie uszkodzoną skórkę to do wiosny spokojnie.
Jak komuś się nie chce obierać skórki to zawsze może zrobić pieczoną - nadziewaną.
Pycha jest do ryżu z duszona z duża ilością czosnku, zapiekanki na dyni z sosem pomidorym też są pycha, choć u nas najęczęściej jako zupa jest dynia jadana, fajne jest połączenie dyni i imbiru. |
|
|
|
|
natasha
Dołączyła: 28 Wrz 2008 Posty: 37
|
Wysłany: 2008-12-07, 13:52
|
|
|
mini zapiekanki z dyni:
dynię (0.5 kg) pokroić, wrzucić do rondelka z łyżeczką startego imbiru i odrobiną gałki muszkatołowej, zalać śmietanką sojową (można zwykłą... sojowe śmietanki produkuje m.in Alprosoja) i gotować chwilę, przełożyć do małych żaroodpornych miseczek, posypać sezamem i zapiekać z 15 min. smacznego |
|
|
|
|
YolaW
Pomogła: 39 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5462 Skąd: Południe :)
|
Wysłany: 2008-12-07, 21:12
|
|
|
majaja napisał/a: | Dłuuugo, jak ma nigdzie nie uszkodzoną skórkę to do wiosny spokojnie. |
to świetnie Będzie wspomnienie jesieni w środku zimy |
_________________ hxxp://www.slub-wesele.pl]
hxxp://slub-wesele.pl/]
hxxps://achtedzieciaki.pl/artykul/17] |
|
|
|
|
frjals
ískalt tófa
Pomogła: 23 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 1706 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2008-12-14, 11:24
|
|
|
Ja się ostatnio zakochałam w soku dyniowym, tyle że nie surowym.
Dynię pokroiłam na plasterki i poddusiłam w wodzie, jak była miękka to zmiksowałam, dodałam więcej wody do odpowiedniej konsystencji, sok z cytryny i miód i wyszedł pyszny sok. Można go oczywiście nazywać kompotem, jak ktoś chce , ale sprzedają takie cos jako "kubusie" itp i nazywają sokiem.
Mam zamiar wypróbować jeszcze ciasto puszczykowe (znaczy się dyniowe ) i może jak sie odważę halawę. |
_________________
|
|
|
|
|
YolaW
Pomogła: 39 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5462 Skąd: Południe :)
|
Wysłany: 2009-11-21, 19:06
|
|
|
daria napisał/a: | gulasz z dyni |
daria, zrobiłam dzisiaj Twój gulasz - jest cudownie pyszny!! Dzieki za przepis Olaf już wtrąbił michę i drugie tyle ma na jutro. My nasze porcje już dawno mamy zjedzone |
_________________ hxxp://www.slub-wesele.pl]
hxxp://slub-wesele.pl/]
hxxps://achtedzieciaki.pl/artykul/17] |
|
|
|
|
daria
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 19 Lis 2007 Posty: 4783
|
Wysłany: 2009-11-21, 21:12
|
|
|
YolaW, cieszę się |
_________________ wariatka! |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2009-12-21, 16:15
|
|
|
Zupa rozgrzewająca
- mały por
- 2 ząbki czosnku
- 500-600 g dyni
- 250 g ziemniaków
- 150 g czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1,5 łyżeczki curry
- sól
- oliwa lub dobry olej
Pora, ziemniaki i dynię umyć. Pora poszatkować, dynię i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pora i czosnek poddusić kilka minut w oliwie z przyprawami, następnie dodać pozostałe warzywa oraz soczewicę. Zalać 4-6 szklankami wody.
Gotować 20-25 minut a w połowie gotowania posolić.
Zmiksować całość i ewentualnie dodać wody / bulionu jeśli zupa jest zbyt gęsta.
Placki z dyni
- ok. 1 kg dyni
- duże jajko
- 3- 4 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej
- sól
- olej do smażenia
Dynię umyć, obrać, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dodać jajko, mąkę, szczyptę soli (niekoniecznie). Dobrze wymieszać. Smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Można podawać na słodko ( z brązowym cukrem lub syropem) lub na słono.
