|
Kotleciki z brukselki |
| Autor |
Wiadomość |
Shaera
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 26 Lip 2008 Posty: 692
|
Wysłany: 2009-02-09, 10:26 Kotleciki z brukselki
|
|
|
na 3 sztuki
5 średnich brukselek, mała drobno posiekana cebula, drobno posiekany ząbek czosnku, po łyżce mąki kukurydzianej i mąki pszennej razowej typu 2000, łyżka wody, ok. łyżeczki oleju z pestek winogron, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej; świeżo mielony czarny pieprz, sól morska, mąka pszenna razowa typ 2000
Brukselki oczyścić, umyć, ugotować i ugnieść widelcem. Cebulę wrzucić do brukselki, dodać czosnek i mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą, wymieszać, wsypać mąkę razową i przyprawy. Na małej patelni rozgrzać olej. Z gotowej masy uformować 3 kotleciki, opanierować w mące razowej i usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju |
|
|
|
 |
Kamm
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 18 Paź 2007 Posty: 1737
|
Wysłany: 2009-02-10, 10:55
|
|
|
Od jakiegos czasu odrzuca mnie od brukselki ( nie wiedziec czemu bo kiedys bardzo lubilam ) wiec moze sprobuje ją przemycic w formie kotlecikow |
_________________ hxxp://picasaweb.google.com/acmme.bizuteria.autorska/ Moja biżuteria ! |
|
|
|
 |
Shaera
|
Wysłany: 2009-02-10, 13:39
|
|
|
Kamm, jeśli Cię odrzuca, to raczej nie próbuj W kotlecikach ewidentnie czuć brukselkę. Ale do odważnych świat należy, hehehe |
|
|
|
 |
kobra
|
Wysłany: 2009-02-17, 02:58
|
|
|
| a moze by tak brukselke zastapic brokulem... |
|
|
|
 |
Shaera
|
Wysłany: 2009-02-17, 10:02
|
|
|
| kobra napisał/a: | | a moze by tak brukselke zastapic brokulem... |
Hmm... ale to już nie będą kotleciki z brukselki, tylko z brokuła Można spróbować kawałek ugotować al'dente (czy jakoś się to pisze ) i zrobić tak samo, jak te z brukselki. Zmieniłabym tylko przyprawy na bardziej odpowiednie |
|
|
|
 |
strzeszynek
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 31 Paź 2007 Posty: 851 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2009-02-19, 19:27
|
|
|
Shaera, fajny przepis. Zrobiłam dziś na obiad, nawet mężowi smakowało - może był bardzo głodny? Wprowadziłam tylko drobne modyfikacje (ach, te eksperymenty! ): dałam więcej brukselki, do tego spory kawał selera (tak ćwiartka), cebulę dorzuciłam pod koniec gotowania, w garnku już doprawiłam papryką, solą i pieprzem, a z braku mąki razowej użyłam białej+bułki tartej. Czosnek sobie darowałam. Wyszło pyszne, dzięki za przepis |
|
 |
Shaera
|
Wysłany: 2009-02-19, 22:53
|
|
|
Strzeszynek, bardzo miło mi to słyszeć I no tak, na większą ilość kotlecików oczywiście musi być większa ilość brukselki Z tym selerem to spróbuję, jak zakupię brukselkę A jeśli chodzi o przyprawy, to myślę, że można zmienić, np. na curry, albo jakąś ulubioną mieszankę Fajnie, że odważyłaś się spróbować |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2009-02-19, 22:54
|
|
|
ja bym dodała mielony kminek, tak jak robię z brokułowymi, ale nie każdy lubi kminek |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
strzeszynek
|
Wysłany: 2009-02-19, 23:09
|
|
|
No, ja nie lubię kminku, ale lubię brukselkę |
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2009-02-19, 23:10
|
|
|
spoko, ja nie jadam cebuli, porów i czosnku też raczej nie spotykałam osoby, które potrafiły chleb wyrzucić jak się okazywało, że jest z kminkiem |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
strzeszynek
|
Wysłany: 2009-02-21, 00:00
|
|
|
Ja jem, ale z miną cierpiętnika:) Przynajmniej jak rozgryzę Zmielony może być, ale w całości nie znoszę. |
|
 |
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2009-02-27, 08:03
|
|
|
zrobiłam z modyfikacjami czyli: 5 dużych brukselek (pozostałość z obiadu, z dnia poprzedniego), sól, pieprz ziołowy, czerwona słodka papryka, płatki jaglane, mąka kukurydziana, natka pietruszki, szczypiorek
mnie smakowały, dziecku niespecjalnie (przyczyną mogła być konsystencja, brukselkę potraktowałam widelcem i miała w sobie nitki/farfocle) - brukselkę lubimy obie, kolejnym razem dodam czosnek
zjadłyśmy z ryżem i ogórkiem kiszonym |
|
|
|
 |
Shaera
|
Wysłany: 2009-02-27, 10:01
|
|
|
| Agnieszka napisał/a: | zrobiłam z modyfikacjami czyli: 5 dużych brukselek (pozostałość z obiadu, z dnia poprzedniego), sól, pieprz ziołowy, czerwona słodka papryka, płatki jaglane, mąka kukurydziana, natka pietruszki, szczypiorek
mnie smakowały, dziecku niespecjalnie (przyczyną mogła być konsystencja, brukselkę potraktowałam widelcem i miała w sobie nitki/farfocle) - brukselkę lubimy obie, kolejnym razem dodam czosnek
zjadłyśmy z ryżem i ogórkiem kiszonym |
Z tą zieleniną to fajny pomysł, jak mi się zdaje, będę musiała spróbować Czosnek imho (kiedyś próbowałam bez ) bardzo tu pasuje, więc bym z niego nie rezygnowała A jeśli chodzi o konsystencję kotlecików, to może można brukselkę potraktować blenderkiem, czy czymś szybkotnącym No tak, ale wtedy zrobią się chyba z tego placki Mimo wszystko, cieszę się, że chociaż Tobie smakowało |
| Ostatnio zmieniony przez Shaera 2009-06-02, 11:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2009-02-27, 15:03
|
|
|
brak mi blendera a ledwo zipiący melakser oszczędzam
sądzę, że na tych kotletach sprawdziłby się kawałek sera tofu/vegan czy nawet żółtego czyli na po usmażeniu w/w dodatek, pokrywka na patelnie i poczekać aż się rozpuści. Czosnek zdecydowanie dodawać |
|
|
|
 |
|
|