wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kotleciki z brukselki
Autor Wiadomość
Shaera 

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2009-02-09, 10:26   Kotleciki z brukselki

na 3 sztuki ;-)

5 średnich brukselek, mała drobno posiekana cebula, drobno posiekany ząbek czosnku, po łyżce mąki kukurydzianej i mąki pszennej razowej typu 2000, łyżka wody, ok. łyżeczki oleju z pestek winogron, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej; świeżo mielony czarny pieprz, sól morska, mąka pszenna razowa typ 2000

Brukselki oczyścić, umyć, ugotować i ugnieść widelcem. Cebulę wrzucić do brukselki, dodać czosnek i mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą, wymieszać, wsypać mąkę razową i przyprawy. Na małej patelni rozgrzać olej. Z gotowej masy uformować 3 kotleciki, opanierować w mące razowej i usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju

Kamm 

Pomogła: 26 razy
Wysłany: 2009-02-10, 10:55   

Od jakiegos czasu odrzuca mnie od brukselki ( nie wiedziec czemu bo kiedys bardzo lubilam ) wiec moze sprobuje ją przemycic w formie kotlecikow ;-)

Shaera 

Wysłany: 2009-02-10, 13:39   

Kamm, jeśli Cię odrzuca, to raczej nie próbuj :-P W kotlecikach ewidentnie czuć brukselkę. Ale do odważnych świat należy, hehehe ;-)

kobra

Wysłany: 2009-02-17, 02:58   

a moze by tak brukselke zastapic brokulem...

Shaera 

Wysłany: 2009-02-17, 10:02   

kobra napisał/a:
a moze by tak brukselke zastapic brokulem...

Hmm... ale to już nie będą kotleciki z brukselki, tylko z brokuła ;-) Można spróbować kawałek ugotować al'dente (czy jakoś się to pisze :-P ) i zrobić tak samo, jak te z brukselki. Zmieniłabym tylko przyprawy na bardziej odpowiednie ;-)

strzeszynek 

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2009-02-19, 19:27   

Shaera, fajny przepis. Zrobiłam dziś na obiad, nawet mężowi smakowało - może był bardzo głodny? :mryellow: Wprowadziłam tylko drobne modyfikacje (ach, te eksperymenty! ;-) ): dałam więcej brukselki, do tego spory kawał selera (tak ćwiartka), cebulę dorzuciłam pod koniec gotowania, w garnku już doprawiłam papryką, solą i pieprzem, a z braku mąki razowej użyłam białej+bułki tartej. Czosnek sobie darowałam. Wyszło pyszne, dzięki za przepis :)

Shaera 

Wysłany: 2009-02-19, 22:53   

Strzeszynek, bardzo miło mi to słyszeć :mryellow: I no tak, na większą ilość kotlecików oczywiście musi być większa ilość brukselki ;-) Z tym selerem to spróbuję, jak zakupię brukselkę :-P A jeśli chodzi o przyprawy, to myślę, że można zmienić, np. na curry, albo jakąś ulubioną mieszankę ;-) Fajnie, że odważyłaś się spróbować :roll: ;-)

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2009-02-19, 22:54   

ja bym dodała mielony kminek, tak jak robię z brokułowymi, ale nie każdy lubi kminek ;)

strzeszynek 

Wysłany: 2009-02-19, 23:09   

No, ja nie lubię kminku, ale lubię brukselkę :-P

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2009-02-19, 23:10   

spoko, ja nie jadam cebuli, porów i czosnku też raczej nie ;) spotykałam osoby, które potrafiły chleb wyrzucić jak się okazywało, że jest z kminkiem ;)

strzeszynek 

Wysłany: 2009-02-21, 00:00   

Ja jem, ale z miną cierpiętnika:) Przynajmniej jak rozgryzę :lol: Zmielony może być, ale w całości nie znoszę.

Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Wysłany: 2009-02-27, 08:03   

zrobiłam z modyfikacjami czyli: 5 dużych brukselek (pozostałość z obiadu, z dnia poprzedniego), sól, pieprz ziołowy, czerwona słodka papryka, płatki jaglane, mąka kukurydziana, natka pietruszki, szczypiorek
mnie smakowały, dziecku niespecjalnie :-| (przyczyną mogła być konsystencja, brukselkę potraktowałam widelcem i miała w sobie nitki/farfocle) - brukselkę lubimy obie, kolejnym razem dodam czosnek
zjadłyśmy z ryżem i ogórkiem kiszonym

Shaera 

Wysłany: 2009-02-27, 10:01   

Agnieszka napisał/a:
zrobiłam z modyfikacjami czyli: 5 dużych brukselek (pozostałość z obiadu, z dnia poprzedniego), sól, pieprz ziołowy, czerwona słodka papryka, płatki jaglane, mąka kukurydziana, natka pietruszki, szczypiorek
mnie smakowały, dziecku niespecjalnie :-| (przyczyną mogła być konsystencja, brukselkę potraktowałam widelcem i miała w sobie nitki/farfocle) - brukselkę lubimy obie, kolejnym razem dodam czosnek
zjadłyśmy z ryżem i ogórkiem kiszonym

Z tą zieleniną to fajny pomysł, jak mi się zdaje, będę musiała spróbować ;-) Czosnek imho (kiedyś próbowałam bez :-/ ) bardzo tu pasuje, więc bym z niego nie rezygnowała ;-) A jeśli chodzi o konsystencję kotlecików, to może można brukselkę potraktować blenderkiem, czy czymś szybkotnącym ;-) No tak, ale wtedy zrobią się chyba z tego placki :-P Mimo wszystko, cieszę się, że chociaż Tobie smakowało ;-)
Ostatnio zmieniony przez Shaera 2009-06-02, 11:06, w całości zmieniany 1 raz  

Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Wysłany: 2009-02-27, 15:03   

brak mi blendera a ledwo zipiący melakser oszczędzam
sądzę, że na tych kotletach sprawdziłby się kawałek sera tofu/vegan czy nawet żółtego czyli na po usmażeniu w/w dodatek, pokrywka na patelnie i poczekać aż się rozpuści. Czosnek zdecydowanie dodawać

Odpowiedz do tematu