Spaghetti z sosem dyniowym
- 200 g makaronu spaghetti
- 250 g dyni
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek śmietany (18%)
- łyżka masła lub oliwy
- pieprz cayenne lub sproszkowana chilli
- sól, pieprz
Dynię umyć, obrać, pokroić w niewielkie kawałki. Cebulkę drobno pokroić i poddusić na małym ogniu. Dodać czosnek i dynię. W połowie duszenia dodać sól, pieprz, cayenne. Gdy dynia będzie miękka zaciągnąć śmietaną ( niekoniecznie). Jeśli dynia nie rozgotuje się można ją zmiksować na gęsty sos.
Dynia pieczona
- 0,5 kg miąższu dyni bez skóry i pestek
- sól morska
- ząbek czosnku
- odrobinka pieprzu kajeńskiego lub szczypta cynamonu + gałki muszkatołowej
- oliwa z oliwek
Dynię pokroić w grubą kostkę (o boku 3-4 cm) lub w plastry (grubości 1-2 cm).
Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków lub posmarowanej oliwą i posypać przyprawami. Można skropić odrobiną oliwy.
Piec w temperaturze 180-200°C przez 20 minut. Po wyjęciu można skropić odrobiną oliwy lub oleju tłoczonego na zimno. Najlepiej udekorować ziołami
Podawać jako dodatek do obiadu lub lekką aromatyczną przekąskę.
Gnocchi dyniowe
- 200 g ziemniaków
- 300 g surowego miąższu dyni
- 200 g mąki + mąka do wysypania stolnicy
- jajko
- sól
Ziemniaki ugotować i rozdusić lub zemleć w maszynce. Dynię upiec w piekarniku, lub ugotować na parze i zmiksować. Ziemniaki i dynia powinny być jak najbardziej suche.
Zmielone ziemniaki, dynię, jajko, mąkę i szczyptę soli zagnieść na elastyczne ciasto.
Uformować wałek, pokroić na małe kluseczki i ugotować krótko w osolonym wrzątku.
Podawać z masłem lub jakimkolwiek innym ulubionym sosem.
Jest to smaczne i zdrowe danie dla dzieci już po pierwszych urodzinach.
Zupa dyniowo kokosowa
- 500 g dyni
- pół puszki mleka kokosowego
- woda
- gałka muszkatołowa ( szczypta)
- sól
Dynię pokroić w kostkę, ugotować, zmiksować, dodać mleko kokosowe i przyprawy. Chwilkę pogotować.
Jest słodziutka, aksamitna i cuuudowna:)
[ Dodano: 2009-12-21, 16:17 ]
W tym roku dynia długo królowała u mnie w kuchni:)
Jeszcze mam jedną:), ale zamrożę resztę dla maluchów na zimę. |
|
|
|
|
agazima
jesteś tym co jesz
Dołączyła: 23 Cze 2008 Posty: 320 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-12-22, 16:57
|
|
|
dynia jest dobra sama w sobie i po drugie dziala na potrojny ogrzewacz w naszym ciele |
_________________ zdrowe ciało =>czysta dusza=> mądre myśli
|
|
|
|
|
YolaW
Pomogła: 39 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5462 Skąd: Południe :)
|
Wysłany: 2009-12-22, 18:08
|
|
|
My dostaliśmy kolejną dynię więc będzie gulasz Nasz ulubiony, jadaliśmy go co 2 dni przy poprzedniej dyni.
