wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kopytka
Autor Wiadomość
isadora 

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2009-02-23, 13:17   Kopytka

Witajcie, mam pytanie: Jak robicie kopytka?

Ja na ogół robiłam z dodatkiem mąki ziemniaczanej i pszennej. A czy można zrobić z samą ziemniaczaną albo z dodatkiem jakiejś innej mąki?

Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Wysłany: 2009-02-23, 13:34   

Z samą ziemniaczaną wyjdą, będą to kluski ślaskie. Ja robiłam też z mąką pszenną razową, teraz jakoś od kilku lat nie robię (dawałam samą mąkę, bez jajka).
Muszę kiedyś je przygotować, bo Pawełkowi babcine śląskie ogromnie smakowały.

[ Dodano: 2009-02-23, 13:38 ]
Bardzo żałuję, że w Polsce sporadycznie sprzedaje się ziemniaki nazwane, zwykle w są to po prostu "ziemniaki" i już. Zdarzało mi się robić z różnych ziemniaków farsz do pierogów i dwa razy trafiłam na takie, które przestudzone, przeciśnięte przez prastę były breją, która nie nadawała się do niczego. A pamiętam, jak kiedyś trafiałam na opis różnych odmian ziemniaków, jedne tylko na kopytka, inne do sosu, inne do jedzenia na sucho etc. U mojej mamy były raz wspaniałe ziemniaki, tylko z wody, a smakowały jak z masłem (nie było tam nawet oleju, bo sama je przygotowywałam i podałam na stół).

isadora 

Wysłany: 2009-02-23, 14:16   

ja bardzo lubię bryzy. To moja ulubiona idmiana. Kupuję na targu i u nas na ogół sa podane nazwy (z reguły są to trzy odmiany: bryza, wineta i irga).

Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Wysłany: 2009-02-23, 14:57   

ja nie jestem fan więc nie robię ale babcia robiła Adzie (były z dodatkiem różnych mąk: bezglutenowej gotowej mieszanki, kukurydzianej i ziemniaczanej a obecnie robi z orkiszową) i wychodzą. Proporcji nie podam bo dosypuje na oko mąkę aż do uzyskania właściwej konsystencji ciasta a ono zależy od gatunku ziemniaków

ag 

Pomogła: 45 razy
Wysłany: 2009-02-23, 16:35   

Ja ostatnio robię często, z mąką pszenną razową, do niej dodaję 2 łyżki ziemniaczanej. Z innymi mąkami nie próbowałam. Dzisiaj były kopytka dyniowe, czasami robię też ze szpinakiem albo marchewką.

isadora 

Wysłany: 2009-02-23, 18:07   

Ze szpinakiem też robiłam, ale właśnie używając zwykłej białej mąki. Stąd moje pytanie o razową :)

ag 

Wysłany: 2009-02-23, 20:34   kopytka

Mam taki sprawdzony przepis, z Tao Zdrowia.

Składniki
2 duże ziemniaki (ZIEMIA)
ok. 2/3 szklanki mąki pszennej razowej (ZIEMIA)
1 jajko (ZIEMIA)
szczypta pieprzu (METAL)
natka pietruszki (DRZEWO)
1 łyżka zarodków pszennych (DRZEWO), mogą być otręby
pół łyżeczki soli (WODA)
oliwa z oliwek (ZIEMIA)
1 cebula (METAL)

Z - ugotuj ziemniaki w mundurkach. Gdy trochę ostygną, obierz i przeciśnij przez wyciskarkę do ziemniaków. Z - dodaj mąkę, jajko. D - drobno posiekaną natkę pietruszki i zarodki pszenne i zagnieć ciasto, ewentualnie dodając tyle mąki, żeby ciasto dało się uformować w rulony grubości 1,5 cm. Pokrój na kluseczki. Oprósz mąką. Wrzucaj kopytka do gotującej osolonej wody. Po kilku minutach, gdy wypłyną, odcedź łyżką cedzakową. Wyłóż na talerz. O - na rozgrzaną patelnię Z - wlej oliwę i po chwili M - wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i usmaż na złoty kolor. Wymieszaj z kopytkami.

Karolina 

Pomogła: 114 razy
Wysłany: 2009-02-24, 12:12   

Robiłam wegańskie z mąki razowej, albo pół na pół. Chociaż lubię grahamkę to dla mnie były niezjadliwe, zbyt długo musza się gotować aby w środku były dobre a na wierzchu się rozwalają. Z jajkiem mogę być lepsze.

isadora 

Wysłany: 2009-02-26, 21:17   

Dla mnie kpytka od jakiegoś czasu to nie lada wyzwanie, kiedyś mi wychodziły, a teraz co próbuję je zrobić, rozpadają się podczas gotowania.

ag 

Wysłany: 2009-02-26, 22:13   

U mnie się rozpadają podczas gotowania kiedy daję za mało mąki, zwykle robię to na oko.

Odpowiedz do tematu