Kuszą mnie jeszcze placki i to gnocchi. |
_________________ hxxp://www.slub-wesele.pl]
hxxp://slub-wesele.pl/]
hxxps://achtedzieciaki.pl/artykul/17] |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2010-09-12, 21:58
|
|
|
YolaW napisał/a: | daria, zrobiłam dzisiaj Twój gulasz - jest cudownie pyszny!! |
Pyszny, pyszny! Zrobiłam na jutrzejszy obiad . |
|
|
|
|
kasiaaa
Dołączyła: 22 Gru 2009 Posty: 77 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-09-14, 17:56
|
|
|
a ja mam pytanie, poprosiłam tate zeby kupił dynie no i stoi w kuchni taka na dole intensywnie pomarańczowa, na górze ciemno zielona i nie wiem czy rozcinac czy lepiej czekać na halloween Wczesniej kupowałam jasno pomarańczową, wręcz bladziutką i nie wiem czy z tej co teraz mam tez moge zrobic zupe/placki/ciasto itp |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2010-09-14, 18:23
|
|
|
kasiaaa napisał/a: | a ja mam pytanie, poprosiłam tate zeby kupił dynie no i stoi w kuchni taka na dole intensywnie pomarańczowa, na górze ciemno zielona i nie wiem czy rozcinac czy lepiej czekać na halloween Wczesniej kupowałam jasno pomarańczową, wręcz bladziutką i nie wiem czy z tej co teraz mam tez moge zrobic zupe/placki/ciasto itp |
Do Halloween sporo czasu, kupisz następną, ja bym zrobiła, zupę, ciasto, upiekła z ziołami, a jakby zostało to jeszcze raz to samo . W tym roku namiętnie jemy dyniowate od połowy lipca dosłownie co drugi dzień. Czuję się uszczęśliwiona w końcu i najedzona, ale nie mam dosyć. Na szczęście wszystkim jeszcze smakuje.
Jest sporo odmian dyni, nie wiem jaka to może być, ale raczej na pewno będzie jadalna i raczej na pewno dobra. Ta jaśniutka to pewnie była Bambino - wcale nie najlepsza z dyń, ale chyba najpopularniejsza. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
kasiaaa
Dołączyła: 22 Gru 2009 Posty: 77 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-09-14, 18:44
|
|
|
kofi napisał/a: | kasiaaa napisał/a: | a ja mam pytanie, poprosiłam tate zeby kupił dynie no i stoi w kuchni taka na dole intensywnie pomarańczowa, na górze ciemno zielona i nie wiem czy rozcinac czy lepiej czekać na halloween Wczesniej kupowałam jasno pomarańczową, wręcz bladziutką i nie wiem czy z tej co teraz mam tez moge zrobic zupe/placki/ciasto itp |
Do Halloween sporo czasu, kupisz następną, ja bym zrobiła, zupę, ciasto, upiekła z ziołami, a jakby zostało to jeszcze raz to samo . W tym roku namiętnie jemy dyniowate od połowy lipca dosłownie co drugi dzień. Czuję się uszczęśliwiona w końcu i najedzona, ale nie mam dosyć. Na szczęście wszystkim jeszcze smakuje.
Jest sporo odmian dyni, nie wiem jaka to może być, ale raczej na pewno będzie jadalna i raczej na pewno dobra. Ta jaśniutka to pewnie była Bambino - wcale nie najlepsza z dyń, ale chyba najpopularniejsza. |
ja zakochalam sie w dyni, przerobiłam i zjadłam 2,5 kg w jeden dzien, w sumie to w jeden obiad Dzis mialam chec na powtórke, ale to co znalazłam w kuchni troche mnie zdziwilo, wolalam zapytac, ale skoro piszesz, ze kazda dobra to jutro ja spozytkuje napewno.
co mozna jeszcze dobrego zrobic z dyni? z jakimi innymi warzywami (po z tymi gulaszowatymi) smakuje dobrze? |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2010-09-14, 19:01
|
|
|
Ostatnio moja ulubiona: pieczona z ziemniakami, papryką, porami pokrojonymi w plasterki, czosnkiem, marchewką i dużą ilością ziół (głównie rozmaryn i bazylia), w oliwie w naczyniu do zapiekania (przykryte) tak ze 40 minut do godziny. Ślicznie się dusi, jest cudownie delikatne w smaku i pachnące ziołami.
W tym roku parę razy robiłam też pyszną zupę-krem z dyni z bardzo małą ilością wody, porem i solą i koniec. Duszone na maśle, zblendowane, albo nawet nie, bo się rozpada. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
kasiaaa
Dołączyła: 22 Gru 2009 Posty: 77 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-09-14, 19:16
|
|
|
ta zapiekanka brzmi smakowicie, chyba jutro cos takiego zrobie. Mi bardzo smakowaly pieczone placki dyniowe (duzo dyni startej na najmniejszych oczkach, cebula, jajo, sol, pieprz i curry) nawet moja anty warzywna siostra zjadla kilka |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2010-09-14, 19:21
|
|
|
U nas dziś znow gulasz darii, on jest rewelacyjny, Tymon on uwielbia , dodałam trochę domoweego przecieru pomodorowego z pomidorów paprykowych i wyszedł jeszcze lepszy. |
|
|
|
|
ifinoe
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Cze 2007 Posty: 899 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-09-14, 21:16
|
|
|
u nas dzisiaj dyniowe pesto: zmiksowane kawałki upieczonej dyni, podprażone orzechy laskowe, odrobina oliwy, czosnek, sól, pieprz
jutro idę dokupić dyni i będzie gulasz darii |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2010-09-14, 21:19
|
|
|
ifinoe, i jak wyszło to pesto? zniewoliło smakiemm czy takie sobie? |
|
|
|
|
daria
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 19 Lis 2007 Posty: 4783
|
Wysłany: 2010-09-14, 21:59
|
|
|
dżo napisał/a: | U nas dziś znow gulasz darii, on jest rewelacyjny |
wowww, super, a ja dziś zupę zrobiłam z dyni i zastanawiałam się, co by tu z reszty zrobić, dżo, dzięki za przypomnienie... |
_________________ wariatka! |
|
|
|
|
ifinoe
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Cze 2007 Posty: 899 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-09-14, 23:12
|
|
|
dżo napisał/a: | ifinoe, i jak wyszło to pesto? zniewoliło smakiemm czy takie sobie? |
według mnie jest przepyszne
zjadłam potrójna porcję |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
dagajaga
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 07 Wrz 2009 Posty: 172 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-09-16, 16:50
|
|
|
dżo napisał/a: | YolaW napisał/a: | daria, zrobiłam dzisiaj Twój gulasz - jest cudownie pyszny!! |
Pyszny, pyszny! Zrobiłam na jutrzejszy obiad . |
a jakie proporcje tego gulaszu bo chciałam zrobić a nie wiem ile soczewicy gotować i ile do tego tej dyni, no i czy musi być czerwona cebula bo mam zwykłą? |
|
|
|
|
daria
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 19 Lis 2007 Posty: 4783
|
Wysłany: 2010-09-16, 20:09
|
|
|
ja zawsze na oko robię, daję z jedną cebulę, zwykle czerwoną, ale biała w sumie też może chyba być.. nie wiem, czy smaku to nie zmieni
dynię zwykle mam taką małą, soczewicy ze szklankę suchej daję... |
_________________ wariatka! |
|
|
|
|
dagajaga
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 07 Wrz 2009 Posty: 172 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-09-16, 20:58
|
|
|
daria napisał/a: | ja zawsze na oko robię, daję z jedną cebulę, zwykle czerwoną, ale biała w sumie też może chyba być.. nie wiem, czy smaku to nie zmieni
dynię zwykle mam taką małą, soczewicy ze szklankę suchej daję... |
dzięki, jutro robię
dynię to ja mam wielką, z własnej hodowli więc będzie jutro gulasz dyniowy i zupa dyniowa i pewnie zejdzie tylko z 1/5 tej dyni |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2010-09-16, 22:17
|
|
|
dagajaga, ostatnio nie miałam cebuli (żadnej) więc dałam podduszony por i tez świetne wyszło.Na naszą trzyosobową rodzine robię z 1/4 dyni (takiej większej) i 1/2 szklanki suchej soczewicy. |
|
|
|
|
|